Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Instinct și rațiune

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 16 octombrie 2020

Oglindind relansarea globală a pandemiei, revin obsedant întrebările și avalanșa de informaţii pe care trebuie să le gestionăm. Doar că nu mai e ca în martie...

Atunci, orice ipoteză era luată în considerare, când orice părere era validă în ochii lumii și ai breslei, când publicul era unit, omogen, în foamea lui de răspunsuri.

        Acum, că știm mult mai multe, publicul s-a organizat, s-a structurat în tabere ireductibile și, pentru fâșia îngustă de populaţie a celor care chiar sunt interesaţi să înţeleagă cu adevărat ce se petrece cu sănătatea lor și a lumii, se duce un război de tranșee mediatice. Nu are rost să fim imparţiali: există o tabără rea și una bună în acest război, una a dezinformării, superstiţiei și comerţului cu frică, alta care încearcă să stabilească un punct de vedere raţional și obiectiv.

        Îmi place să cred că suntem, eu și dumneavoastră, în tabăra bună. Doar că adesea mi se pare că abordăm greșit problema. Și una dintre greșeli e supraestimarea experţilor. În clasificarea nivelului de dovezi știinţifice, „părerea experţilor” e undeva foarte jos, ierarhic. De ce ar fi altfel pentru public?

        Și cu toate astea, media se întoarce sistematic către figuri emblematice, charismatice, către oameni-brand, mult mai puţin către informaţia în sine. Cu unele excepţii, foarte puţini jurnaliști fac efortul de a înţelege conţinutul știinţific, contând pe traduceri imperfecte. Iar noi, traducătorii lor, nu suntem la înălţime. Amestecăm și noi părerile personale (chiar dacă sunt informate) cu dovezile, adesea omitem să dăm referinţe la ceea ce afirmăm, ne depășim competenţele. O facem nu doar din seducţia sau anxietatea pe care expunerea publică ne-o aduce, ci pentru că adesea suntem prea singuri în astfel de situaţii: deși suntem prezentaţi ca profesorul X, doctorul Y sau managerul Z, rarisim suntem cu adevărat niște purtători de cuvânt pentru un consens al profesiilor noastre. Compensăm, fără să fim conștienţi de asta, nevoia publicului de figuri providenţiale.

               Nu se întâmplă doar la noi, desigur, ci mai peste tot în lume (vezi cazul doctorului
Raoult din Marsilia). Or, tocmai această nevoie are în sine o capcană ascunsă. Riscăm, precum cei din „tabăra cealaltă”, să dialogăm cu instinctul oamenilor, nu cu raţiunea, în zilele astea, când avem prea mult instinct și mult prea puţină raţiune.
 
Foto: pixabay.com

Etichete: anxietate dialog experți

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.