Newsflash
OPINII

Lovitură sub centură

de Dr. Ioana MORARU - sept. 3 2015
Lovitură sub centură
     În sfârșit ne-am adunat să ne strigăm nemulțumirile, iar asta mă bucură. Mă bucură și faptul că ne rupem de sistemul corupt al sindicatelor din sănătate, unde cotizăm din salariu pentru că suntem obligați, în pofida faptului că nimeni nu ne invită la nicio întâlnire și nu ne trimite niciun mesaj legat de activitatea sindicatului din care facem parte. Pe site nu găsesc nicio informație legată de activitatea pe care o desfășoară, despre ședințe, întâlniri, planuri sau rezumate ale acestor discuții, detalierea sistemului de organizare. Însă lucruri inutile se găsesc din plin. Ermetism. Uși închise.
     Deși m-am bucurat când am aflat de mărirea salarială de la 1 octombrie, m-am gândit și la consecințele pe care aceasta le are în viitor. Lovitura supremă a fost însă vestea că statul vrea să legalizeze șpaga. Adică alt tertip pentru a ne mări veniturile fără vreo implicație pe viitor.
     Umilința la care sunt supuși medicul și pacientul, cele două părți implicate în proces, este o lovitură sub centură aplicată strategic pentru a păta și mai mult imaginea acestei meserii și pentru a batjocori banul muncit al plătitorului de taxe și impozite. Legalizarea acestei surse de venit nu va ajuta cu nimic medicul, care nu se va încadra astfel la obținerea unui credit sau a unui card de cumpărături, necesare unui trai mai bun. De asemenea, nu face nimic pentru medicul care nu ia bani de la pacienții săi, dar e plătit disproporționat față de munca depusă, ca multe meserii puse în slujba statului, cu excepția înalților demnitari. Legalizarea „atențiilor“ nu presupune și o contribuție la sistemul de pensii, în consecință nu ne ajută cu nimic pe viitor. După zeci de ani de muncă, de uzură fizică și psihică, ajungem să ne ducem bătrânețea în mizerie.
     Planul măreț de a crește, până în anul 2017, salariul cu 75–100% este evident influențat de această lege parșivă. Această lege poate fi însă abrogată oricând.
     Cum luptăm cu aceste măsuri? Cred că soluția este ieșirea în stradă, în număr cât mai mare, în toate orașele importante din țară. Medici, asistente, studenți și pacienți deopotrivă, pentru că sistemul de sănătate este al nostru, al tuturor, nu al politicienilor care se duc la tratament în străinătate. Apropierea anului electoral aduce cu sine multe promisiuni, iar acesta este momentul propice să luăm măsuri. Peste tot în lume drepturile sunt câștigate prin proteste și greve. Partea proastă este că nu avem sindicate puternice care să lucreze în avantajul nostru. Oamenii numiți politic își urmăresc propriile interese și negociază cu ușile închise ce cred ei de cuviință.
     Reformarea sistemului de sănătate nu prezintă interes pentru sindicate. A avut cineva curiozitatea de a se uita pe licitațiile făcute la banala bucătărie a unui spital, unde un kilogram de roșii ajunge să coste 10–12 lei sau o pâine 3 lei? Problemele sunt nenumărate, iar miniștrii au tupeul să  invoce colapsarea economiei ca rezultat al măririi salariilor. Ne întrebăm de ce aceasta nu apare atunci când se fac autostrăzi de zece ori mai scumpe ca în Vest ori atunci când își cresc salariile, diurnele sau își renovează vilele de protocol. Spitalul nu ne asigură masă celor mai mulți dintre noi pentru că nu există cantine în spital. Unii nu au dușuri în spital, atât de necesare după 24 de ore de gardă. Unica motivare – „nu sunt bani!“. Avem nevoie de medicamente în spital, mese decente pentru pacienți și personal, aparatură și condiții de muncă adecvate. Rușine să vă fie!
     Nu vrem legalizarea șpăgii! Vrem reformă sanitară și suntem hotărâți să o obținem! Bravo Alianța Medicilor, vă susținem!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe