Newsflash
OPINII

Iscodiri în medicina clinică

de Dr. Grigore BUŞOI - oct. 2 2015
Iscodiri în medicina clinică
     Pentru cunoscători, specialitatea Medicină generală/Medicina familiei (MG/MF), ca disciplină cu aplecare euristică, este situată în avangarda medicinii clinice și, în același timp, este chemată să tezaurizeze experiența clinică din perspectiva gândirii sistemice.
     Practicarea medicinii pe bucăți, în spirit îngust, poate conduce la pierderea viziunii de ansamblu asupra organismului, de unde apare nevoia specialității de MG/MF ca disciplină integratoare ce oferă o imagine holistică, benefică ontic și cognitiv, în cadrul căreia se întâlnesc multe revelații clinice. De exemplu, după un studiu privind prevalența bolilor cronice în Circumscripția sanitară 198 din sectorul 5 al Capitalei, am constatat că ulcerul duodenal (UD) devine un marker al terenului predispozant ce conduce la BPOC, în prezența factorilor de agresiune bronșică (fumat, muncă în atmosferă rece sau cu noxe respiratorii). În cercetarea retrospectivă întreprinsă pe un lot de 33 de pacienți, asocierea ulcer gastroduodenal–BPOC s-a găsit la peste 20% din cazuri, iar la 80% din aceștia ulcerul, predominant duodenal, a precedat bronhopatia.
     În urma acestui studiu au observat și alte asocieri, printre care:
     „Semnul omicron și nevroza anxios-cenestopată“. Semnul „omicron“ este descris ca un ochi cu aspect microftalmic, cu iris în diametru redus și aspect de pată lăcuită.
     „Semnul benzii microvenectatice de graniță toraco-abdominală“ este un semn clinic al hipertensiunii portale blânde, produs prin interesarea venelor porte accesorii, grupului diafragmatic și venelor mamare interne. Semnul se întâlnește în special în grupul hepatopatiilor cronice latente.
     Semnul „încercării pepenelui“ se întâlnește în ciroza ascitogenă. Semnul este valoros pentru că unda de val este proporțională cu volumul de ascită, dar pune în evidență și o cantitate mică de lichid situat decliv.
     „Scleredemul peretelui abdominal inferior“ este semn de debut al insuficienței cardiace congestive, la persoanele iradiate zonal în cadrul unor afecțiuni oncologice.
     „Semnul SINAR“ (artere sinuoase) – artera temporală și artera brahială în partea inferioară, vizibilă mai ales în apropierea cotului – semnifică prezența aterosclerozei.
     „Semnul PTL“ (pavajul tegumentar lipomatos) este un marker sanogen, cu potențial longeviv. Într-un studiu propriu privind patologia aterosclerotică în populația generală, am observat și comunicat apariția unor plăci tegumentare (lăptoase) la nivelul feței (frunte, sprâncene, buza superioară), deseori cu dispunere simetrică. Aceste plăci trebuie analizate într-un context geronto-dermatologic. PTL se însoțește de o lipidogramă în limitele normalului sau perinormalului. Valorile mai crescute ale colesterolului au fost observate la persoanele cu tulburări de glicoreglare. Pacienții urmăriți depășesc vârsta de 80 de ani, unii având și peste 100 de ani.
     „Indicele mână–rotulă“ este un indicator al evoluției osteoporozei.
     „Semianchiloza fibroasă a cotului, post-reumatism articular acut“, este marker al terenului proinflamator. Semnul a fost observat la trei pacienți: o pacientă care prezenta stenoză mitrală a dezvoltat poliartrită reumatoidă, o alta-hepatită cronică activă și un pacient, la senectute – arterită Horton.
     Am observat și „Semnul fluieratului în public“. Am avut în vedere șase persoane, intelectuali, ce depășeau vârsta de 70 de ani, pe care i-am surprins fluierând pe stradă. Am considerat că apariția acestui fenomen s-ar datora unei corticoporoze – o depopulare corticală, fapt ce ar permite dezvăluirea parțială a structurilor profunde subcorticale, nivelul la care se găsește stră-strămoșul omului, pasărea. Prin acest semn subiecții și-ar marca spațiul ambiant.
     În cadrul activității mele de practică medicală, am identificat, verificat și difuzat o serie de entități medicale care își cer dreptul la o existență nosologică, după cum urmează:
     1) Hepatofibroza latentă, o afecțiune care a fost cercetată îndelung și propusă spre a fi recunoscută pe baza unor anumite semne clinice: „Banda microvenectatică de graniță toraco-abdominală“ și „Factori de agresiune hepatică în antecedente“ (hepatite virale, consumul de alcool crescut, tratamentul cu tuberculostatice, stomacul operat, steatoza sau steatofibroza hepatică, perioade de privațiuni alimentare severe, munca într-un mediu de substanțe chimice ce au un tropism hepatic, patologia specifică țesutului conjunctiv, boala polichistică hepatică).
     În cadrul conectivitelor, afecțiunile sistemice întâlnite au fost: poliartrita reumatoidă cu sau fără sindrom Sjӧgren, spondilita anchilozantă și lipofibromatoza cutanată („mâna hepatică“).
     În urma unui studiu a peste o sută de cazuri investigate scintigrafic (în colaborare cu dr. Aurel Albu de la Spitalul Universitar București) hipertrofia lobului stâng și o linie de demarcație interlobară evidentă denotă că fibroza e accentuată la nivelul hilului hepatic. Câteva elemente de observație medicală atrag atenția asupra reactivității și calității țesutului conjunctiv implicat în fibroza hepatică din hepatopatii. La mai mulți pacienți am constatat că asociază o lipofibromatoză cutanată extinsă, iar la trei subiecți am reperat o ruptură a mușchiului biceps.
     2) Bronșita cronică ridantă a femeilor fumătoare, pe care am observat-o și delimitat-o urmărind îndeaproape lotul de bronșitici cronici pentru a surprinde istoria naturală a BPOC spre CPC. Ridurile apar prematur la nivelul buzei superioare.
     3) Boala R a policelui, care constă în asocierea dintre rizartroză și degetul în resort.
     4) Sindromul D în spondiloza cervicală hiperostozantă include: disfagie, disfonie, diafragm drept relaxat.
     5) Forma S (Soft) a hipertensiunii arteriale a fost constatată inițial la trei paciente care prezentau ca elemente comune valori tensionale arteriale crescute, de alură malignă (TA  250 mm Hg 130 mm Hg), rezistente la tratament, în condițiile medicației antihipertensive.
     6) Sindromul dismetabopres (SD) este un termen pe care l-am considerat mai potrivit decât clasicul sindrom metabolic. În evoluția sa, acest sindrom asociază, la femei: bronșite acute bronhospastice, accentuarea lordozei lombare cu spondiloliză și listezis, varice la nivelul membrelor inferioare, lipartroza genunchilor, ovar polichistic, hiperostoză frontală. La bărbați putem constata: sleep apnea syndrome, poliglobulie. Printre factorii de risc mai rari ai SD au fost propuși: imaturitatea și eucunoidismul.
     7) Sindromul insuficienței circulatorii cerebrale incipiente (ICCI), aflat încă în cercetare, este propus spre a fi obiectivat pe baza a cinci criterii clinice: semnul SINAR, tremurături fine ale extremităților, instabilitate posturală, deficit cognitiv minor, calcificări arteriale în diferite teritorii vasculare. Ne propunem să stabilim veridicitatea observațiilor prin colaborare cu specialiști neurologi, apelând la investigații de înaltă specificitate.
     Pentru a susține mai bine domeniul propriu de activitate, cel al specialității de MG/MF, am simțit nevoia să lărgim cadrul teoretic prin câteva construcții epistemologice. În acest fel au apărut concepte noi: antropologia ecuatorială, medicina verticalității, paradigma florală numerologică a sănătății ființei. 
     De asemenea, și-au găsit locul instrumente noi de explorare: decalogul sănătății, diagnosticul gradelor și formelor de sănătate, formula mnemotehnică SOLDAT, indicatorii stării de sănătate ai familiei, patologia deformativă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe