Newsflash
OPINII

Mai bine voluntar în Kenya?

Mai bine voluntar în Kenya?
      vrea să vă mărturisesc despre dilemele medicului dintr-un serviciu de Anestezie și terapie intensivă. În urmă cu 15 ani, am avut prima invitație de a lucra în străinătate, undeva în sudul Franței. Pe atunci, salarizarea la noi era nepermis de mică,salariul de bază fiind pe undeva la 250de dolari, așa că oferta din afară era foarte tentantă.
     Totuși, rac medicul care își dorte numai bani! Am refuzat atunci, și de multe ori după aceea,ndindu-mă că francezii sunt oameni bogați, iar eu, dacă ar fi să lucrez în afară,așalege o societate racă, într-un gest de voluntariat. M-am și gândit la o țară aflată în răcie extremă, Kenya, dar până să obțin documentele de drum, situația din România a început să se deterioreze pe zi ce trece. Exodul medicilor în Occident devenea totmai dramatic, a că am considerat că cel mai bun voluntariat este la mine acasă. Am avut parte de o dezamăgire. Politica medicală, cașipropaganda media care aruncă medicina în derizoriu au făcut ca secțiile de ATI din țară să devină din ce în ce mai mult secții de paliație, pentru pacienți incurabili, de cele mai multe ori prea vârstnici, ai căror telomeri epuizați nu le mai permit supraviețuirea!
     În secții superdotate, cum este șicea de la Spitalul Județean Târgovte, toate ventilatoarele sunt ocupate de paciei agonici, plecați deja în călătoria lor spre eternitate, și pentru care noi nu ne mai luptăm cu boala, ci cu însuși Dumnezeu. În acest timp,secția de îngrijiri paliative a spitalului, nu seștie de ce, nu primește avizele de intrareînfolosință, iar pacienții aflați în stare gravă și cu șanse reale de supraviețuire nu mai au loc în secția de Terapie intensivă. Astfel încât, mă întreb dacă nu este mai bine să plec în Kenya, voluntar. Poate acolo de profesia mea are cineva nevoie cu adevărat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe