Newsflash
OPINII

Intenție și dubiu

Intenție și dubiu
     Tot mai mult și tot mai frecvent se vorbește despre sănătatea orală deplorabilă a populației și despre accesibilitatea redusă a populației la serviciile de medicină dentară. Contractarea serviciilor stomatologice prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este deficitară și subfinanțată. Doar un sfert din medicii dentiști pot oferi servicii stomatologice populației asigurate pentru servicii medicale. Am ajuns să avem o asistență stomatologică oferită aproape în exclusivitate de sistemul privat. Cei peste 20.000 de medici dentiști din România lucrează în peste 15.000 de unități furnizoare de servicii medicale stomatologice. La mai bine de 20 de ani de la privatizarea impusă a sistemului de sănătate în medicina dentară, nu a fost acordată nicio facilitate medicilor stomatologi care deschideau cabinete dentare private. Cu toate acestea nu se întreprinde nimic oficial și legislativ în acest sens. Ba da, se întâmplă ceva: se impun măsuri de constrângere insurmontabile cabinetelor stomatologice, măsuri care împovărează medicii stomatologi și care nu au fost în prealabil dezbătute cu autoritatea profesională competentă din domeniu. Accesibilitatea la un serviciu medical este o condiție prioritară și esențială a calității și orice măsură care îngrădește accesibilitatea trebuie privită cu rezervă.
     Legea nr. 185 din 24 iulie 2017 la privind asigurarea calității în sistemul de sănătate este o lege binevenită, dar unele reglementări ale acesteia nu sunt fezabile în sistemul de sănătate din medicina dentară. În ceea ce privește condiționarea contractării serviciilor de medicină dentară cu casele județene de asigurări de sănătate, medicii dentiști și-au exprimat de multe ori punctul lor de vedere, respectiv faptul că taxarea actuală a acreditării este o povară financiară importantă pentru un cabinet medical individual, așa cum sunt majoritatea furnizorilor de servicii medicale stomatologice. Cu atât mai mult, taxarea costisitoare și obligativitatea acesteia în vederea acreditării prin metodologia actuală a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) sunt considerate exagerate raportat la potențialul unui furnizor de servicii medicale de calibru mic, cum este un cabinet medical cu un singur medic.
     În altă ordine de idei, medicii dentiști sunt foarte interesați să afle dacă există personal de inspecție abilitat din rândurile medicilor dentiști, având în vedere particularitățile pregnante ale medicinei dentare și faptul că, așa cum se precizează în Legea nr. 95 din 2006, profesiile de medic și de medic dentist nu sunt superpozabile. Este absolut necesară formarea de specialiști din rândurile medicilor dentiști pentru acreditarea lor ca evaluatori ai ANMCS.
     Așa cum este menționat anterior, în România își desfășoară activitatea peste 20.000 de medici dentiști și aproape toți au cabinete proprii, deci sunt unități sanitare din ambulatoriu. Crede cineva că vor putea fi instruiți peste 15.000 de absolvenți ai cursului de management al calității în cabinetele medicale dentare? Sau să înțelegem că ANMCS are capacitatea să formeze 20.000 de medici stomatologi, titulari sau administratori de cabinete medicale dentare, în domeniul managementului calității în sănătate? Ar trebui să se știe că planurile de învățământ ale facultăților de medicină dentară conțin disciplina de management al cabinetului dentar cu abordarea calității serviciilor inclusă. Și prin prevederile Legii nr. 95 din 2006, legea reformei în sănătate, medicul dentist are drept de practică nerestricționat odată cu promovarea licenței. Practica liberală a medicului dentist nu poate fi limitată, în condițiile legislației actuale. Nu putem crede că se dorește eliminarea serviciilor de medicină dentară din serviciile medicale incluse în drepturile asiguraților.
    O altă problemă asupra cărora medicii dentiști nu au un răspuns clar și o percepția concretă este prevederea din art. 20, aliniatul (2), litera a) în care se face referire la o vechime de cinci ani de la înființarea cabinetului, respectiv a furnizorului de servicii medicale stomatologice pentru ca acesta să poată fi acreditat. Se poate crede că este necesară vechimea de cinci ani a furnizorului pentru ca medicul dentist să poată încheia contract cu o casă de asigurări de sănătate? Oare nu este o asemenea prevedere în dezacord cu Legea nr. 21 din 1996, legea concurenței, republicată? 
     Colegiul Medicilor Dentiști din România este un promotor al calității în serviciile medicale stomatologice și are încredere în capacitatea ANMCS de a se consulta cu autoritățile profesionale conform legislației în vigoare, inclusiv Colegiul Medicilor Dentiști din România (CMDR) și este convins că se dorește o implementare realistă a legislației specifice. Doar aceasta este singura modalitate de reglementare eficientă și fezabilă a promovării calității în serviciile de medicină dentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe