Newsflash
OPINII

Inima doctorului Brătilă a încetat să bată

de Paula ROMANESCU - nov. 10 2014
Inima doctorului Brătilă a încetat să bată
   De la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. dr. Florin Brătilă“ din Capitală, a plecat sâmbătă, 11 octombrie 2014, să moară puţin acela care şi-a înscris numele pe firmamentul amintitei instituţii spitaliceşti. Doctorul Florin Brătilă.
   Descendent pe linie maternă din dârza Vrâncioaia, s-a născut în 1940 la Focşani. După absolvirea liceului în oraşul natal, a urmat Facultatea de Medicină din Iaşi, a fost extern şi intern la clinica de urologie a Spitalului „Parhon“ din Iaşi, cercetător, me­dic generalist şi, din 1980, a lucrat la Centrul metodologic de acu­punc­tură, în cadrul Spitalului Muni­cipal din Bucureşti, devenit din Centrul de acupunctură şi homeopatie.
   După mai multe stagii de specializare în China, a obţinut dreptul internaţional de a practica acupunctura, a publicat un mare număr de lucrări şi studii despre medicina nucleară în acupunc­tură şi cercetări biochimice la nivelul celular. Cabinetul său de la INMCA „Prof. dr. Florin Brătilă“ seamănă cu un adevărat muzeu: diplome, cărţi, tablouri chinezeşti, icoane, fotografii, presă.
   Răsfoiesc un ziar din Jakarta. Pe prima pagină, fotografia doctorului Florin Brătilă aplecat peste jucătorul de fotbal Vasile Băjenaru, a cărui inimă se oprise în timpul meciului (pe atunci, prin anii ’70, era medicul echipei Sportul Studenţesc. „Mi-am rememorat într-o fulgerare de gând punc­tele şi ordinea în care trebuia să acţionez cu acele mele“, mi-a mărturisit, la începutul lunii, acela pe care-mi propusesem să-l prezint într-un amplu reportaj, fără să bănuiesc măcar că timpul, mereu grăbit, avea să-şi întrerupă curgerea pentru Florin Brătilă. Liniştea aceea ca un adânc de ape, scrie în jurnalul de la Jakarta, avea să dureze trei lungi minute, grele de nelinişte. Şi, deodată, cel fulgerat de refuzul inimii de a mai bate, a revenit la viaţă. Era rândul medicului să-şi simtă trupul cutremurat de încordare.
   Şi-a fost apoi descătuşarea bucuriei generale, când, din piepturile a 70.000 de oameni s-a scandat numele doctorului român. Zeu de o clipă pogorât pe pământul oamenilor.
   La plecarea din cabinetul său, doctorul Brătilă mi-a încredinţat cartea sa „Refacerea după stresul psiho-fizic“ (Bucureşti, 2008) pentru a o oferi săptămânalului „Viaţa medicală“, nu înainte de a-mi vorbi despre proiectele sale de realizare a unui vast tratat de acupunctură în trei volume. Adăugat, cu un surâs cald, cât să înduioşeze până şi pe Cel care ne ţine pe toţi înscrişi în Marea Carte: „Dacă timpul îmi va îngădui“.
   Pentru Florin Brătilă, timpul neîngăduitor s-a oprit. Cărţile sale vor rămâne pe mai departe treaptă şi cale pentru cei care au ales şi vor alege să continue bătălia pentru ca inima omenirii să nu-şi oprească mersul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe