Newsflash
OPINII

Historia Magistra Vitae

de Prof. dr. Petre CALISTRU - dec. 28 2015
Historia Magistra Vitae
     Această lucrare monumentală în două volume, însumând 1.245 de pagini, pasionantă incursiune în iatroistorie, a fost inițial (ediția I, 2008) distinsă cu premiul „C.I. Parhon“ al Academiei Române. În prefața tratatului Istoria universală a medicinei și farmaciei, prof. dr. C. Ionescu Tîrgoviște, membru corespondent al Academiei Române, remarcă faptul că un asemenea tratat scris de un singur autor nu poate fi comparat decât cu „Istoria Literaturii Române“ a lui George Călinescu. Ca și acesta, prof. Radu Iftimovici a cunoscut personal pe mulți dintre corifeii medicinii europene din perioada 1960–2010, în timpul stagiului său la George Emil Palade, Universitatea San Diego din California, ori la Institutul Pasteur din Paris. De altfel, profesorul este autor și coautor al unor monografii dedicate unor reputați oameni de știință străini (Robert Koch, Louis Pasteur) și români (Constantin Levaditi, Victor Babeș, frații Mihai și Alexandru Ciucă, Dimitrie Voinov ș.a).
     Poate că unii dintre confrații noștri ajung să-și pună întrebarea: în ce măsură un medic ori un farmacist școlit în meseria (arta) sa trebuie să fie, în același timp, și un intelectual, în sensul clasic, umanist, al noțiunii? Oare nu poți trăi și practica în condiții satisfăcătoare fără să-ți întorci privirile spre trecut, fără să afli cine și cum anume a produs o mare descoperire ori a lansat o ipoteză deschizătoare de drum în știință? La ce folosește să urmărești filiația ideilor care au adus progresul? Evident se poate trăi și practica medicina și fiind indiferent la ceea ce se înțelege prin Historia Magistra Vitae, dar acești oameni intră mai degrabă în categoria „tehnicienilor cu înaltă calificare“, trecând în viață la oarecare distanță de condiția de intelectual.
     Este de datoria noastră să atragem atenția că asemenea vaste și atotcuprinzătoare viziuni asupra evoluției ideilor medicale sunt rare în literatura universală de specialitate. Dezvoltarea explozivă a științelor medicale și industriei farmaceutice din ultimii 50 de ani este atât de vastă, de spectaculoasă și în același timp amețitor de aprofundată, încât nimeni, în nicio țară, nu a îndrăznit să facă o sinteză a acestui „tsunami“ de idei și fapte clinice. A îndrăznit însă prof. dr. Radu Iftimovici, care, ieșind din obiceiul unanim utilizat „cărțile se scriu din cărți“, s-a adresat mai ales articolelor originale din revistele de specialitate relativ recente. Așa a apărut volumul al doilea, în care este comentată dezvoltarea medicinii omului și cea veterinară, precum și a farmaciei în secolul XX și primii 15 ani din secolul XXI, mai exact 709 pagini de informații și idei practice, inexistente în tratatele străine.
     Considerând că această vastă scriere, care i-a luat autorului peste 15 ani de minuțioase studii și sinteze, merită să se afle în câmpul de meditație al tuturor medicilor și farmaciștilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe