Newsflash
OPINII

Legende urbane

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 21 2013
Legende urbane
   Circulau două legende urbane pe când eram student la Medicină, la UMF „Carol Davila“ în Bucureşti. Amândouă erau despre cum un profesor, numele nu i-l voi spune, primea recompensă pentru serviciile sale deosebite în slujba unui viitor slujbaş al lui Hipocrat. În primul mit, pupilul vine la Seneca şi-i lasă un plic pe masă. În plic un card şi un mesaj: PIN-ul după examen. În al doilea mit, pupilul vine la Seneca şi-i lasă un plic pe masă. În plic o cheie de maşină şi un mesaj: apasă şi vezi ce se întâmplă. Seneca apăsă şi din parcare răspunsul sosi pe aripile Fortunei: Biip! Biip!
   Oamenii erau bine organizaţi şi-atunci, şi-acum. Casta pură a universitarilor nu se orânduia după alt criteriu decât devotament pentru Il Capo, discreţie, modestie şi trudnica muncă pentru propăşirea catedrei. Te făceai mare primeai rang, primeai rang îţi venea rândul la bani şi bunăstare. De-a lungul anilor mi-a fost dat, mai apoi, să ascult poveşti trase la indigo din multe spaţii ale vieţii în România: administraţie, poliţie, procuratură, vămi, deconcentrate, ministere ş.a.m.d. E un fals să scuzi mitologia de mai sus prin tocmai caracterul ei universal, dar e totuşi un fapt că ea e universală. La vremea respectivă, însă, în 1998, mi-am cauterizat pe veci naivitatea. Povestea o spun aici, spre pildă altora.
   Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din Bucureşti şi din ţară în 1994, la scurt timp după Revoluţie, la prima clasă cu studiu intensiv al limbii engleze. Diriginta mea a fost regretata Cristina Daia, despre care am mai scris, răpusă de cancer în anul când am intrat la Medicină. Dar alt suflet mentor pe care l-am avut a fost o altă profesoară de limbă engleză şi apoi, mult timp, directoarea liceului „I. L. Caragiale“ (devenit colegiu naţional) – Veronica Focşăneanu. Cuvintele mele, oricât de iscusite, nu vor putea reda vreodată frumuseţea acestui om, muzica vorbei ei în limba bătrânului Will, iubirea pentru Albion şi cultura care venea odată cu el în ochii noştri, dar şi educaţia socială pe care ne-a dat-o nouă tuturor. Veronica Focşăneanu lua copiii înzestraţi şi-i încuraja să-şi exploreze talentul: poezie, muzică, retorică, artă, dialog social, teatru. An de an, grupul Verei Focşăneanu ajuta la organizarea conferinţelor BETA (The British English Teachers Association) în Bucureşti, al cărei chairwoman era doamna profesor. Am amintiri minunate din anii aceia prin preajma ei. Îi datorez fibra mea internă, iar tot ce e bun, nobil, altruist şi îndreptat spre comunitate, care încă rezidă în mine, de-acolo îşi află izvoarele.
   Dar am fost şi văduvit de Vera Focşăneanu. Pentru că e un lucru pe care Vera nu ni l-a spus. Ascunsă de noi, de universul nostru plin de utopie, se afla lumea în care am intrat în 1998. Lumea plicului. Lumea ochiului sticlit la oportunitate. Ce merit? Unicul merit de tranzacţionat, în facultate şi mai apoi, ar fi fost acela al oportunismului, înregimentării sub stema banului, şi-a funcţiei, a blazonului caricatural pe care ţi-l dă bastonul de mareşal. Pentru că profesorul meu iubit, Vera Focşăneanu, ctitor de cultură saxonă în România, s-a înşelat amarnic. Lumea ei n-a îndurat. Noi, copiii ei, ne-am răsfirat, niciodată demni de-a ne mai întoarce la copilăria anilor ’90. Am fugit din România şi m-am întors la 10 ani de la începerea facultăţii înapoi în Bucureşti. În sufletul meu, la fiecare sfârşit de text scris pentru voi, co-generii mei profesionali, e o virgulă lăsată în numele ei. Bine ascunsă în adânc, naivitatea mea renaşte la fiecare început de zi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe