Newsflash
OPINII

Jurnalul recuperat

de Dr. Mariana MINEA - oct. 30 2014
Jurnalul recuperat
 Capacitatea de a admira este ea însăşi admirabilă, iar recuperarea unei personalităţi din perioada interbelică reprezintă o formă de igienă spirituală. Joi, 25 septembrie, mansarda librăriei Bastilia din Capitală a găzduit lansarea volumului „Grigore T. Popa – Jurnalul unui savant român în America“, primul dintr-o serie de autor dedicată anatomistului şi scriitorului ieşean. Publicată la editura Filos, sub îngrijirea dr. Richard Constantinescu, cartea reprezintă o colecţie a primelor relatări româneşti despre experienţa americană, apărute sub formă de articole în ziarul „Dimineaţa“, într-o Românie care oscila între Est şi Vest. Au vorbit despre toate acestea dr. Richard Constantinescu, profesorul Theodor Paleologu – căruia îi aparţin cuvintele din deschiderea materialului de faţă –, Ionuţ Trandafirescu, directorul editurii Filos, şi Daniel Mazilu, doctor în filozofie.
Grigore T. Popa s-a născut în 1892, la Şurăneşti, judeţul Vaslui, şi a murit în 1948, la Bucureşti, la un an după ce a susţinut conferinţa de la Ateneu în care a supărat autorităţile vremii cu îndemnul „Mai multă ştiinţă, dar mai multă morală creştină“. Grete, cum îi spuneau apropiaţii, a fost un model de moralitate şi de curaj, poate cea mai mare realizare a intelectualităţii ieşene, după cum au spus cei prezenţi: profesor de anatomie şi decan al Facultăţilor de Medicină din Iaşi şi Bucureşti, prorector al Universităţii Mihăilene din Iaşi, preşedinte al Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, antreprenor social, orator, publicist, eseist, prozator, director al revistei Însemnări ieşene, membru corespondent al Academiei Române, membru titular al Academiei de Medicină. Dr. Richard Constantinescu a povestit pe scurt traseul urmat de Grigore T. Popa, de la traducerile din limba germană pe care le făcea în clasa a IX-a, la modul în care a transformat locurile prin care a trecut, la cele doar 15 minute în care a fost ministru al învăţământului, în Iaşi, la dificultatea de a se adapta Capitalei.
Grigore T. Popa a stat un an în Statele Unite şi observaţiile lui despre societatea americană merg împotriva multor prejudecăţi de atunci şi de acum, multă lume văzând în SUA o lume despiritualizată, consideră Theodor Paleologu. Textele sale pun în evidenţă admirativ, dar nu fără rezerve, viaţa universitară şi accesul la cultură într-o societate efervescentă, în care un coleg american i-a făcut recomandarea „Nu juilăsa aerul din jurul tău să stea“. Cu o frază plăcută, firească, medicul ieşean povesteşte despre „premianţii Nobel în pantaloni scurţi“, după cum aminteşte Daniel Mazilu, şi tot Mazilu îl numeşte pe Gr. T. Popa „naşul primului Nobel românesc“, pentru că el a fost cel care l-a sfătuit pe George Emil Palade să rămână în State şi i-a scris recomandări pentru profesorii americani. În multe pasaje, anatomistul aminteşte simplitatea oamenilor mari, în antiteză cu medicii care îşi dau importanţă şi pe care îi denumeşte „biscuiţi gonflaţi“, le-a spus celor prezenţi dr. Richard Constantinescu.
Este al doilea jurnal scris de Gr. T. Popa, primele însemnări datând din perioada războiului. Un al doilea volum se află în pregătire pentru publicare, sub coordonarea dr. Richard Constantinescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe