Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Kinetoterapia și bolile cronice progresive

Viața Medicală
Bogdan RACOVIȚĂ luni, 28 decembrie 2015
     Rolul kinetoterapiei în bolile cronice progresive și limitatoare de viață este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora. Pentru a lucra în astfel de situații trebuie avute în vedere diagnosticul, vârsta și gradul de independență al pacientului. Programele de kinetoterapie vor fi abordate diferit, în funcție de afecțiuni, pentru că, de exemplu, în prezența metastazelor osoase trebuie lucrat cu mare grijă la nivelul fiecărei articulații, fiind important și numărul de repetări efectuate pe fiecare exercițiu.
     Cheia succesului este reprezentată de repetări puține și exerciții simple, ușor de executat.  În bolile cronice progresive nu putem discuta de exerciții complexe, cu grad ridicat de dificultate. Este importantă comunicarea cu pacientul și familia, pentru a înțelege importanța acestor exerciții efectuate zilnic, chiar și acasă, în afara unității medicale specializate. Lucrând până la limita durerii, exercițiile vor ameliora simptomele în zona respectivă, cu un efect psiho-emoțional important pentru pacient, văzând o îmbunătățire. Manevrele care se pot efectua sunt exercițiile pasive, active, mobilizări în decubite, tapotajul toracic, kinetoterapie respiratorie și masaj (de obicei la nivelul tălpilor, gleznelor).
     În concluzie, cei care lucrează cu pacienți cu boli cronice progresive trebuie să fie conștienți că programele de kinetoterapie nu sunt aceleași ca în afecțiuni ortopedice sau neurologice.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC