Newsflash
OPINII

La începuturi

de Dr. Vlad STROESCU - dec. 17 2021
La începuturi

Zilele trecute, cei mai tineri colegi ai noștri au trecut de ultima poartă simbolică înainte de intrarea în noile lor vieţi: repartiţia și alegerea specialităţii pe care o vor practica.

doctor-g89744f0a4_1280Pentru unii dintre ei, prilejul a fost de enormă bucurie pentru că și-au ales ceea ce voiau să facă, așa cum și eu am făcut-o cândva. Mi-aduc aminte de incomparabila euforie a acelor zile, în care mi se părea că nu mai am nicio scuză și nicio piedică în calea prin care intenţionam să schimb lumea în mai bine.

Din lipsă de experienţă, greșeam prin așteptările prea mari, printr-o exagerată încredere în mine însumi, printr-o necunoaștere a lumii reale. Dar aș greși acum mult mai mult decât atunci dacă aș da frâu liber unui impuls contrariu, al dezamăgirii și al resemnării.

Da, până acum a fost mai greu decât îmi imaginam și nu cred că eu însumi am contat în a schimba lucrurile în bine. Mai degrabă, am avut privilegiul de a fi la locul potrivit pentru oameni aflaţi în grave cumpene ale vieţii.

Am învăţat lecţii de unde nu mă așteptam, mai mult de la un singur pacient vârstnic decât dintr-un tratat oficial al unei catedre, mai mult din reflecţiile unui medic pensionar decât din congrese și conferinţe. Și am învăţat infinit mai mult de la pacienţii mei decât au învăţat ei de la mine.

Dacă mă gândesc la profesia mea și la ce am făcut până acum, sentimentul nu e atât unul de satisfacţie faţă de mine însumi, cât de recunoștinţă. La jumătatea carierei, nu știu dacă sunt un medic bun sau prost, nici dacă așa ceva mai are sens sau contează astăzi, odată ce accesul la informaţie e o joacă și oricine poate respecta niște ghiduri de diagnostic și tratament.

Știu însă că am fost martorul unor povești extraordinare și am căpătat o privire aparte asupra lumii. Sper că am ochii ceva mai deschiși.
Poate că am avut noroc, alegând psihiatria în necunoștinţă de cauză. E paradoxal cum trebuie să facem alegeri extrem de importante fără să știm mai nimic.

De asta a trebuit să inventăm conceptul de destin, probabil. Sau poate că alegerile acestea nu sunt atât de importante precum par. Poate, dacă nu aș fi putut alege psihiatria, un alt drum mi-ar fi deschis ochii în altă parte și m-aș fi străduit cu tot atâta energie să fac bine în jurul meu și acolo.

Le doresc mult noroc colegilor mei tineri. Iar norocul înseamnă chiar asta: să ai ocazia să faci bine, oriunde ai fi. Și să păstrezi, ca o lumânare aprinsă, o scânteie din bucuria liberă și tânără pe care o simt acum, ca să le lumineze împrejurimile și în zilele când vor fi obosiţi, speriaţi sau
resemnaţi.

Citiți și: Paradigma extremelor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe