Newsflash
OPINII

Istoriografie a medicinii interne româneşti

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - iun. 20 2014
Istoriografie a medicinii interne româneşti
     Recent, la Editura Academiei de Ştiinţe Medicale a apărut o carte de larg interes medical: Medicina internă românească din a doua jumătate a secolului XX. Lucrarea, elaborată de prof. dr. Nicolae Baltă şi prof. dr. Ion Bruckner, poartă girul Societăţii Române de Medicină Internă. Autorii şi-au asumat o mare responsabilitate, de a scrie o monografie foarte bine documentată şi completă, asupra ideilor şi conceptelor din medicina internă din perioada 1950–2000 şi despre persona­lităţile şi şcolile medicale ce au ilustrat această epocă.
     Ultimele cinci decenii ale secolului XX au avut unele particularităţi ce au sporit interesul pentru istoria medicinii interne. Specialitatea s-a schimbat fundamental prin explozia informaţională, progresul tehnologiilor biomedicale şi prin aportul datelor din cercetarea fundamentală care au ilustrat progresul în practica clinică. Au urmat logic, desprinderea de noi specialităţi: cardiologia, pneumologia, gastro­entero­logia şi hepatologia, nefrologia, hematologia, reumatologia, care însă au ştirbit rolul integrativ al medicinii interne.
     Monografia are în cuprins numeroase capitole, scrise unitar şi în succesiune logică. Capitolele iniţiale – Din istoricul medicinii interne româneşti; Dinamica evoluţiei medicinii interne de la început; Date şi preocupări de sistematizare a evoluţiei medicinii interne – au un interes mai ales istoric. Capitolul privind Trăsăturile care definesc profilul medicului internist abordează o problemă de fond a specialităţii: evoluţia de la medicina internă „generală“ sau globală la conceptul integrativ modern. În acest sens, sunt făcute trimiteri la concepţiile biologice integrative, promovate în mod deosebit de acad. Octavian Fodor şi acad. I. Bruckner şi subliniate în discursurile de recepţie la Academia Română.
     Dezvoltarea medicinii interne în România pentru perioada 1950–2000 a avut loc prin colaborarea a trei sectoare de bază ale vieţii medicale: instituţiile academice, universităţile de medicină, institutele de cercetare; Societatea Română de Medicină Internă, prin activităţile centrale şi regionale, precum şi prin publicaţiile sale (reviste); personalităţile medicale care au orientat şi dinamizat specialitatea. În capitolul Medicina internă şi instituţiile academice este amplu subliniate rolul universităţilor de medicină „istorice“ şi al facultăţilor de medicină înfiinţate după 1990 în promovarea unor programe diversi­ficate în învăţământul de medicină internă. De asemenea, pentru mai multe decenii, Facultatea de Spe­cia­l­izare a Medicilor şi Farmaciştilor a jucat un rol important în dezvoltarea specialităţii şi în spiritul modern al „educaţiei continue“.
     O parte importantă a lucrării prezintă sintetic personalităţile medicale ce au marcat specia­litatea, ideile şi realizările acestora în activităţile clinice şi de cercetare. Multe din acestea au creat istorie: academicienii Daniel Danielopolu, Iuliu Haţieganu, N. Gh. Lupu, B. Theodorescu, Octavian Fodor, Ioan Emil Bruckner. Şcolile medicale pe care le-au creat şi echipele de specialişti pe care le-au format – prezente de asemenea în monografie – au fost exemple de creativitate, devotament pentru profesie şi pentru viaţa universitară.
     Lucrarea este o carte unicat în istoriografia medicinii interne din ţara noastră, ilustrativă şi edu­cativă pentru domeniul medical. Anterior acesteia fuseseră publicate capitole fragmentare în mono­grafii, articole cu tematică specială privind idei inova­toa­re şi personalităţi ilustrând specialitatea, dar nu o lucrare exhaustivă şi original structurată. Auto­rii, Societatea Română de Medicină Internă şi Edi­tu­ra Academiei de Ştiinţe Medicale, merită felicitări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe