Newsflash
OPINII

În faţa unei pandemii globale, nu e loc de egouri naţionale

de - mai 1 2020
În faţa unei pandemii globale, nu e loc de egouri naţionale

Alianţa mondială a profesiilor din domeniul sănătăţii (WHPA), inclusiv Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, au publicat o scrisoare deschisă, adresată liderilor G20, solicitând acţiuni coordonate pentru asigurarea securităţii lanţului de aprovizionare cu echipament de protecţie personală (PPE) pentru toţi profesioniștii din domeniul sănătăţii.

Alianţa mondială a profesiilor din domeniul sănătăţii (WHPA), inclusiv Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, au publicat o scrisoare deschisă, adresată liderilor G20, solicitând acţiuni coordonate pentru asigurarea securităţii lanţului de aprovizionare cu echipament de protecţie personală (PPE) pentru toţi profesioniștii din domeniul sănătăţii și cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19. Totodată, liderilor mondiali li s-a cerut să dea la o parte geopolitica, pentru securizarea lanţului global de aprovizionare cu PPE, până nu se va pierde și mai mult personal, iar în consec,ință, mai mulţi pacienţi.

Annette Kennedy, președinta Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), a spus că este timpul ca liderii politici să ia atitudine, la fel cum o face personalul medical în furnizarea de îngrijiri, riscându-și viaţa și sănătatea pentru a lupta împotriva COVID-19.

Howard Catton, Directorul Executiv ICN, a explicat că acest consiliu a invocat pentru prima dată necesitatea de securizare a lanţului de aprovizionare cu PPE, la începutul anului, în faţa îngrijorărilor tot mai mari în ceea ce privește COVID-19 și, chiar dacă s-au înregistrat anumite îmbunătăţiri, în prezent „suntem martori ai ratelor crescute de infecţie, și în mod tragic, a unui număr mai mare de decese în rândul asistenţilor medicali din prima linie. Acum virusul începe să apară și în Africa și America Latină, iar unii asistenţi medicali sunt neliniștiţi și înspăimântaţi să meargă la muncă din cauza lipsei de PPE”. El i-a rugat pe liderii G20 să nu se autoizoleze în leadershipul politic, subliniind faptul că aceștia se află în poziţia unică de a coordona și de a asigura fabricarea și distribuirea corectă a PPE.

Scrisoarea este un apel puternic adresat liderilor celor mai mari economii, de a face eforturi și mai susţinute pentru a-i ajuta pe cei care au grijă de bolnavi în această pandemie. De asemenea, este o cerere puternică de solidaritate cu economiile mai slabe și mai mici, de a nu uita de aceste popoare în perioada crizei, după cum a subliniat Otmar Kloiber, președintele Asociaţiei Medicale Mondiale.

Cele cinci organizaţii care au semnat Scrisoarea deschisă reprezintă împreună peste 31 de milioane de profesioniști din domeniul sănătăţii din întreaga lume. Reprezentanţii acestora au atras atenţia că „în faţa unei pandemii globale, nu e loc de egouri naţionale”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a specificat că lipsa cronică globală a echipamentului de protecţie personală este una dintre cele mai presante ameninţări la adresa capacităţii colective a personalului medical de a salva vieţi.

Reproducere după comunicatul ICN
(traducere de Ana-Maria Chiriţă)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe