Newsflash
OPINII

Iniţiativa ce protejează viaţa

de Dr. Alina Ioana DIDA - oct. 31 2013
Iniţiativa ce protejează viaţa
   Raportul Estrela, referitor la sănătatea sexuală şi reproductivă şi drepturile aferente, elaborat de Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen, a fost depus la Parlamentul European la sfârşitul lunii septembrie. Conform principiului subsidiarităţii, politicile publice în materie de sănătate sunt de competenţa statelor membre şi, dacă acest raport va fi urmat de o rezoluţie, ea nu va fi un document cu efecte obligatorii la nivelul Uniunii Europene. Problema este că raportul nu este produsul unei nevoi de reglementare şi al reflexiei în politică a unor principii şi valori comune europene, ci al lobby-ului unor grupări ideologice de orientare neomarxistă. În raport, cadrele medicale sunt vizate în special de solicitările de a fi eliminată obiecţia de conştiinţă şi de a schimba consilierea în sarcină.
   Raportul Estrela solicită statelor membre UE: • liberalizarea totală a avortului, adică relaxarea legislaţiei restrictive (acolo unde aceasta mai există) şi eliminarea procedurilor de temporizare (consiliere preavort, timp de aşteptare) • avortul şi contracepţia, precum şi operaţiile de schimbare de sex trebuie asigurate din bani publici • organizaţiile private care promovează sănătatea sexuală şi reproductivă trebuie finanţate din bani publici • „reglementarea“ (adică restricţionarea) obiecţiei de conştiinţă, folosită de medici pentru a refuza practicarea avortului • permiterea avortului şi a serviciilor conexe în clinicile şi spitalele administrate de culte religioase • obligativitatea educaţiei sexuale începând cu ciclul primar • avort şi contracepţie gratuite pentru adolescenţi, fără ştirea şi acordul părinţilor • educarea „într-o viziune pozitivă“ asupra homosexualităţii.
   Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“ îi va cere Comisiei Europene să protejeze viaţa omenească încă de la concepţie, prin sistarea fondurilor UE acordate pentru cercetări şi programe de sănătate ce presupun distrugerea embrionilor umani. Dacă va fi adoptată în proiectele legislative ale Comisiei Europene (la 1 noiembrie), iniţiativa va modifica regulamentele financiare ale UE şi distribuirea bugetului, aducând consistenţă politicilor comunitare întru protejarea vieţii umane încă de la concepţie, conform competenţelor pe care Uniunea le are în acest domeniu şi dorinţelor cetăţenilor ei. Până acum, la nivelul statelor UE s-au strâns peste 1,3 milioane de semnături (un milion erau necesare). Cu cele peste 97.000 de semnături, România se află pe locul al treilea în UE, după Italia şi Polonia, din cele 14 state în care iniţiativa a avut ecou până acum.
   Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“ are un potenţial politic imens pentru apărarea demnităţii persoanei şi a vieţii de la concepţie. Datorită ei, în întreaga Europă ar putea fi stabilit un standard etic concret cu privire la respectarea demnităţii umane. Acum, când au loc negocierile pentru bugetul UE pe perioada 2014–2020, iniţiativa a stârnit îngrijorarea unor profesii-cheie şi nu numai. Dar ea reprezintă testul pentru participarea democratică în UE, care ne va demonstra dacă vocea cetăţenilor contează pentru Bruxelles.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe