Newsflash
OPINII

Îndoiala are efect multiplicativ

de Dr. Gabriel DIACONU - mai 28 2021
Îndoiala are efect multiplicativ

Cum arată, de fapt, România nevaccinată împotriva COVID-19 și de ce acești oameni merită mai mult de la noi?

Am stat de vorbă, adineauri, cu o pacientă de-a mea, una dintre multele persoane cu care am vorbit în aceste luni, și mi-a spus: „Uite, eu nu sunt împotriva vaccinului, doar că încă nu m-am hotărât, vreau să mai aștept”. „Ce să aștepţi?” – o întreb. „Nu știu”, zice ea, „dacă până acum n-am făcut boala și văd că cifrele scad, poate că n-am să am nevoie. Adică, dacă se vaccinează «ceilalţi» împrejurul meu, eu de ce să mă înţep? Adică, nu-i mai bine așa?”

        Deodată mi-a venit să-i zic: „Fată, uite care-i treaba. Că tu eziţi, tânără, viguroasă, fără factori de risc, hai să zicem că mai e cum e. Dar prin rezerva ta, prin îndoiala ta, prin felul în care amâni un gest medical mic, cu implicaţii mari, s-ar putea să dai mai departe din rezervă și unora care nu-s ca tine. Poate că-s mai puţin educaţi. Poate că ei nu vor vorbi vreodată cu un doctor, cu atât mai puţin în perioada asta. Poate că tu ajungi repede la doctor aici în Capitală, dar alţii trebuie să meargă niște zeci de kilometri până la destinaţie, iar destinaţia nu-i tocmai de top”.

        Mergem în comunităţi să vaccinăm pentru că deja știm că, odată intrată boala în mediul rural, e puţin sau foarte puţin probabil să putem facilita retro-accesul acelor oameni la sistemul sanitar. Și-așa erau ei cam uitaţi de lume, dar și-acum să-i uităm? Fapt e că așa cum un focar pandemic e un focar pretutindeni, la fel și un focar de ezitare vaccinală are potenţial infecţios. Îndoiala are efect multiplicativ, efect care mult mai târziu, și mult prea târziu, poate fi contracarat.

        Astfel că perseverăm la baionetă. Era o vreme când gândeam că dacă vrei să îi convingi pe toţi trebuie să începi cu primul. Acum gândesc că dacă vrei să-i atragi pe toţi, trebuie să începi cu fiecare. Pentru că fiecare om e important. În spatele atitudinii fandosite, de superioritate, de căzut-așa-pe-gânduri filosofic se află, de fapt, nepăsare socială, dispreţ faţă de sărac, de analfabet, de marginal. Doar că unii dintre acei marginali poate că fac posibilă pâinea noastră cea de toate zilele. Sau sunt cei cărora le datorăm roșii zemoase sau cireșe pietroase.

     Putem oricând să condamnăm săracul că e sărac, fricosul că e fricos, sau ne-vaccinatul, ne-dusul la doctor că de ce n-au făcut-o, treaba lor acum. Sau putem să mergem spre el cu mâna întinsă. Sau cu exemplul dat. E o armă foarte puternică exemplul dat. Poate la fel de puternică precum vorba bună și omenia. Niciuna vreodată de sine suficiente, dar absolut necesare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe