Newsflash
OPINII

Istoricul neurologiei clujene

de Conf. dr. Sanda Maria DEME - dec. 6 2012
Istoricul neurologiei clujene

   În 2003 s-a împlinit un secol de la înfiinţarea Clinicii de neurologie adulţi din Cluj-Napoca, dar şi 84 de ani de la înfiinţarea Catedrei de neurologie adulţi a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Dacia Superioară – Cluj, cu limbă de predare română. Despre acestea scrie prof. dr. Ştefania Kory Calomfirescu în cartea-document Şcoala de neurologie în me­dicina clujeană (Editura Risoprint, 2012), ca tinerii medici neurologi sau studenţi la medicină să cunoască adevărata istorie a acestei şcoli, de la înfiinţarea sa, până la 1 octombrie 2003, când autoarea cărţii a fost pensionată, rămânând însă profesor consultant şi conducător de doctorate. Ea a făcut parte din colectivul Clinicii de neurologie adulţi încă de pe vremea profesorului Dezideriu Duma (colaboratorul profesorului Ion Minea, fondatorul Catedrei de neurologie adulţi din Dacia Superioară – Cluj, la rândul său colaborator al profesorului Gheorghe Marinescu), până în 1971, când acesta s-a pensionat. Apoi, a făcut parte din colectivul clinicii conduse de prof. dr. Emil Câmpeanu (elevul şi colaboratorul profesorului Duma). În continuare, autoarea cărţii a deschis, din punct de vedere funcţional, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, prin secţia de neurologie, fiind locţiitor de şef de clinică şi colaborând cu prof. dr. Şerban Mircea. După aceea, a condus, timp de 12 ani, Catedra de neurologie din Cluj-Napoca (1992–2003). Istoria unei şcoli de medicină şi a unei specialităţi o poate scrie cel mai bine cel implicat vreme îndelungată în ele şi care a luat parte la multe evenimente, reflectate în conştiinţa sa la valoarea lor adevărată. Faptele se pot scrie mai bine când te detaşezi în timp, judecând cu mintea limpede şi cu ochii conştiinţei, de aceea necesită şi o anumită vârstă a celui care le scrie. Şcoala de neurologie adulţi din Cluj-Napoca are tradiţii puternice, chiar de rang internaţional, iar adevărul privind istoria ei se impune redat cât mai fidel. Astfel de cărţi sunt de mare importanţă pentru generaţiile de studenţi şi medici în formarea lor profesională şi ştiinţifică, pentru a lua adevăratele modele din specialitate şi a cunoaşte oamenii care s-au sacrificat pentru a lăsa măcar o fărâmă din priceperea şi contribuţia lor în ştiinţă, ca un dar posterităţii. Neurologia este „disciplina de aur“ a medicinii interne şi această carte-document, valoroasă pentru istoria medicinii clujene, necesită să fie continuată în viitor de o altă pană de scriitor neurolog. Felicitări autoarei pentru această realizare profesională şi ştiinţifică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe