Newsflash
OPINII

Jumătate de secol de informatizare în sănătate

de Dr. Traian IONESCU - mar. 30 2015
Jumătate de secol de informatizare în sănătate
   Prin Informatica de sănătate din România – 50 de ani de istorie trăită (Editura Universitară „Carol Davila“, Bucureşti, 2014), Dan D. Farcaş realizează o trecere în revistă a evoluţiei informaticii în România, începând cu 1960, odată cu construirea primelor maşini electronice la Timişoara şi la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti. Cu talent, autorul – printre primii matematicieni care au lucrat cu asemenea calculatoare – aminteşte programele întocmite pentru rezolvarea unor probleme practice şi a unora teoretice, cum ar fi programele de cercetare concordante cu cele care începuseră şi în străinătate, privind simularea pe calculator a funcţiilor neuronale. Un prim grup de cercetători – ajutat şi de colaboratori cu nume, Eduard Pamfil, Grigore Moisil, Victor Săhleanu, Edmond Nicolau, ca şi de matematicieni şi ingineri tineri – a obţinut rezultate remarcabile în domeniul cercetării sistemului nervos, cu lucrări publicate în reviste de prestigiu din Est, dar şi din Occident.
   Informatica în România a luat avânt odată cu înfiinţarea la Bucureşti a Centrului de perfecţionare a cadrelor de conducere (CEPECA), cu dotări de calculatoare de generaţia a treia de tip IBM 360/40, cu instructori şi programatori străini. Aceştia, împreună cu personalul român, au introdus limbaje noi de programare şi au format o şcoală la care s-au pregătit numeroşi informaticieni români din centrele universitare şi marile întreprinderi industriale. Dan Dezideriu Farcaş a predat cursuri la această instituţie şi a venit în contact cu medici din conducerea Ministerului Sănătăţii, care, pe lângă pregătirea în informatică, erau interesaţi şi de introducerea acesteia în sistemul de sănătate şi în marile spitale. Solicitat, D. Farcaş a realizat un număr de programe în domeniul sănătăţii, fiind apoi unul dintre cei care au coordonat primul program din domeniu: sistemul informatic de conducere a sănătăţii între anii 1971 şi 1977.
   Ministerul Sănătăţii a înfiinţat, în 1975, Centrul de calcul şi statistică sanitară (CCSS), ceea ce a facilitat legăturile MS cu CEPECA, dar şi cu Institutul pentru conducere şi informatică (ICI) şi cu Institutul naţional de statistică (INS). Probleme de ordin personal l-au obligat pe Dan D. Farcaş să se transfere de la CEPECA la CCSS, unde a ocupat funcţii de analist, director, director adjunct, şef al grupului de cercetare în informatică medicală. A organizat numeroase cursuri de perfecţionare pentru personalul din unităţile sanitare şi a fost coautor al monografiei „Informatica medicală“, distinsă în 1991 cu premiul „Gheorghe Marinescu“ al Academiei Române.
   Această carte ar trebui citită cu interes şi pentru că, timp de jumătate de secol, cariera lui Dan D. Farcaş s-a împletit cu evoluţia pătrunderii şi dezvoltării informaticii în sănătate, dar şi în alte domenii, din poziţia sa de consultant al Agenţiei naţionale pentru ştiinţă şi tehnologie, de unde a contribuit la stabilirea unor principii de realizare a sistemelor informatice, valabile pentru toate domeniile de activitate.
   Descrierea dezvoltării informaticii în sectorul medical documentează eforturile individuale ale autorului de dinainte de 1988, dar şi de după 1990, când proiecte finanţate de Banca Mondială, Uniunea Europeană sau de firme particulare au avut ca rezultat realizarea de aplicaţii în medicina de urgenţă, telemonitorizare, dosarul electronic al pacientului, cardul de sănătate, optimizarea serviciilor prin telemedicină, informatizarea spitalelor şi multe altele. Dacă în sistemul medical de îngrijire unele realizări au fost obţinute şi datorită unui corp medical cu bune cunoştinţe în informatică, un eşec ce se răsfrânge negativ asupra sănătăţii populaţiei este întârzierea programului de informatizare a sistemului de sănătate.
   Recomand cartea colegilor, dar şi altor specialişti, pentru valoarea de document a textului. Remarc că – poate neintenţionat – reiese din lectură că multe lucruri s-ar fi putut realiza (în plus) fără amestecul politico-administrativ, mulţi decidenţi fiind străini de problemele complexe ale informatizării unui sistem de sănătate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe