Newsflash
OPINII

Internarea medicală în lumina Codului Penal

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 19 2021
Internarea medicală în lumina Codului Penal

Măsurile de siguranţă, conform Noului Cod Penal, au menirea de a înlătura o stare de pericol și de a preîntâmpina săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală.

Este în interesul societăţii sau al persoanei obligate la internare această dispoziţie? Răspunsul e simplu: este atât pentru binele persoanei, cât și spre binele societăţii. De ce? Pentru că există multe situaţii în care un individ nu își poate controla acţiunile, riscul ca acesta să comită o infracţiune fiind unul foarte mare.

        Conform art. 107 alin. (2) din Noul Cod Penal, „măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată”. Prin sintagma „nejustificată”, înţelegem acea faptă care este în incompatibilitate cu ordinea juridică, adică o faptă sancţionată de lege.

        Revenind la problema internării medicale, reglementarea exista chiar și în Codul Penal din anul 1968. Astfel, art. 110 stabilește că, în situaţia în care „făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă și prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate, până la însănătoșire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”. Pentru ca o persoană să poată fi obligată la această măsură de siguranţă, este necesar ca ea să fie cunoscută ca suferind de probleme psihice, ori ca fiind un consumator de substanţe psihoactive sau chiar să sufere de o boală ce le poate pune în pericol pe celelalte persoane din societate.

        Care este perioada pe care o persoană o poate petrece în centrul sanitar? Ei bine, fiind o chestiune ce nu poate fi cuantificată în zile, luni, săptămâni ori ani, legiuitorul a ales să stipuleze o perioadă nedeterminată: până în momentul în care persoana va fi însănătoșită, respectiv până în momentul în care există o ameliorare a stării de sănătate a persoanei. De asemenea, individului i se poate aplica această măsură chiar și în situaţia în care acesta nu a fost condamnat la o pedeapsă, aspectul fiind unul important.

        Ce se întâmplă cu persoana care se sustrage de la măsura internării medicale? În funcţie de circumstanţe, aceasta poate fi acuzată de săvârșirea unei alte infracţiuni, respectiv „neexecutarea sancţiunilor penale”, încălcare ce este pedepsită cu amenda penală ori chiar cu privarea de libertate pe o perioadă determinată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe