Newsflash
OPINII

Leadership pentru directori de îngrijiri și asistenți șefi

de Crina Gheorghe - iun. 10 2022
Leadership pentru directori de îngrijiri și asistenți șefi

Vizita primei grupe de participanţi din cadrul proiectului „Program de leadership în îngrijiri medicale pentru directori de îngrijiri și asistenţi șefi” s-a derulat, la Dublin, în perioada 12-13 mai 2022, în cadrul întâlnirii organizate în parteneriat cu Facultatea de Asistenţi Medicali și Moașe din Irlanda (RCSI).

Aceasta a avut loc în cadrul programului de formare în domeniul leadershipului în îngrijiri medicale, destinat directorilor de îngrijiri și asistenţilor șefi.

În cadrul vizitei, zece președinţi ai filialelor judeţene ale OAMGMAMR (Argeș, Teleorman, Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Călărași, Giurgiu, Hunedoara, Dâmboviţa și Neamţ) au asistat la cuvântul de deschidere prezentat de CEO-ul RCSI, Thomas Kearns.

Leadershipul nu este doar o funcţie, pentru că un bun lider trebuie să fie preocupat permanent să aducă plus-valoare. De asemenea, leadershipul nu este politică, dar se asigură că ceea ce livrează este valoros – iar asistenţii medicali și moașele sunt primii care livrează servicii valoroase” (Thomas Kearns)

Delegaţia OAMGMAMR a participat la prezentări susţinute de reprezentanţii celor mai importante instituţii din domeniul medical din Irlanda, printre care Mary Boyd, decanul RCSI, profesor Marie Carney, fost decan al RCSI și coordonator al Forumului HG ANP al RCSI, Margrieta Langins, consilier pentru politici în domeniul asistenţei medicale și al moașelor din cadrul departamentului pentru forţa de muncă și furnizarea de servicii din domeniul sănătăţii al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De asemenea, doamna Mary Boyd, decanul Facultății de Asistenți Medicali și Moașe RCSI, a declarat în discursul său: „Subiecte precum politici în leadership, guvernanță politică – toate aceste domenii au nevoie de lideri asistenți medicali – care sunt bine pregătiți și care să aplice, în numele profesiei și al pacientului, în sfera politică, cercetare, academică, îngrijirea bolnavului. Un lider poate fi manager – dar managerul nu întotdeauna este un lider. Trebuie să credem în ceea ce facem și să transformăm viziunea în realitate”.

 

Liderii buni încep prin a se conduce pe ei înșiși. (Mary Boyd)

„Practica avansată de conducere”, tema prezentării susținută de profesor Marie Carney, fost decan al RCSI și Coordonator al Forumului HG ANP al acestei instituții, a oferit informații privind rutele de acces ale asistenților medicali din Irlanda atât din punct de vedere al profesiei (Advanced Nursing Practice), cât și la funcții de management, oferind astfel participanților ocazia identificării similarităților și a diferențelor dintre sistemele românesc și irlandez de pregătire, acces și dezvoltare în profesia de asistent medical.

„Priorități europene ale OMS pentru leadership în profesia de asistent medical” a reprezentat tema expunerii susținute în mesajul înregistrat transmis de doamna Margrieta Langins, Consilier pentru politici în domeniul asistenței medicale și al moașelor, din cadrul Departamentul pentru forța de muncă și furnizarea de servicii din domeniul sănătății al Organizației Mondiale a Sănătății.

În expunerea oferită, specialistul a adus în atenția participanților principalele preocupări ale OMS referitoare la așteptările pacienților privind accesul la îngrijiri de sănătate, protecție și viață în comunități sănătoase, programele inițiate și dezvoltate la nivel global, precum Coaliția pentru Sănătate Mintală, Agenda europeană pentru imunizare 2030, cât și publicarea raportului OMS cu tema „Strategia globală asupra resursei umane pentru sănătate – forța de muncă 2030”.

Provocări și soluţii

În continuare, doamna Helen Corrigan, ofițer pe probleme de îngrijiri medicale din cadrul Biroului Asistentului Șef - Ministerul Sănătății din Irlanda a oferit ocazia expunerii, în prezentarea „Leadership în politica națională din domeniul asistenței medicale și al moașelor”, a principalelor atribuții ale asistentului-șef la nivel național, subliniind totodată principalele beneficii ale politicilor de sănătate naționale înglobate în rapoarte tematice precum „Cadrul de lucru pentru asigurarea forței de muncă sigure și a competențelor mixte ale asistenților medicali”, „Secția virtuală comunitară – implementare concept”, „Dezvoltare profesională – de la absolvire la practică avansată a profesiei”, dar și preocuparea instituțională asupra celor patru provocări întâlnite în dezvoltarea și întărirea rolului asistentei medicale și al moașei: forța de muncă, educația, tehnologia și leadership-ul.

Doamna Sheila Mc Clelland, Director Executiv în cadrul Consiliului pentru profesia de asistent medical și moașă din Irlanda (NMBI), organizație omoloagă irlandeză a Ordinului Asistenților Medicali Generliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, a oferit participanților ocazia, prin susținerea prezentării cu tema „Reglementare și standarde profesionale de top în domeniul asistenței medicale și al moașelor” de înțelegere a principalelor atribuții și funcții ale organizației la nivel național, a legislației naționale privind exercitarea profesiei de asistent medical și moașă, a misiunii și viziunii organizației, a registrului național de evidență a practicienilor celor două profesii, a standardelor de educație aprobate sau agreate de NMBI.

Sesiunea de întrebări și discuţii libere dintre membrii delegaţiei OAMGMAMR și cei ai NMBI a oferit, în încheierea întâlnirii, oportunitatea identificării activităţilor și atribuţiilor comune celor două organizaţii, a provocărilor și soluţiilor la probleme privind exercitarea profesiilor de asistent medical și moașă și a priorităţilor similare instituţionale pentru următorii trei-cinci ani.

Expertiza și experienţa reprezentanţilor organizaţiilor și instituţiilor din domeniul sănătăţii din Irlanda au confirmat delegaţiei noastre necesitatea implementării prezentului program și a identificării și selectării viitorilor lideri din rândul asistenţilor medicali și moașelor, oferindu-le cadrul propice pentru a construi, implementa și dezvolta abilităţile de lider în misiunea lor de a crește calitatea îngrijirilor medicale oferite pacienţilor din România.

Grupul țintă al proiectului este format din 150 de persoane: directori de îngrijiri și asistenți șefi, selectați din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării, care vor participa la sesiuni de training online de leadership în îngrijiri medicale. Cursurile vor fi gratuite și se vor credita cu 15 puncte EMC. Grupul-țintă va fi selectat de către echipa de management a proiectului, cu sprijinul filialelor județene ale OAMGMAMR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe