Newsflash
OPINII

În Șoc

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 22 2021
În Șoc

Vă invit la o lectură plină de semnificaţie acum, la început de an. O carte potrivită tuturor celor care interacţionează cu pacienţi, indiferent de profesie și rang.

Nu suntem pregătiţi să vedem pacienţi, suntem pregătiţi să vedem patologie - Rana Awdish

Călătoria mea de la moarte la recuperare și puterea izbăvitoare a speranţei*. Acesta este titlul cărţii scrise de Rana Awdish, medic rezident american ATI, despre semnificaţia experienţei personale atât ca pacient, cât şi ca medic în urma unei traume majore.

pt iordache

Însărcinată în luna a șaptea, observă niște simptome care se agravează rapid. Se internează în spitalul unde lucra și trăiește o nesperată experienţă de pacient aflat în stare critică pentru foarte multe zile.

Pierde sarcina și ulterior este diagnosticată cu sindrom HELLP. În cele din urmă se va dovedi a fi fost un diagnostic greșit și suferă o serie de intervenţii chirurgicale cu probabilitate mare de deces.

Are (ne)șansa de a observa organizarea spitalului prin ochii pacientului aflat în stare critică. Este martora unor gesturi adeseori nepotrivite, dureroase și regretabile în cel mai rău caz din partea colegilor ei.

Este profund atinsă de semnificaţia gesturilor simple, pornite din compasiune și umanitate. Își revine și are marea șansă, de data aceasta, de a fi înţeles semnificaţii subtile ale relaţiilor dintre personalul medical și pacient, cât și din interiorul corpului medical.

Înarmată cu sentimente și semnificaţii noi, autoarea ne prezintă cum a reușit să le integreze în propria practică și în modul de lucru al echipei din care face parte.

„Cartea lui Awdish este acea carte pe care mi-aș fi dorit-o ca instrument obligatoriu în anul întâi de medicină, alături de halatele albe și stetoscoape... dramatică, captivantă și instructivă” (The New York Times Book Review).

Lucru pe care l-am simţit și eu cu fiecare pagină întoarsă. Vă invit la o lectură plină de semnificaţie acum, la început de an. O carte potrivită tuturor celor care interacţionează cu pacienţi, indiferent de profesie și rang.

 

 


Notă autor:

* https://amzn.to/39NESXR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe