Newsflash
OPINII

Management fragmentat, discuții integrate

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 24 2016
Management fragmentat, discuții integrate
     Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă cauza principală de mortalitate în Europa, ele fiind responsabile de aproape 40% din totalul deceselor. În România, BCV cauzează 60% din decesele înregistrate anual, prin boala ischemică coronariană și accidentele vasculare cerebrale. Mortalitatea în aceste afecțiuni, în țara noastră, se ridică la peste șapte decese la o mie de locuitori (față de 3,8 decese în UE), ceea ce ne situează pe primele locuri în rândul țărilor europene.
     Costurile impuse societății și sistemelor de sănătate de bolile cardiovasculare sunt printre cele mai mari în toată Europa, iar ele se vor intensifica, având în vedere trendul crescător al mortalității asociate. Comisia Europeană și Organizația mondială a sănătății apreciază că peste patru milioane de decese vor fi cauzate de bolile cardiovasculare până în 2030, hipercolesterolemia fiind unul dintre principalii determinanți ai patologiei. Săptămâna aceasta, Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) au organizat, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema „Managementul integrat al bolilor cardiovasculare“. La discuție au participat experți din lumea medicală, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai factorilor de decizie, precum și mass-media. 
     Managementul îngrijirilor pacienților cu BCV în România este unul fragmentat, la fel și bugetarea serviciilor, iar medicii nu sunt stimulați să se implice în prevenția acestor boli, a arătat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC). Consultațiile în ambulatoriu acordate pacienților cu risc cardiovascular înalt reprezintă numai 2% din cheltuielile cu BCV, iar unele proceduri și dispozitive utilizate în spitale sunt finanțate în afara sistemului DRG, printr-un program național de sănătate și prin sistemul de asistență medicală de urgență. Gestionarea eficace a bolilor cronice necesită un alt mod de organizare și finanțare a serviciilor, adaugă președintele SRC: „Pentru bolile cronice în care stilul de viață și/sau aderența la tratament sunt decisive, soluția este reorganizarea sistemului de îngrijiri în rețele de management al bolii“.
     Principala preocupare a SRC din ultimii trei-patru ani, potrivit doctorului Tatu-Chițoiu, a fost prevenția primară a bolilor cardiovasculare, menționând ca principali factori de risc ce trebuie și pot fi preveniți: hipertensiunea arterială, fumatul, sedentarismul și hipercolesterolemia. Pentru fiecare dintre acești factori de risc, SRC propune aplicații „la cheie“ ce pot avea, dacă vor fi folosite la nivel național, un impact deosebit asupra reducerii incidenței bolilor cardiovasculare în România, ceea ce deja se întâmplă în alte țări: „Avem programe gata făcute, avem o aplicație care deja funcționează online pentru autodiagnosticul hipertensiunii arteriale și aceasta permite fiecărui cetățean să-și măsoare corect tensiunea arterială și să primească niște răspunsuri concrete asupra stării de sănătate în ceea ce privește tensiunea arterială. Avem, de asemenea, o aplicație pentru combaterea sedentarismului, care este deja de patru ani funcțională și s-a dovedit a fi modalitatea cea mai bună de motivare a populației pentru a face efort fizic. Avem programe pentru combaterea colesterolului, materiale scrise și suntem extrem de activi, inițial în adoptarea legii antifumat și, în prezent, pentru menținerea formei actuale și nu a modificării ei, așa cum se încearcă“, a explicat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.
     Și administrația prezidențială este preocupată de aceste aspecte, asumându-și prevenția ca prioritate națională, spune conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în departamentul de sănătate publică al Președinției: „O formă reală a sistemului implică o schimbare de paradigmă, în sensul poziționării nu atât a pacientului, cât a omului sănătos în centrul sistemului“.
     Cum rezultatele unui demers axat pe prevenție nu pot fi vizibile pe termen scurt, Diana Păun spune că trebuie acordată o importanță egală atât tratamentului persoanelor diagnosticate deja cu BCV, cât și asigurării calității vieții acestora, astfel încât „trecerea de la un tip de medicină care tratează efectele către medicina modernă care acționează asupra cauzelor să nu fie prea abruptă“.
     Prof. dr. Dragoș Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgență București, a vorbit despre prevenția secundară, referindu-se la acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății (MS) în acest sens. În expunerea sa, el a analizat cele două programe mari derulate în prezent de MS: programul de tratament intervențional al infarctului miocardic acut, prezentând rezultatele la cinci ani (2010–2015), și programul de prevenție a morții subite cardiace, introdus în urmă cu doi ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe