Newsflash
OPINII

Lupta pentru un loc în sistem

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 30 2015
Lupta pentru un loc în sistem
La mai puţin de un an de la semnare, Contractul-cadru pe anii 2014–2015 se pregăteşte de schimbare: pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postată o propunere de modificare a acestuia. Din nota de fundamentare a propunerii de modificare şi completare a HG 400/2014 – o listă fără prea multe comentarii sau explicaţii – constatăm că principala schimbare, care deja a produs nemulţumiri în sistem, cel puţin după zarva creată, pare a fi cea cu privire la veniturile cabinetelor medicilor de familie. În formula propusă, Contractul-cadru (CoCa) stabileşte o structură a acestor venituri masiv debalansată în favoarea plăţilor per serviciu (80%), faţă de doar 20% plata per capita (în prezent, raportul este 50/50).
Medicii de familie, reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), spun că majoritatea cabinetelor individuale vor fi împinse către faliment. FNPMF a trimis, în 6 martie, o scrisoare deschisă preşedintelui CNAS, în care atrage atenţia că un cabinet trebuie să fie funcţional chiar şi atunci când nu intră nimeni pe uşă pentru a solicita servicii medicale, „la fel cum există armată fără să fie război, sau pompieri fără să fie foc zilnic”. Aşa-numitul buget per capita este, potrivit Sandrei Alexiu, vicepreşedintă SNMF, destinat în principal întreţinerii cabinetului, iar majoritatea medicilor de familie au ca unică sursă de finanţare veniturile din contractul cu casa.
Mai mult, făcând trimitere la eliminarea obligativităţii unui minimum de 800 de asiguraţi pe lista medicului de familie pentru a putea încheia un contract cu casa de asigurări, Sandra Alexiu spune că riscurile imediate sunt părăsirea cabinetelor din mediul rural şi zonele izolate şi migrarea medicilor către zonele urbane, respectiv concurenţa neloială, risipa banilor şi transformarea medicinii într-un „supermarket de servicii medicale“.
Poate că vor mai exista şi „câteva cazuri punctuale“, când un medic pleacă din rural, apreciază Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, dar „în general, un om care are deja stabilit cabinetul acolo, are pacienţi (…), mă îndoiesc că o să plece în Bucureşti să închirieze un spaţiu şi să stea în cabinet să aştepte să intre un pacient pe uşă“. Parţial este de acord cu acesta şi dr. Viorica Naumov, medic de familie în rural, însă este convinsă că medicii vor căuta soluţii în zona serviciilor, mai ales cei care lucrează în cabinetele marilor lanţuri de clinici medicale: „vor încerca să-şi completeze veniturile prin foarte multe servicii, justificate sau nu“.
Inflaţie de servicii, din punctul de vedere al preşedintelui CNAS, nu va exista, pentru că prin intermediul cardului de sănătate, Casa poate verifica ora şi furnizorul de servicii la care a apelat pacientul. În prezent, există, spune acesta, posibilitatea de verificare a circuitului pacientului şi cu ajutorul SIUI, numai că acest lucru se poate face numai la raportare şi se vede doar dacă pacientul a fost acolo, nu şi ora la care a fost: „Cardul rezolvă problema; dacă vezi că la fiecare zece minute are un serviciu, sigur că ne punem întrebări şi vedem ce se întâmplă“.
Când vine vorba de eliminarea obligativităţii ca medicul de medicina familiei să aibă un minimum de 800 de asiguraţi pe listă ca să poată încheia contract cu Casa, Vasile Ciurchea spune că numai aşa pot beneficia de aceleaşi drepturi toţi medicii care au calificarea necesară.
În asistenţa medicală spitalicească, au fost revizuite reglementările privind situaţiile în care nu se solicită bilet de internare, „pentru optimizarea accesului asiguraţilor la servicii medicale spitaliceşti“. Să fie aceasta o cale de a da mână liberă spitalelor să interneze mai mult decât au făcut-o până în prezent? Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că sunt anumite situaţii când se impune internarea fără bilet de la medicul de familie: „Trebuie însă să analizăm de ce şi ce se va întâmpla în realitate, pentru că, în primul rând, e o problemă de influenţare a comportamentului furnizorului de servicii“. El spune că atât timp cât spitalele primesc un buget „şi acela limitativ“ şi condiţionat de numărul de internări pe care le fac, există tentaţia să se facă mai multe internări: „Dacă mie îmi plăteşte numai hipertensiunea arterială, atunci încet, încet voi fi obligat să trec şi hipertensiune, dacă tot l-am internat, că altfel trebuie să îmi închid unitatea“.
O schimbare majoră pe care o aduce noul proiect CoCa este şi desfiinţarea comisiilor paritare de la nivelul caselor de asigurări. Aceste comisii sunt chemate să spună dacă într-un judeţ există mai mulţi medici decât trebuie sau să ceară angajarea în contract cu mai mulţi medici, dacă medicii sunt insuficienţi. Fenomenul va contribui la „invazia de medici în marile oraşe şi depopularea de medici în restul ţării”, atenţionează dr. Dan Pereţianu, preşedintele sindicatului medicilor „Esculap“.
Urmare a desfiinţării comisiei mai sus-menţionate, stabilirea zonelor/localităţilor deficitare din punctul de vedere al existenţei medicilor de familie se face de reprezentanţii casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiei de sănătate publică. Este o prevedere care, se teme Dan Pereţianu, va desfiinţa sistemul de asigurări sociale de sănătate – este vorba de o decizie politică şi de ceea ce înseamnă concurenţa în sistemele de sănătate – care nu poate exista, deoarece sistemele de sănătate sunt sisteme închise. „Nu sunt deloc închise“, vine însă replica preşedintelui CNAS, pacientul având libertatea să meargă unde doreşte: „Mi-aş dori să existe concurenţă, pentru că ea va conduce la calitate“. Nici cu existenţa comisiilor nu este de acord, pentru că „erau de aceeaşi parte şi nu cred că e corect“.
Proiectul va rămâne pe site-ul MS până la 14 aprilie, dată p~nă la care se pot face propuneri. În seamă vor fi luate doar „cele care vin în sprijinul pacientului“, atenţionează preşedintele CNAS, deoarece „el este cel mai important partener al nostru“. În rest, spune acesta, cine vrea să intre în contract cu Casa va trebui să se adapteze condiţiilor contractuale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe