Newsflash
OPINII

Indignarea celor care muncesc

de Dr. Alexandru CUPACIU - sept. 17 2015
Indignarea celor care muncesc
   Să vorbești din Franța despre ce se întâmplă în România mai ales în breasla ta este o întreprindere care naște de multe ori suspiciuni extravagante și critici pletorice de trădare. C’est la vie, fatalitate, mergem mai departe. Este cert, după mintea mea, că diaspora medicală pune, prin simpla-i existență, sub semnul întrebării legitimitatea sistemelor „tradiționale“ de putere din medicina românească și, în discuții private sau publice, nu se ferește să indice acest lucru. „Elite“ academice și administrative contrafăcute, lideri sindicali-zestre politică, înmănuncheați într-un sistem de putere corporatist, piramidal, nu puteau să ne reprezinte și orice orizont de schimbare era înăbușit de imposibilitatea schimbului de idei între oamenii care munceau zi de zi la patul bolnavului și ale căror voci erau amuțite prin tot felul de sisteme moderne de opresiune și sancțiuni.
   Dincolo de argumentele economice și educaționale, asta ne-a făcut să plecăm din țară. Pe fundalul acesta posomorât a apărut o licărire care revigorează spiritele descurajate: grupul de pe Facebook „Medici gata de grevă generală“.
     Oameni care au aceleași interese au găsit aici un spațiu în care se pot cunoaște, discuta cu argumente și avansa consensual, nonierarhic și, astfel, situația critică a celor care muncesc, fără resurse, fără voce, fără acces la putere, tradițional ignorată în România, a devenit – prin acest grup – un nucleu de indignare și de contestație. Te poți identifica ușor cu ce reclamă „medicii de pe Facebook“, în contrast cu imaginea clasică răspândită de mare parte din media, sub control politic și financiar: nu vor șpagă (legală sau ilegală), ci salarii decente, condiții materiale corecte de îngrijire a bolnavilor, înlăturarea grupurilor de interese farmaceutice aflate în strânsă legătură cu șefii de secții și liderii politici, alegerea reprezentanților prin mijloace democratice și îmbunătățirea condițiilor de învățământ pentru studenți și rezidenți.
     Titluri mari au apărut în jurnale centrale, de tipul „Medicii nu vor șpagă“. Chiar dacă obiectivul grupului nu este să facă titluri de presă, alegerea cuvintelor de către jurnaliști arată că discursul „oficial“ poate fi schimbat. Modificarea narațiunii despre medici este o victorie necesară către transformări mai profunde.
      Bineînțeles, o astfel de amenințare îndreptată împotriva orânduirii actuale declanșează rapid o propagandă menită să discrediteze această mișcare. Să continui în ciuda acestor piedici este deja un mare câștig și tipul acesta de mișcări, aparent periferice, neînsemnate, ale unor oameni „simpli“, necunoscuți, constituie fundamentul unor schimbări majore de societate în care accentul se deplasează dinspre maximizarea profitului individual înspre identificarea unor valori comune de viață în concordanță cu natura umană.

                                    Solidar cu medicii de pe Facebook,
                                      dr. Alexandru Cupaciu, Paris.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe