Newsflash
OPINII

În completarea unui moment aniversar

de Prof. dr. doc. Ion GHERMAN - dec. 28 2011
În completarea unui moment aniversar
    Din dorinţa de restabilire a adevărului, aducem o serie de precizări unui articol referitor intitulat „Moment aniversar – Asociaţia Parazitologilor din România împlineşte 20 de ani“ (apărut în Revista Română de Parazitologie). Textul, pe lângă că aşază un zoolog înaintea unei teme de interes medical şi că pe cunoscutul Mihai Zotta îl transformă în dr. Gheorghe Zotta, pare să fie interesat în a-i contesta dlui prof. dr. Gheorghe Olteanu rolul de adevărat creator al Asociaţiei Parazitologilor din România. Or, profesorului Olteanu nu i-a fost prea greu să ne convingă – pe mine şi pe colegul meu, prof. dr. Dan Panaitescu – de necesitatea unei asemenea asociaţii, mai ales că noi i-am fost alături atât la înfiinţare, cât şi în toate operaţiunile ulterioare. Şi spunem aceasta întrucât, după cât se pare, tot profesorului Olteanu îi datorăm în mare măsură faptul că astăzi suntem şi membrii federaţiilor europeană şi mondială ale parazitologilor. Orice se spune astăzi în plus despre acest lucru are un caracter formal şi scopul de a produce confuzie…

   Pentru că articolul amintit începe cu frumosul titlu de „Moment aniversar“, merita ca în conţinutul acestuia să fie prinse date cât mai complete. Astfel, pe lângă faptul că acad. Mihai Ciucă l-a avut pe dr. Dan Panaitescu în calitate de secretar al comisiei de malarie, merită să menţionăm că din acea comisie mai făceau parte prof. dr. D. Cornelson, Ernest Ungureanu de la Iaşi, prof. dr. Ilie Ardeleanu (directorul Institutului de Igienă) şi prof. dr. Virgil Nitzulescu (şeful Catedrei de Parazitologie), în calitatea pe care au avut-o, de competenţi instructori ai noilor parazitologi români. De asemenea, într-un „moment aniversar“ de acest fel, nu este permis să omitem rolul important pe care l-au avut în operaţiunea de pregătire a cadrelor dna dr. Ecaterina Radacovici şi, în special, dna Maria Duport, în calitate de cunoscătoare a habitatului insectei vector al bolii. Totodată, nu ne putem permite să vorbim de succesele campaniei antimalarie în ţara noastră fără să amintim de rolul drei dr. Veronica Corigescu, şefa secţiei de malarie din Ministerul Sănătăţii, care a dat dovadă de pricepere, perseverenţă şi de mult suflet.

   Tuturor acestora – cei mai mulţi, din nefericire, dispăruţi dintre noi – le datorăm respect. Spun toate acestea în calitate de întemeietor al Staţiunii de malarie de la Corabia şi de entuziast susţinător al luptei antimalarice, pe care am dus-o în fostul judeţ Romanaţi.
 

N. red.: Deşi subiectul pare criptic pentru cititorul care nu a avut acces la articolul amintit de autorul textului de mai sus, publicăm această (scurtă) completare la rugămintea venerabilului nostru colaborator. Găsim însă de cuviinţă ca astfel de „completări“ să fie trimise spre publicare doar revistei în care a apărut articolul original.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe