Newsflash
OPINII

Lipsa de respect, cauză de burnout

de Dr. Vlad STROESCU - feb. 10 2023
Lipsa de respect, cauză de burnout

Medscape a publicat o nouă ediție a studiului privind burnoutul la medici, iar rezultatele nu ne sunt favorabile. Ar ajuta un asemenea raport în România. Aceleași probleme cronice ne presează și aici.

wooden-figure-gf9e7d45ad_1280Sfârșitul lunii ianuarie a venit cu o nouă ediţie a raportului realizat de Medscape despre burnoutul la medici. Este un studiu de tip sondaj, ce a inclus aproape 10.000 de medici din SUA, de toate specialităţile.

Citând răspunsul unuia dintre ei, raportul a primit titlul „Plâng, dar nimănui nu-i pasă”. Rezultatele principale merită răsfoite și amintite, pentru că ele sunt un semnal de alarmă despre starea profesioniștilor sănătăţii în era postpandemică.

Studiul include comparaţii cu rezultatele prepandemice, cercetate de același colectiv în 2018. Faţă de acel moment, rata burn­outului a crescut, depășind jumătatea respondenţilor (53% faţă de 42%), iar rata depresiei a ajuns la 23%, faţă de doar 15%.

În ciuda metodologiei criticabile (nu putem pune diagnosticul de depresie doar printr-o autoraportare), să te gândești că peste o cincime dintre medici sunt actualmente deprimaţi e cu siguranţă o trezire dureroasă la realitate. Ratele au crescut atât pentru femei, cât și pentru bărbaţi, dar s-a menţinut diferenţa în defavoarea medicilor femei.

Acest lucru reflectă faptul că și în medicină femeile suferă mai mult la locul de muncă, deși nu ar fi surprinzătoare o subraportare din partea bărbaţilor, având în vedere cultura noastră, adesea stoică în cel mai nefast mod.

Specialitatea cea mai afectată este medicina de urgenţă, urmată de medicina internă, pediatrie, obstetrică-ginecologie, boli infecţioase și medicină de familie. Ambulatoriul e mai afectat decât spitalele, chiar dacă diferenţa este mică. În același timp, stilul de muncă cel mai protejat pare a fi practica individuală, independentă, pe cont propriu.

Majoritatea medicilor (32%) se consideră în burnout de peste un an, în timp ce alţi 30%, de peste doi ani și 25%, de circa șapte luni-un an. Într-o proporţie mai mică, respondenţii au raportat burnout recent, reflectând caracterul cronic al suferinţei.

Principalii factori incriminaţi de respondenţi au fost, în ordinea descrescătoare a gravităţii: prea multe sarcini birocratice, lipsă de respect din partea colegilor, venituri prea mici, prea multe ore de lucru, lipsa controlului și autonomiei, lipsa de respect din partea pacienţilor. Aceiași precum înaintea pandemiei, dar a apărut o proporţie semnificativă de medici (8%) care declară că au burnout în contextul îngrijirii pacienţilor infectați cu SARS-CoV-2.

Mai notăm că măsura colectivă pe care majoritatea medicilor o văd ca utilă e formarea de sindicate, un element nou și poate surprinzător, care reflectă un grad de neliniște socială în rândul medicilor. Mult prea puţini medici (13%) au cerut ajutor profesionist.

Studiul este american și, deși intuiesc diferenţe între situaţia de acolo și cea românească, ele nu ne sunt favorabile. Ar ajuta un asemenea raport anual în România. Aceleași probleme cronice ne presează aici, zi de zi. Și aceeași dificultate de a cere ajutor. Și cui să îl ceri? Apropiaţilor? Psihologilor? Decidenţilor?

Citiți și: Până nu vom învăţa

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe