Newsflash
OPINII

În spirit „cantacuzinist“

În spirit „cantacuzinist“
     Aşternem aceste rânduri în speranţa că aceia ce au putere de decizie vor lua măsurile necesare pentru salvarea unui INSTITUT ce s-a bucurat de un prestigiu internaţional încă din primii ani de activitate şi care le-a pus pacienţilor la dispoziţie o parte din medicamentele româneşti. Şi, nu erau puţine. Existau imunoseruri, vaccinuri antibacteriene, vaccinuri antivirale sau alte vaccinuri cu semn distinctiv de „marcă înregis­trată“, ca de exemplu Bronhodin, Cantastim, Orostim, Polidin, Aerodin sau produsul enzimatic de natură vegetală SOD Natural. Unele din aceste produse sunt necesare vaccinărilor profilactice obligatorii în România, altele au indicaţii ca adjuvante în terapia cancerului, în deficienţe imunologice.
     După 1989, gama produselor s-a restrâns, treptat, pentru ca în 2012 să nu mai fie disponibil niciun medica­ment al acestui prestigios Institut. Lipsa produselor biolo­gi­ce importante a fost semnalată şi în discuţii ample, în două şedinţe ale Societăţii Române de Istoria Farmaciei (SRIF), cu ocazia prezentării istoricului Institutului şi al personalităţii marelui savant acad. Ioan Cantacuzino, întemeietorul Institutului şi fondator al Şcolii române moderne de micro­bio­logie şi medicină experimentală. Cu această ocazie, s-a subliniat faptul că, pentru prepararea în continuare a produselor Cantacuzino, de importanţă majoră în ocrotirea sănătăţii publice în ţara noastră, este nevoie de retehno­logizări ale fluxurilor de producţie conform normelor GMP şi sunt, deci, motive financiare care ţin pe loc prepararea lor.
     Menţionăm că Memomed 2012 cuprinde ca produse ale Institutului Cantacuzino cinci imunoseruri şi 15 vaccinuri, din care doar pentru nouă a fost plătită taxa de menţinere în vigoare a autorizaţiei.
     În memoria profesorului Cantacuzino, pentru discipolii săi, pentru sănătatea neamului şi pentru prestigiul medicinii româneşti, considerăm că este o datorie de onoare a instituţiilor de stat competente, cu putere de decizie, de a rezolva favorabil problemele ce frământă această Şcoală medicală românească – centru de cercetare microbiologică, imunologică şi unitate de producţie, ce a adus, în cei peste 90 de ani de existenţă, faimă ţării.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe