Newsflash
OPINII

Managementul sanitar şi pandemia de gripă*

de Col. (r) dr. Nicolae STEINER - aug. 14 2009
Managementul sanitar şi pandemia de gripă*

Riscurile de sănătate şi socio-economice asociate cu o pandemie de gripă sunt semnificative şi necesită ca eforturile de asigurare a continuităţii activităţilor şi a conducerii să se execute la toate nivelurile de autoritate. Planificarea tradiţională a continuităţii activităţilor se axează pe distrugerile de bunuri şi echipamente, cu pierderi limitate de personal. (...)

    Riscurile de sănătate şi socio-economice asociate cu o pandemie de gripă sunt semnificative şi necesită ca eforturile de asigurare a continuităţii activităţilor şi a conducerii să se execute la toate nivelurile de autoritate. Planificarea tradiţională a continuităţii activităţilor se axează pe distrugerile de bunuri şi echipamente, cu pierderi limitate de personal. Cu toate acestea, dacă pandemia ar fi cauzată de o tulpină virală gripală foarte agresivă, ar putea duce la o pierdere de personal semnificativă şi la o scădere apreciabilă a performanţei furnizorilor pentru lungi perioade de timp.
    Istoria ne învaţă că impactul unei pandemii poate fi resimţit pe termen lung. Gripa spaniolă din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni, aproape dublu faţă de Primul Război Mondial. Mai mult, pandemia a avut drept consecinţe vaste distrugeri sociale şi pierderi economice.
   Specialiştii care au încercat să anticipeze efectele unei pandemii în zilele noastre au luat în calcul fiecare ramură industrială sau domeniu la nivel local, regional şi internaţional. Experţii au prezis că o pandemie de gripă va veni „în valuri“, fiecare din acestea durând 6–8 săptămâni, cu câteva luni interval între valuri. CDC Atlanta a estimat că poate fi afectată între 15 şi 35% din populaţie şi că impactul economic poate fi între 71,3 şi 166,5 miliarde de dolari pentru SUA. Impactul asupra forţei de muncă poate fi deosebit de mare. Planul de aplicare al Strategiei SUA pentru Pandemia de Gripă recomandă ca organizaţiile şi instituţiile să ia în considerare un absenteism de 40% din personal pentru o perioadă de două săptămâni în vârful valului epidemic, cu niveluri mai scăzute în perioadele din afara vârfului acestui val.


Notă autor:

*Acest documentar reia un subiect deja prezentat în Viaţa medicală, dar acum, din punctul de vedere al managerului sanitar. Preocuparea specialiştilor asupra problemei respective nu este numai una conjuncturală (legată, punctual, de gripă), ci interesul e mult mai larg, în condiţiile răspândirii rapide a germenilor, a apariţiei virusurilor mutante, a necesităţii punerii în aplicare a unor măsuri eficiente de prevenire şi contracarare a acestor eventualităţi. (V. m.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe