Newsflash
OPINII

Made in Romania

de Dr. Aurel F. MARIN - iun. 12 2014
Made in Romania
   De o bună perioadă de timp, ne-am propus să prezentăm, să comentăm şi să explicăm, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, principalele noutăţi din cercetarea biomedicală internaţională, selectând din cele mai bine cotate reviste ştiinţifice ale lumii acele studii originale al căror potenţial impact asupra medicinii – ştiinţei şi practicii clinice medicale, dar şi asupra sănătăţii publice – promite să fie unul deosebit. Ne-am propus, totodată, să semnalăm cât mai multe din articolele ştiinţifice publicate de medici şi cercetători români în revistele internaţionale cu impact semnificativ; acest al doilea demers e însă adesea zădărnicit de puţinătatea studiilor cu autori români în jurnalele prestigioase ale lumii. Dacă e să facem un exerciţiu de memorie, putem număra pe degete acele studii cu unul sau mai mulţi autori români, iar din degetele unei singure mâini ne rămân lejer câteva după ce numărăm articolele care au făcut vâlvă, într-un an întreg, în lumea bună a ştiinţei.
   Chiar şi aşa, nu ne-am descurajat în demersul propus. Continuăm să informăm comunitatea medicală din ţara noastră asupra celor mai provocatoare rezultate publicate în jurnalele ştiinţifice de top, cu credinţa neabătută că puterea exemplului îi va face (şi) pe medicii români să aibă întâi încredere în ideile proprii, pe care apoi să încerce să le testeze şi să le pună în practică. Este necesar ca generaţia actuală de practicieni, în faţa căreia nu mai stă decât zidul subfinanţării şi al birocraţiei (măcar piedicile politice şi administrative sunt mai puţine), să găsească o cale de a se rupe de practicile desuete ale cercetării din obligaţie, reflectate prin articole jalnice publicate în aşa-zisele reviste B+ sau ISI cu impact zero. Sistemul actual de cercetare din România, aşa cum aflăm şi din documentarul publicat în acest număr, a dat greş. Este momentul să se schimbe ceva în felul în care se vrea, se poate şi în fapt se face cercetare în România. Modelul dorit este unul colaborativ, în care judecata să se facă pe rezultate şi nu pe sforile trase din off. Este nevoie de responsabilitate: lipsa rezultatelor în ani şi ani de „cercetare“ nu promite nimic bun pentru viitor. Modelul de succes al Occidentului poate fi emulat, până la un punct, atâta vreme cât birocraţii vor lăsa locul oamenilor cu viziune. Nu de influenţe – politice, economice sau familiale – este nevoie în medicina şi cercetarea biomedicală din România, ci de iniţiativă, de idei deştepte şi de muncă. Multă muncă. Rezultatele nu vor întârzia să apară.  Lansăm astfel o nouă rubrică – Made in Romania – în cadrul căreia ne-am propus să semnalăm cu regularitate articolele publicate de specialiştii români în reviste internaţionale cu factor de impact decent. Nuanţând un pic deja celebra regulă a cercetării – Publish or perrish – vom spune că un studiu neindexat în PubMed nu există. Vom vorbi deci, în noua rubrică, doar despre articole publicate recent în revistele indexate de Biblioteca Naţională de Medicină a SUA. Îi invităm, şi pe această cale, şi pe cercetătorii români să ne semnaleze articolele proprii apărute în reviste internaţionale. Despre cele mai interesante vom vorbi în ziar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe