Newsflash
OPINII

Integrarea practicilor de nursing în educație

de Adriana CÂRNU - apr. 11 2017
Integrarea practicilor de nursing în educație
      În a doua jumătate a lunii martie a avut loc cea de-a XVI-a conferință națională a asistenților medicali din Croația, un eveniment cu participare internațională. Printre invitații de seamă ai evenimentului s-au numărat Theodoros Koutroubas, director general al Consiliului european al profesiilor liberale, și Marie Carney, decan onorific al Facultății de asistenți medicali din Irlanda. Cu această ocazie, a fost anunțată următoarea întâlnire a Consiliului european al asistenților medicali, care va avea loc la Dublin în luna mai a acestui an și va avea ca temă cadrul etic european al asistenților medicali.
     În cadrul conferinței, Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, a vorbit despre integrarea celor mai bune practici de nursing în educație. Astfel, el a prezentat modalitățile de integrare a celor mai bune practici profesionale în formarea de bază și continuă a asistenților medicali din România, a provocărilor întâmpinate și a soluțiilor aplicate în cadrul acestui amplu și complex proces. Perspectiva asupra integrării celor mai bune practici de nursing în educație este complexă și implică mai multe entități relevante, respectiv sistemul de educație, sistemul de sănătate și organizația de reglementare a profesiei.
    Sistemul de educație, prin școli postliceale și facultăți de nursing, gestionează educația profesională de bază. Responsabilitatea pentru calitatea procesului de educație este în primul rând a acestuia, viitorii asistenți medicali și moașe beneficiind de contactul cu asistenții medicali încadrați în muncă doar în cadrul programelor de practică incluse în curricule, programe care se derulează, bineînțeles, în spitale.
    Sistemul de sănătate, prin infrastructura națională, oferă cadrul pentru derularea programelor de practică pentru asistenții medicali studenți. Pentru asistenții medicali practicieni, legislația română prevede unele facilitați ce înlesnesc participarea acestora la programe de educație medicală continuă. Sunt prevăzute, de exemplu, plata unui curs anual și acordarea de ore libere plătite pentru participarea la unele cursuri.
    Organizația de reglementare a profesiei, prin programul național de educația medicală continuă, oferă oportunități pentru sesiuni de lucru în care asistenți cu experiență valoroasă transferă cunoștințe colegilor din sistem, contribuind astfel la diseminarea și promovarea bunelor practici în rândul profesioniștilor din nursing prin programe de educație între egali.
    Pentru o integrare eficientă a celor mai bune practici în educația profesională de bază sau continuă, este important ca toți actorii relevanți să își asume responsabilități și să demonstreze preocupare continuă în scopul realizării acestui pilon important de dezvoltare continuă profesională.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe