Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Iniţiativa pentru viaţă – respinsă de Comisia Europeană

Viața Medicală
Dr. Alina Ioana DIDA vineri, 20 iunie 2014
   În ultima sa zi de mandat, Comisia Europeană a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană „Unul dintre noi”, pentru care au semnat două milioane de cetăţeni, dintre care 140 de mii de români. Această ICE, cea mai mare din istoria instituţiilor europene, solicita Uniunii Europene să nu mai finanţeze din bani publici activităţi ce implică distrugerea voluntară a vieţii umane înainte de naştere (de la celule stem embrionare la avorturi la cerere).
    ICE este un mecanism al democraţiei participative, creat de Tratatul de la Lisabona, prin care un milion de cetăţeni provenind din cel puţin şapte state UE pot solicita Comisiei să introducă pe agenda Parlamentului un anumit proiect legislativ. Cealaltă ICE care a întrunit numărul necesar de semnături, numită „Apă pentru toţi“, a primit aviz favorabil din partea Comisiei.
    Comitetul de organizare al ICE „Unul dintre noi“, condus de Gregor Puppinck, şi-a exprimat dezamăgirea în faţa respingerii şi consideră că decizia Comisiei este contrară exigenţelor etice şi democratice. Fiecare proiect legislativ este controlat în amonte, înainte de a fi supus dezbaterii în Parlamentul European, de Comisie. În acest caz, Comisia exercită un drept de veto în aval, cu o iniţiativă ce a întrunit sprijinul popular cerut de Tratat. (Să ne reamintim că semnăturile au fost trimise electronic, pe baza actului de identitate.)
   Comitetul de organizare consideră că acest veto este nelegimit şi antidemocratic, întrucât Parlamentul este cel îndrituit să se pronunţe din punct de vedere politic asupra fondului Iniţiativei, şi nu Comisia. Procedura nu s-a încheiat. Comitetul de organizare al ICE va face recurs la Curtea de Justiţie de la Luxemburg şi va depune Iniţiativa pe masa următoarei Comisii Europene.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC