Newsflash
OPINII

Justiție la comandă și manuale de șpagă

de Dr. Ştefan GUTUE - sept. 23 2016
Justiție la comandă și manuale de șpagă
    Periodic, la câteva săptămâni, ni se mai servește câte o porție de aparentă justiție medicală prin arestarea preventivă a unui medic care cere șpagă sau, să îi spun mai frumos, bani necuveniți contra serviciilor medicale prestate. Spun că este o justiție aparentă întrucât, dacă ar fi arestați toți medicii care primesc bani în urma tratării pacienților, indiferent sub ce formă este recompensa, cerută sau nu, consistentă financiar sau sub formă de mărunțiș, atunci probabil ar mai rămâne foarte puțini medici în stare de libertate. Evident, toată lumea este conștientă de acest lucru, așa că nu este nevoie sa ne îngrijorăm prea mult vizavi de vreo activitate justițiară oarbă în sistemul medical, care ar duce inevitabil la golirea spitalelor. De la această justiție preferențială nu a făcut excepție medicul primar ORL dr. Adrian-Gabriel Ilie de la Spitalul Militar Central de Urgență „Dr. Carol Davila“ din București. Pe scurt, acesta este acuzat de procurorii DNA că a pretins suma de 1.500 euro de la trei pacienți, primind în final doar 1.000 de euro de la doi dintre aceștia pentru a-i opera. Sigur, s-a organizat un flagrant, probele sunt destul de grăitoare și nu voi discuta pe tema comportamentului medicului, fiindcă situația este destul de limpede. Înregistrarea audio-video, banii marcați, toate acestea nu lasă loc de interpretări.
    Partea interesantă din toată ancheta constă într-un fișier găsit în computerul personal al medicului, intitulat „manual de șpagă“, în care erau prezentate cazuri documentate de jurnaliști referitoare la modalitățile, tarifele și circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România. De ce ar fi avut nevoie să țină în calculator un asemenea fișier și mai ales să îl denumească așa? Era oare greu să țină minte tariful operației sau să știe cât trebuie să plătească celor care mai făceau parte din echipă? Evident că nu. Și chiar dacă acest fișier i-ar fi aparținut, cu acele copy-paste-uri date din diferite cazuri apărute în presă, chiar nu putea să îl denumească altfel? Cred că mai degrabă este vorba de o semnătură a aceluiași binevoitor care a dorit să îi pună bețele în roate cu organizarea flagrantului în colaborare cu pacienta denunțătoare, mai ales că aceasta s-a dus hotărâtă și cu binecuvântarea DNA-ului, având banii marcați, deci pusă pe treabă cum s-ar spune.
    Nu este un caz mai frecvent întâlnit decât al pacientului care este într-o situație disperată, căutând bani pentru o operație de care îi depinde viața, iar medicul îi spune direct că fără bani nu îl va trata. Atunci pacienții sunt provocați să își caute dreptatea cu ajutorul poliției și DNA, însă rar un pacient vine „țintit“ la medic, cu bani marcați. Cât despre fișierul din calculator intitulat „manual de șpagă“, ei bine, ar fi putut fi introdus de oricine de pe un memory stick atunci când computerul medicului ar fi fost accesibil la spital. Sau de vreun om de bine, apropiat al medicului, chiar acasă la acesta. Flagrantul în sine era suficient, dar semnătura cu „manualul de șpagă“ a fost folosită pentru a adăuga și un strop de penibil și umilință.
    Medicul este descris de colectiv drept un bun profesionist și un bun coleg, dar se pare că nu pentru toată lumea. Un bun profesionist, al cărui succes profesional și financiar a supărat la un moment dat probabil pe cineva. Poate a uitat că nimeni nu e de neatins, poate a fost prea sigur că nu i se va întâmpla nimic. Cine știe?
    O expertiză realizată pe veniturile și cheltuielile familiei medicului din ultimii patru ani arată că acesta nu poate dovedi o parte din avere. Între anii 2012 și 2016, acesta a achiziționat bunuri mobile și imobile, a efectuat plăți către comercianți, a constituit depozite bancare, a efectuat depuneri de numerar, a deținut lichidități în contul curent și a stins creanțe a căror valoare totală cumulată depășește cu mult veniturile licite ale medicului și familiei sale. Este vorba de sumele de 237.000 de lei, 11.380 de euro și 7.100 de dolari. Astfel, procurorii DNA cer aplicarea confiscării extinse în acest caz. Mai exact, acuzarea vrea să fie confiscați atât banii găsiți ascunși acasă la medic într-o borsetă, 30.000 de euro, cât și sumele care sunt considerate venituri ilicite. Mai mult, anchetatorii au pus deja sechestru pe o vilă a medicului, situată în Popești-Leordeni (sursa: adevărul.ro)
    Sigur, în ochii lumii justiția a fost servită, binele a triumfat și răul a ieșit la iveală, fiind chiar pedepsit prin confiscarea banilor care nu pot fi justificați. Însă adevărul, dincolo de lege, este că trebuie să te ferești înainte de toate de colegi, dacă poți. Cu asta ar trebui completat acel fișier din calculatorul medicului. Să nu afișezi prea multă bunăstare, să nu te lauzi cu nimic. Vino la spital cu transportul în comun, cel mult o mașină veche de minimum șapte ani, îmbracă-te în niște haine cumpărate din supermarket. Renunță la ceasul scump, cumpără unul de plastic, vaită-te de rate și credite. Invocă mereu importanța de a fi sărac dar cinstit și faptul că noaptea dormi liniștit. Nu te da niciodată cu parfum, singura bijuterie pe care o poți purta este verigheta. Dacă se întâmplă să cadă vreun dinte, și dacă defectul rămas este serios vizibil, atunci nu te grăbi să îți pui implanturi. Vaită-te bine de tot despre cât de scump este un stomatolog și afirmă că dacă nu ai avea rate de plătit la casă, ai putea să îți permiți să îți pui dintele căzut. Dacă pleci în vacanță, nu spune nimănui că mergi mai departe de casa părintească. Nu pune nicio poză pe social media din nicio destinație exotică unde ai de gând să călătorești. La întoarcerea din concediu spune că te-ai săturat de muncă și de vacanțe la țară și că ai vrea și tu măcar o dată în viață o vacanță pe litoralul bulgăresc. Lista este deschisă și cu siguranță are loc de îmbunătățiri, cine știe poate în câțiva ani vom avea un „Tratat național de șpagă“. Cred că va fi mai convenabil să rezolvăm problema astfel decât să remediem situația medicilor în termeni de număr de absolvenți produși anual, de număr de posturi scoase la concurs de către spitale, salarii și condiții decente de exercitare a profesiei de medic.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe