Newsflash
OPINII

Johann Gorgias – spiţerul din Botoşani

de Dr. farm. Vasile I. LIPAN - iul. 24 2013
Johann Gorgias – spiţerul din Botoşani
  Născut în Braşov şi botezat la 22 ianuarie 1768, Johann Gorgias era fiul unui sas protestant, cu o bună situaţie materială.
  După absolvirea şcolilor latineşti, s-a dedicat studiului profesiei farmaciei, pe care şi l-a însuşit în anii 1783–1788 în farmacia Zum schwarzen Adler din Braşov, aparţinând lui Johann Beckers, farmacie ce fusese înfiinţată cu drept real în 1720, de dr. Johann Albrich. Ca să se perfecţioneze, a lucrat în continuare mai mulţi ani în diferite oraşe, după care – aşa cum se aminteşte în necrologul publicat de un anonim la moartea lui în ziarul Siebenbürgisches Wochenblatt, apărut în Braşov, la 22 ianuarie 1842 – Gorgias a ajuns şi la Iaşi, unde ar fi fost angajat în spiţeria francezului Geofroy, un spiţer neidentificat până astăzi de farmacoistoria românească. Acesta, deoarece era singur, străin şi fără copii, l-a numit pe Gorgias moştenitorul său universal, iubindu-l datorită firii sale amabile şi a cinstei. După decesul lui Geofroy, spiţeria şi întreaga avere i-au fost predate lui Gorgias de stăpânirea moldoveană şi consulatul francez de la Iaşi. Scurt timp după aceasta, se spune în necrolog, nobilimea din Botoşani, prin baronul Theodor Mustaţă, l-ar fi rugat să se mute din Iaşi la Botoşani, întrucât acolo nu exista nicio spiţerie. Propunerea a fost primită şi astfel, în 1793, Gorgias s-a mutat, organizând la Botoşani prima spiţerie din oraş. Nu se aminteşte dacă era cea moştenită de la Geofroy, adusă de la Iaşi. Până aici versiunea fantezistă din necrolog.
  Se ştie însă din documente că prima spiţerie din Botoşani a fost înfiinţată la 5 octombrie 1793, în baza hrisovului domnitorului Mihail Constantin Şuţu, ca răspuns la jalba târgoveţilor din acest oraş, care-l rugau pe domnitor „să aibă voe să ţie doftor cu a lor plată şi pi care ei îl vor găsi şi să vor mulţămi cu dânsul, cum şi Spiţărie a deşchide ei ear nu alţii“, drept pentru care consiliul urbei l-a angajat ca provizor la conducerea spiţeriei nou înfiinţate pe spiţerul Johann Gorgias. A fost aşadar o spiţerie orăşenească, adică organizată din iniţiativa consiliului urbei, care va deţine şi concesiunea, patronată după modelul farmaciei orăşeneşti germane (Ratsapotheke), unde farmacistul provizor era angajat şi plătit de oraş cu o leafă fixă, neavând niciun fel de drept asupra farmaciei. Ca răspuns la o nouă jalbă a târgoveţilor, la 11 ianuarie 1796, Alexandru Ion Callimachi, noul domnitor al Moldovei, a întărit hrisovul din 1793 privitor la spiţeria de obşte din Botoşani, cu toate privilegiile acordate. Este important de remarcat că nici hrisovul de înfiinţare din 1793 şi nici cel din 1796, ce-l întăreşte pe primul, nu amintesc numele lui Johann Gorgias ca al unuia ce ar fi solicitat să i se aprobe înfiinţarea unei spiţerii în Botoşani. Nu el a solicitat acest drept, ci târgoveţii, spiţeria urmând a deveni astfel o proprietate a târgului Botoşani (spiţerie de obşte), ceea ce s-a şi întâmplat.
  Într-o astfel de calitate a funcţionat şi Gorgias în Botoşani până la 5 august 1806, când, contestând drepturile orăşenilor, a denumit spiţeria Hygiea şi s-a proclamat proprietarul acesteia.
  Acest lucru a fost posibil graţie obţinerii hrisovului dat de domnitorul Alexandru Constantin Moruzi, la data mai sus-amintită.
  Venind un nou domnitor la Iaşi şi deşi în primele două hrisoave se consemnase expres că nimeni nu mai avea voie să deschidă în Botoşani o spiţerie fără învoiala târgoveţilor, insidios şi cu tupeu, inducând în eroare pe domnitor şi autorităţi, Gorgias a solicitat din nou să nu se mai permită înfiinţarea altei spiţerii în Botoşani, însă nu în numele târgoveţilor, ci al său personal, arătând totodată numeroasele lui merite în profesie de-a lungul celor 12 ani de când „ţinea“ spiţeria. Nu aminteşte dacă ar fi fost adevărată calitatea sa de proprietar de spiţerie şi nu vorbeşte, dacă ar fi existat, despre greutăţile şi sacrificiile făcute cu ocazia transportării şi instalării spiţeriei lui de la Iaşi la Botoşani. Nimic din toate acestea, mai ales că pentru transmutarea spiţeriei ar fi fost nevoie de un hristov domnesc!
  Domnitorul, fără a consemna cine era, de jure, proprietarul spiţeriei, reînnoind formal decizia din hrisoavele anterioare, a hotărât „ca nimenea alţii să nu poată deschide şi avea Spiţărie în târgul Botoşani, fără numai numitul Spiţer Ioan Georgiu…“, mutând printr-o formulare eronată dreptul oraşului (târgoveţilor) asupra lui Gorgias. Iată dar, cum, profitându-se fără scrupule de naivitatea autorităţilor statului, printr-un şiretlic simplu şi o bine ticluită cerere, se poate ajunge ilegal, proprietar concesionar de spiţerie la început de secol XIX în Moldova!
  În lumina acestor dovezi documentare, nu se ştie dacă episodul trecerii lui Gorgias prin Iaşi este adevărat, pentru că, se pare, el a fost inventat de autorul necrologului doar pentru a motiva legalitatea schimbării lui Gorgias din poziţia de provizor angajat în cea de proprietar onorabil de spiţerie.
  Din păcate, nu se ştie dacă târgoveţii şi notabilităţile oraşului au reacţionat în vreun fel la această schimbare. Se pare însă că, aşa cum reiese din necrologul publicat, Gorgias devenise în 1806 deja o personalitate a urbei cu nenumărate legături printre deţinătorii puterii, astfel că spiţeria va rămâne fără multă împotrivire în proprietatea unui şarlatan.
  La Botoşani, Gorgias a ocupat şi funcţia de staroste al Agenţiei imperiale austriece, având datoria de a-i reprezenta şi ajuta pe supuşii (sudiţii) austrieci înaintea judecătoriilor moldovene.
  În 1801 s-a căsătorit în Botoşani cu Rosalia, fiica doctorului în medicină Johann Ziegler, care i-a născut nouă copii, dintre care au ajuns la maturitate numai trei: Ana (1810–1873), măritată cu spiţerul serdar Johann Binder von Lengefeld (1801–1865), care la rândul lor vor avea cinci fete, toate măritate cu farmacişti; Catinca, măritată prima dată cu dr. Jeschki din Focşani, iar a doua oară cu Argenti, consulul olandez din Galaţi, şi Johann (Enachi), căsătorit cu Elena Pisocki din Botoşani, cu care a avut o fiică, Elena, căsătorită cu Iorgu Hârlescu din Fălticeni. Fiul lui Gorgias a devenit tot spiţer, proprietar de spiţerie în Galaţi.
  Ajungând pe scaunul Moldovei domnitorul Scarlat Alexandru Callimachi, Gorgias nu pierde prilejul şi cere să i se întărească, din nou, privilegiul dat de Moruzi. Astfel, la 9 iunie 1813, domnitorul îi întăreşte dritul ca şi de acum înainte să aibă dreptul de a ţine spiţerie la Botoşani şi hotărăşte, spre ajutorul lui, să aibă şi 15 liudi (oameni străini), pentru slujba sa şi a spiţeriei, care „fără niciun amestec cu locuitorii ţării, să fie scutiţi de tot birul Visteriei şi de orice alte dări şi havaleli“.
  Probabil, din cauza familiei numeroase, la 12 octombrie 1815, Gorgias a trebuit să cumpere la mezat şi cu zapis un loc cu casă şi pivniţă de piatră, în valoare de 5.000 de lei, în Botoşani. Domnitorul Scarlat Alexandru Callimachi îi va întări prin hrisov cumpărarea, la 26 mai 1816.
  După o scurtă suferinţă, în 1821 şi-a pierdut soţia. În această perioadă a trăit zile grele şi nefericite şi din cauza evenimentelor politice tulburi ale revoluţiei din acel an şi a atrocităţilor trupelor turceşti ce au urmat.
  Un nou domnitor, o nouă cerere. Printr-o jalbă adresată domnitorului Ioan Sandu Sturdza, în care arată că ţinea spiţerie „de treizeci ani şi mai bine“, solicită indirect o nouă atestare a proprietăţii sale asupra spiţeriei, neomiţând a enumera nenumăratele sale servicii dezinteresate aduse de-a lungul anilor populaţiei din Botoşani. Pentru aceste merite, domnitorul va întări toate privilegiile acordate până atunci, prin hrisovul din 8 noiembrie 1822. Acest hrisov îl va folosi atât Gorgias, cât şi toţi ceilalţi proprietari ai spiţeriei ce au urmat, în toate ocaziile unor cercetări oficiale ale documentelor, drept dovadă că Gorgias deţinea „dreptul de a avea o spiţerie în Botoşani“ şi deci ca act de înfiinţare a oficinei.
  Gorgias vorbea şapte limbi, fiind un om cultivat, cu întinse cunoştinţe în multe domenii. Ca urmare a activităţii sale umanitare în sprijinul populaţiei din Botoşani în timpul ciumei de la 1818 şi al tulburărilor petrecute în anul revoluţiei eteriste (1821) şi al intervenţiei turcilor în Moldova, domnitorul Ioan Sturdza l-a ridicat în 1823, cu hrisov domnesc, la rangul de boier moldovean clasa întâi, iar împăratul Austriei, Francisc I i-a oferit, în 1830, ca o recunoaştere a „marilor sale virtuţi cetăţeneşti“, medalia de aur civilă de onoare, înmânată, cu mare solemnitate, de agentul Curţii imperiale Johann Lippa.
  La 1 ianuarie 1830 a trecut dreptul său de proprietate a spiţeriei (care de fapt nici nu exista), către ginerele său, spiţerul Johann Binder, care mai apoi, la rândul lui îl va vinde ginerelui său, Emerich Haynal, actul de vânzare-cumpărare fiind autentificat de tribunalul districtului Botoşani sub nr. 393 din 8 octombrie 1855.
  În 1835, Iacob Weikum a înfiinţat la Galaţi spiţeria La Ville în baza actului Comitetului sănătăţii din Iaşi nr. 836. Aceasta va fi cumpărată imediat de Johann Gorgias, Comitetul sănătăţii din Moldova cu adresa din 26 noiembrie 1835 învoindu-l să ia spiţeria în a sa cârmuire. După ce domnitorul Mihail Sturdza îi va întări dreptul la proprietate prin hrisovul nr. 213 din 29 mai 1838, acesta o va ceda în acelaşi an fiului său Johann (Enachi).
  În 1836 a renunţat la funcţia de la Agenţie din cauza stării de sănătate precare, concentrându-se strict pe problemele de ordin profesional.
  Îmbolnăvindu-se grav, Johann Gorgias a încetat din viaţă la Botoşani, în dimineaţa zilei de 28 decembrie 1841, în prezenţa membrilor familiei şi a fost înmormântat două zile mai târziu, pe un timp neprietenos, în ţintirimul nemţesc din apropierea barierei Suliţa. După cum descrie cronicarul, înmormântarea a fost grandioasă, la ea participând, alături de familie şi prieteni, toate notabilităţile oraşului, jandarmii şi pompierii locali, oameni din toate păturile sociale, într-un şir nesfârşit de trăsături şi pe jos, acordând onorul nemeritat unui escroc ce înşelase ani de-a rândul încrederea unui oraş şi bunăvoinţa domnitorilor moldoveni.

Notă autor:

Bibliografie

1. Angelescu Nicolae I. Acte şi documente din trecutul farmaciei în ţările Româneşti, Bucureşti, 1904, p. 173–187.

2. Cazacu Petre, Constantinescu-Frunză Ion. Material documentar pentru rezolvirea chestiunei farmaciilor în România, Bucureşti, 1916, p. 99, 178, 190–191.

3. Fabritius Guido (ed.). Beiträge zur Geschichte der deutschen Apotheken und Apotheker in Siebenbürgen. Drabenderhöhe (R. F. Germania), 1986, p. 284–285.

4. Gorovei Artur. Botoşani, Fălticeni, 1926, p. 121–126, 281–285.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe