Newsflash
OPINII

Informatizarea în medicina dentară

Informatizarea în medicina dentară
     Introducerea dosarului electronic de sănătate (DES) în sistemul sanitar apare ca o normalitate. În rândul medicilor dentiști, percepția acestuia este controversată. Trecând peste contextul de oportunitate al implementării sale, acesta având relevanță minimă în modul de abordare al temei noastre, trebuie să facem referire la contextul legislativ, apoi, este necesară înțelegerea noțiunii în contextul medicinii dentare și trebuie luat în considerare și efortul de implementare. Medicul dentist, ca profesionist liberal, este tentat să ia în considerare cu prioritate ultimul aspect în detrimentul precedentelor două. De ce ar avea nevoie stomatologia de DES și ce avantaje ar avea pacienții cabinetelor stomatologice după aplicarea cerinței în medicina dentară?
     Concretizarea ideii de evidență electronică a datelor de ordin medical ale pacienților a apărut în ianuarie 2015, odată cu emitere H.G. nr. 34 din 21.01.2015, publicată în M.O. nr. 65 din 26 ianuarie 2015. După o pauză destul de mare, în octombrie 2016 a fost emis ordinul comun al Ministerului Sănătății (MS) și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, prin Ord. m.s. nr. 1123 (și al CNAS cu nr. 849) din 12.10.2016 au fost legiferate datele, informațiile și procedurile operaționale necesare utilizării și funcționării dosarului electronic de sănătate al pacientului. Se pleca de la ideea introducerii unei metodologii privind modalitatea de utilizare și completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului. Chiar din art. 1 al H.G. nr. 34 este enunțată relevanța bivalentă a sistemului, respectiv beneficiile pentru pacienți și pentru medici. Pe scurt, este vorba despre un istoric medical ce cuprinde antecedentele personale patologice semnificative ale pacientului și antecedentele personale fiziologice. Poate fi folositor pentru pacient și foarte util și economic pentru medic. Riscul omisiunilor anamnestice orale curente sunt eliminate și implicit diminuează considerabil riscul de eroare medicală. Astfel, o alergie sau o patologie gravă a pacientului poate fi cunoscută imediat de medicul curant putând fi evitate incompatibilitățile și contraindicațiile, iar colaborarea interdisciplinară a medicilor se poate îmbunătății considerabil.
     Medicina dentară este vulnerabilă la capitolul de istoric medical al pacientului. Fie din dezinteres, fie din inconștiență, pacienții ascund medicului dentist aspecte importante din istoricul lor medical și există riscul ca medicul stomatolog să aplice tratamente sau să facă intervenții, în necunoștință de cauză, contraindicate pacientului. Aceasta este o speță frecventă. Cele mai numeroase complicații apar ca urmare a unor astfel de premise. DES aduce o schimbare majoră și benefică. Pacienții au posibilitatea să beneficieze de acces la o bancă de stocare de informații care poate fi consultată de medic exclusiv cu acordul lor explicit, cu excepția situațiilor de urgență. Evident, pentru ca baza de date să existe, aceasta trebuie încărcată cu informații de către medici.
     Cine are dreptul sau cine are obligația de a folosi sistemul DES? Referindu-ne la medicina dentară și raportându-ne la lege se poate afirma că obligația înrolării în platforma informatică din cadrul sistemului asigurărilor de sănătate revine medicilor care își desfășoară activitatea într-o relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate (Ord. m.s. nr. 1123/2016 art. 1 alin. m), dar și furnizorilor de servicii medicale care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (Ord. m.s. nr. 1123/2016 art. 3 alin. 1). Cabinetele medicale dentare sunt furnizori de servicii medicale, iar aceste servicii sunt autorizate și sunt publice. Conform H.G. nr. 34/2015, la art. 3 alin. 2), „prin furnizori de servicii medicale se înțelege persoane fizice sau juridice autorizate de Ministerul Sănătății pentru a furniza servicii medicale”. Se poate concluziona că și cabinetele stomatologice sunt incluse în această definiție. Serviciile medicale sunt acordate de personalul medical calificat. În contextul legislativ al DES este precizată fără dubii profesia de medic. Dar, dacă ne raportăm la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în forma consolidată, la art. 480 alin. 3, se face referire la exercitarea profesiei de medic dentist și se precizează fără echivoc următoarele: „Caracterul specific al activității exercitate în baza titlurilor oficiale de calificare în medicina dentară prevăzute de lege, individualizează, distinge și separă profesia de medic dentist de profesia de medic (sublinierea noastră). H.G. nr. 34/2015 și Ord. m.s. nr. 1123/2016 folosesc de mai multe ori sintagma medic, dar niciodată aceea de medic dentist. În acest context, medicii dentiști pot înțelege că ei nu se regăsesc în contextul actelor legislative care reglementează DES.
     Profesia de medic dentist poate fi exercitată și în calitate de medic dentist fără specialitate, spre deosebire de absolvenții facultăților de medicină (Legea nr. 95/2006, art. 485 alin. (1)). Medicii dentiști care nu au gradul de medic specialist pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate. Aceștia ar avea obligația de a se înregistra în sistemul informatic al DES, așa cum s-a arătat mai sus. Ord. m.s. nr. 1123/2016 în Anexa 2 conține datele și informațiile medicale transmise în sistemul DES. Din această anexă reiese că fișele de consultație din specialitățile clinice trebuie completate de medicii specialiști. Cum ar trebui să procedeze pentru a respecta legea în totalitate un medic dentist care nu are gradul de medic specialist aflat în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate? Astfel de situații pot fi evitate sau pot fi soluționate printr-o consultare a ministerului cu Colegiul Medicilor Dentiști din România.
     Pe de altă parte, sistemul DES este un serviciu public care este dezvoltat și susținut de CNAS și este adresat pacienților care au obligația prevăzută în Legea nr. 95/2006 de a se asigura în sistemul de asigurări de sănătate, conform H.G. nr. 34/2015 art. 5. Pacienții care nu sunt asigurați nu beneficiază de facilitățile (și obligațiile) generate de DES. La cabinetele dentare, sunt tratați fără discriminare atât pacienți asigurați, cât și pacienți neasigurați. Pacienții asigurați pot primi îngrijiri medicale stomatologice, dar numai o parte infimă din fondurile alocate de CNAS sunt dedicate acestor servicii (aproximativ echivalentul al 4,6 lei per cetățean pentru un an de zile). Aceste aspecte generează interpretări subiective din partea medicilor dentiști în vederea înrolării în sistemul informatic al DES.
     Patologia stomatologică nu poate fi desprinsă din contextul medical general al pacienților și corelațiile medicale existente sunt incontestabile. Costurile generale de îngrijiri de sănătate sunt determinate, în special, de patologia stomatologică. DES este și trebuie să fie un sistem de operare complex și pentru aceasta, unele precizări legislative sunt necesare pentru a asimila medicina dentară în mod explicit și realist în acest sistem. Medicii dentiști manifestă interes pentru această temă și doresc să primească suficiente detalii privind raportarea lor la sistemul DES, cu atât mai mult cu cât înregimentarea la sistemul informatic a unui furnizor de servicii medicale de mici dimensiuni (majoritatea cabinetelor medicale dentare sunt cabinete medicale individuale) care nu se află în prezent în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate implică un efort suplimentar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe