Newsflash
OPINII

Globe-trotterul oftalmolog

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 7 2015
Globe-trotterul oftalmolog

Cititorul interesat de personalităţile din zona Buzăului ori cel care vrea să se documenteze despre una din cele mai surprinzătoare şi marcante figuri ale medicinii şi oftalmologiei româneşti şi mondiale, Gheorghe Stănculeanu, va găsi, în diverse surse, numele său scris Stănciuleanu ori Stănciulescu şi anul naşterii 1856 sau 1874.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Traseu european

 

Născut la Gura Sărăţii (jud. Buzău), în iunie 1874, G. Stănculeanu şi-a petrecut copilăria la moşia părinţilor, în judeţul Ialomiţa. Acea perioadă e marcată de suferinţa generată de o problemă la şold, care i-a limitat mişcările, l-a imobilizat şi determinat să-şi îndrepte atenţia spre lectură. Eminescu i-a fost mereu aproape de suflet. La 17 ani obţine diploma de bacalaureat a Liceului „Sfântul Gheorghe“ din Bucureşti şi, după scutirea de serviciul militar, porneşte într-o excursie în Italia şi Franţa. Din 1892, oraşul luminilor îi va fi gazdă vreme de câţiva ani – timp în care îşi desăvârşeşte şi perfecţionează studiile medicale, la Facultatea de Medicină şi în diverse clinici ale spitalelor Hôtel-Dieu, Hôpital Tenon şi Hôpital Bichat, Hôpital de la Charité, Hôpital Lariboisièreori Collège de France din Paris.
La Paris s-a perfecţionat în oftalmologie cu Photinos Panas (1831–1903), Edmund Landolt (1846–1926), Henri Parinaud (1844–1905), Louis de Wecker (1832–1906), Victor Morax (1866–1935), în serviciul căruia a elaborat lucrarea „Contribution a l’étude experimentale de la tuberculose cornéenne“ (Annales d’oculistique, 71e année, Avril, 1909); la Freiburg, cu Theodor Axenfeld (1867–1930), unde a publicat „Seltener Befund an der Hinterfläche der Kornea bei einer klinish diagnostizierten Keratitis parenchymatosa“ (Klinische Monatsblätter für Augenheilkunde, 1904); Würzburg cu Carl von Hess (1863-1923), unde a publicat „Les méthodes d’examen du sens des couleurs“; la Londra, cu John Herbert Parsons (1868–1957) şi Edward Treacher Collins (1862–1932); la Edinburgh, cu George Andreas Berry (1853–1940); la Dublin, cu Henry Rosborough Swanzy (1843–1913); otorinolaringologie cu Marcel Lermoyez (1858–1929); histologie cu Eugène Suchard (1852–1915), bacteriologie cu Maxime Macaigne. A studiat otorinolaringologia la Berlin şi Viena, unde a lucrat împreună cu Ádám Politzer (1835–1920) şi Marcus Hajek (1861–1941). Teza de doctorat în medicină, „Rapports anatomiques et pathologiques entre les sinus de la face et l’appareil orbito-oculaire“, a fost susţinută la Paris, miercuri, 26 februarie 1902, la ora 13, în faţa comisiei, fiind un studiu analitic detaliat al legăturilor patologice orbito-sinusale, bazat pe o cazuistică personală; a primit din partea Facultăţii de Medicină din Paris „mention honorable“, iar publicaţiile vremii au elogiat-o. În 1901 a fost ales membru corespondent al Societăţii de Anatomie din Paris.

Un alt fel de profesor

În toamna anului 1902, a revenit în ţară şi, un an mai târziu, a devenit colaborator al  prof. dr. Nicolae Manolescu (1850–1910), a susţinut examenul de docenţă cu lucrarea „Aspectul papilei optice în primele faze ale paraliziei generale“ (1903) şi a început să ţină prelegeri de oftalmologie pentru studenţii medicinişti, lucrări practice şi intervenţii oculare pe cadavru. Profesorul Manolescu îl recomandă ca succesor la catedră şi, prin votul unanim al colegilor din Bucureşti şi Iaşi, primeşte titlul de profesor-agregat, prin Decretul Regal No. 2254 din 16 iulie 1909 (Anuarul Universităţii din Bucureşti pe Anul şcolar 1909–1910, Noua Tipografie Profesională „Dimitrie C. Ionescu“, Bucureşti, 1910, p. 38). La 27 octombrie 1909, în timpul susţinerii lecţiei inaugurale a cursului său, a adresat profesorului N. Manolescu, prezent în sală, următoarele cuvinte: „Vă rugăm domnule profesor, să continuaţi a vizita clinica cât mai des, ajutându-ne cu sfaturile înţelepte şi produsul vastei dv. experienţe“. Noul profesor de oftalmologie şi-a suspendat practica privată şi s-a dedicat educaţiei studenţilor, medicilor, populaţiei şi persoanelor cu afecţiuni oftalmologice. Susţinea: „Nu urmăresc decât realizarea unui ideal pentru care am muncit totdeauna, pentru care am sacrificat tot ce puteam sacrifica, acela de a face puţin bine şi de a-mi îndeplini datoria, iar satisfacţiunea pe care o simt că mi-am îndeplinit datoria mă recompensează singură îndeajuns”.
În „The American Encyclopedia and Dictionary of Ophthalmology. 1856–1942“ – vol. 16, dr. Stănculeanu este descris ca un „celebru oftalmolog român (…), scund (1,65 m), bine legat, rapid în mişcări, vioi şi foarte prietenos. Hobby-urile sale au fost fotografia şi colecţionarea de cărţi rare. A fost membru al Bisericii Greco-Catolice“.

Operator şi inovator

    Cu o manualitate deosebită, chirurgul G. Stănculeanu avea gesturi elegante, precise şi o „meticulozitate operatorie ce mergea până la pedanterie“. Considera mai importantă discuţia cu bolnavul şi indicaţia operatorie decât intervenţionismul abrupt. Supraveghea sterilizarea, îşi pregătea singur câmpul operator şi instrumentarul, iar după intervenţii se îngrijea cu atenţie de pacienţii săi. A introdus irido-sclerectomia – operaţia antiglaucomatoasă Lagrange în România şi diverse inovaţii în chirurgia oftalmologică mondială: operaţia simblefaronului întins cu refacerea autoplastică cutanată a fundurilor de sac conjunctivale şi, mai ales, „cea mai perfecţionată metodă operatorie a cataractei, adică extracţia cataractei în capsulă, cunoscută pretutindeni sub numele de «operaţia lui Stănculeanu»“. Şi-a comunicat procedeul la Congresul de Oftalmologie de la Heidelberg, în iulie 1910, când a prezentat cele 24 de cazuri de pacienţi operaţi. La cel de-al XIII-lea Congres internaţional de oftalmologie de la Amsterdam, din septembrie 1929, prof. dr. Anton Elschnig (1863–1939) a prezentat un film ce evidenţia „frumuseţea, eleganţa şi uşurinţa“ tehnicii operatorii a prof. dr. G. Stănculeanu în operaţia de extracţie intracapsulară a cataractei, pentru care imaginase şi un instrumentar, ce figura în cataloagele de prezentare din epocă. Era recomandat constant de medicii americani. Dr. W. Likely Simpson, din Memphis, în august 1912, la American Academy of Ophthalmology and Otolaryngology, a scris că procedura Stănculeanu „este un pas înainte în progresul rapid al oftalmologiei“ şi spera ca, o parte, dacă nu toţi oftalmologii americani, să încerce metoda profesorului român.
   De numele său sunt legate şi câteva instrumente pe care le-a imaginat şi pus în practică: pensa pentru enucleere, penseta capsulară şi ridicătorul de pleoape cu dublu cârlig pentru operaţia cataractei.
 
 

Om de ştiinţă şi profesor de oftalmologie

   Articolele pe care le semna erau ilustrate cu „scrupuloase desenuri şi planşe în culori“; tratatele importante de oftalmologie îl citau, iar multe din cercetările sale au devenit clasice. Cercetările asupra simţului culorilor la funcţionarii CFR şi ai marinei, apărute, sub forma unei monografii, în 1905, la Editura Jules Rousset din Paris, au fost elogiate în Klinische Monatsblätter für Augenheilkunde şi Analles d’oculistique. În 1906 apare „Tabele optice“ (Tip. Ţăranu, Bucureşti), singurul formular de tabele optice din România. „Uber die pathologische Anatomie der Ophtalmoreaktion“ (Klinische Monatsblätter für Augenkeilkunde, 1909) reprezintă primul studiu histologic din literatură asupra reacţiei conjunctivale la tuberculină. Lucrarea „Das Trachom nach dem gegenwärtigen Stande der Forschung“ (Editura Josef Safár, Viena, 1912, coautor: dr. D. Michail) a fost „singura lucrare modernă cu un caracter internaţional pe care au consultat-o şi citat-o toţi autorii străini ca lucrare de fond“, până la publicarea altor studii interaţionale, după 1928. G. Stănculeanu s-a preocupat şi de anatomia patologică experimentală şi clinică (patologia polului anterior al ochiului şi a anexelor sale), ori de importanţa rahianesteziei şi radiologiei în oftalmologie. Primul manual didactic românesc de oftalmologie poartă tot semnătura sa: „Cursul de Oftalmologie predat la Facultatea de Medicină din Bucureşti de Docent D-rul G. Stănculeanu. Bucureşti“ (Speranţa, Inst. de Arte Grafice, 1909) – cu 60 de imagini originale; menţionează şi citează autorii pe care i-a studiat în documentarea pentru alcătuirea manualului pentru studenţi. În 1911 a publicat a doua ediţie a cursului – 355 de pagini cu 132 de figuri – la care a adăugat capitole ce abordau legătura dintre oftalmologie şi alte specialităţi medicale. Cursurile sale erau însoţite de proiecţii şi demonstraţii clinice; studenţii erau implicaţi direct în activitatea didactică şi profesorul Stănculeanu le era alături mereu. Bunătatea şi apropierea de studenţi şi medici nu excludea severitatea şi seriozitatea examenelor. Considera că profesori au „o datorie sfântă faţă de ţară şi către omenirea suferindă şi când este vorba de datorie nu mai încape nicio prietenie“.
    Mulţi medici – civili şi militari – s-au specializat în clinica sa. Semnificativ este şi numărul tezelor de doctorat pe care le-a coordonat şi cercetările ulterioare ce au pornit de la ideile savantului român. Clinica de oftalmologie a Spitalului Colţea, datorită prestigiului său internaţional, perspectivelor originale oferite în numeroase lucrări ştiinţifice, cercetărilor pe care le-a generat, direct sau indirect, intervenţiilor pe care le practica şi inovaţiilor pe care le adusese în tehnica şi instrumentarul folosit, „deveni, în scurtă vreme, un centru de atracţie ştiinţifică pentru lumea oftalmologică de pretutindeni“. Medici din Anglia, Franţa, Germania, India şi, în principal, din Statele Unite ale Americii îi vizitau clinica pentru a-şi însuşi tehnicile sale operatorii ori modul de abordare a pacientului oftalmologic. Gradul de ocupare a clinicii era maxim, ajungându-se la câte doi pacienţi într-un singur pat. Celor care depăşeau capacitatea hotelieră a clinicii le era asigurată masa zilnică din resursele sale.
   G. Stănculeanu se definea ca „globe-trotter oftalmolog“. În vacanţe vizita şi studia în clinicile oftalmologice din diferite zone ale lumii, din Europa până în Africa. 

Otorinolaringologie

A publicat lucrări numeroase în sfera ORL. Teza de doctorat este un studiu important, iar cercetările privitoare la bacteriologia empiemelor sinusurilor feţei au fost apreciate de specialişti. La 13 februarie 1908, împreună cu dr. Alexandru Costiniu, dr. S. Birman-Bera şi dr. Eugen Felix a înfiinţat Societatea Română de ORL, şedinţele acesteia fiind găzduite iniţial la Policlinica „Regina Elisabeta“ din str. Clemenţei, în secţia sa de lucru.

Organizare sanitară

Ministerul Instrucţiei Publice i-a încredinţat profesorului Stănculeanu misiunea de a alcătui un raport asupra situaţiei clinicilor oftalmologice europene. Cu resurse proprii a vizitat numeroase centre universitare, clinici private şi policlinici şi a redactat raportul „Les nouvelles cliniques ophtalmologiques en Allemagne, en France et en Angleterre“ (Imprimerie de L’Indépendance Roumaine, 1903), care dă măsura organizării serviciilor oftalmologice în Europa şi face numeroase sugestii pentru oficialii români. Ca membru în Comisia administrativă a Asociaţiei Generale a Medicilor, la 7 noiembrie 1913 pune în discuţie necesitatea modificării legii sanitare, susţinând imposibilitatea aplicării legii în numirile specialiştilor. În cadrul Asociaţiei, a ţinut prelegeri şi a militat pentru înfiinţarea de spitale pentru granulomatoşi. În 1914 a fost ales vicepreşedinte (23 ianuarie) şi, ulterior, vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Medicilor (6 mai).
Clinica pe care o coordona a fost compartimentată în secţii aseptice, septice şi granulomatoşi. Din banii săi a ridicat un nou corp de clădire pentru clinică (P + 1); procesul intern s-a modernizat; sala de operaţie nouă a fost dotată cu aparatură din străinătate; a amenajat o sală de oftalmoscopie; a înfiinţat un laborator – cu eforturi personale – de anatomie patologică, biochimie, serologie, fotografie/microfotografie şi desen, devenind cel mai complex laborator al Spitalului Colţea; un amfiteatru modern a fost amenajat – cu posibilitatea de a face proiecţii; şi-a donat volumele personale, a achiziţionat cărţi şi reviste şi a amenajat în clinică o bibliotecă, singura de oftalmologie din România; a creat o biobază unde erau crescute animale destinate cercetărilor efectuate în clinică; foile de observaţie şi fişele terapeutice au fost concepute conform viziunii sale. Profesorul Stănculeanu „dorea să facă din centrul său universitar un focar de propagandă pentru ideile sale atât de sublime şi umanitare“, afirmau cei care l-au cunoscut.

Activitate social-filantropică

S-a preocupat de reducerea incidenţei triadei, considerată a fi cauza majoră a orbirii în România: conjunctivita granulomatoasă, oftalmia purulentă şi accidentele oculare din fabrici. A fost convins că, oricât s-ar implica statul în politicile sanitare, niciodată nu va fi de ajuns şi de aceea a susţinut că iniţiativa privată trebuie să întărească şi să completeze acţiunile oficialităţilor. Pentru prevenirea orbirii şi ameliorarea stării sanitare şi sociale a orbilor a susţinut conferinţe numeroase la Ateneul Român, Spitalul Colţea, Prietenii ştiinţelor, Eforia Spitalelor, grădina „Amicii Orbilor“. „Nu a dispreţuit niciun fel de tribună“. La multe din prelegerile sale a fost onorat de prezenţa reginei Maria. Vorbea despre „Importanţa şi rolul cunoştinţelor biologice“, „Puterea ochilor“, „Limbajul ochilor“, „Frumuseţea ochilor“, „Ochii în artă şi literatură“, „Un apostol propovăduind doctrine umaniste, neuitând niciodată chestiunile ce atingeau specialitatea sa“.
La 16 februarie 1913 a fondat Societatea Amicii Orbilor, care, din iunie 1914, a beneficiat de înaltul patronaj al MS Regina Maria a României. Înmulţirea numărului persoanelor afectate de orbire şi lipsa acestora de mijloace de trai a constituit pentru prof. dr. Stănculeanu o cauză pentru care merita să lupte şi pentru care şi-a dedicat o mare parte a energiei. A înfiinţat câte un „Ocularium“ în str. Sfinţilor 33 (în sept. 1914) şi Pasagiul Imobiliara (intr. Calea Victoriei 48, în iun. 1915). Aici erau acordate consultaţii oftalmologice gratuite persoanelor nevoiaşe ori la preţuri modice pentru restul pacienţilor; se eliberau şi reparau ochelari; magazin pentru comercializarea produselor confecţionate de cei fără vedere – pantofi, coşuri, perii etc.; depozit cu materiale la preţ redus, destinate orbilor din Bucureşti şi din ţară. Obţine transport gratuit pentru orbi şi însoţitorii lor. Pentru educarea copiilor şi a tinerilor a înfiinţat, în 1914, şcoala de orbi „Dr. G. Stănculeanu“, şcoală-atelier, în str. Sfinţilor 33, unde se învăţa alfabetul Braille şi lucru manual; beneficiau de cca 300 de volume. Pentru un an, între 1920 şi 1921, a funcţionat şi Sanatoriul „Dr. G. Stănculeanu“, pe şos. Kiseleff, în localul unde a fost mutată şcoala, în anul 1916. În 1919, copiii sunt mutaţi în Palatul Ghica din şos. Colentina, unde îşi vor desfăşura activităţile până în 1925, când Societatea a ridicat o clădire proprie pe un teren în Vatra Luminoasă, cu sprijin din partea Ministerului Instrucţiei Publice. În „Internatul Şcoalei de Copii Orbi“, cum a fost numită noua clădire, erau primiţi copii orbi între 7 şi 14 ani şi care erau instruiţi de personal specializat, în sfera teoretică, dar şi spre dobândirea unei calificări. În 1915, G. Stănculeanu a înfiinţat la Sp. Colţea o şcoală de maseuri, sub coordonarea dr. I. Jianu, reuşind să ofere sanatoriilor şi băilor din ţară personal calificat. Graţie „înverşunatei sale perseverenţe şi puterii sale de convingere“ a înfiinţat dispensare pentru afecţiunile oftalmologice în Bucureşti, Craiova, Brăila – subvenţionate de Serviciul Sanitar, Galaţi – prin intermediul Casei Meseriilor, în Ploieşti şi la Mănăstirea Agapia – cu sprijinul reginei Maria. „Neobişnuita-i înăţime etică“ şi energia de care dădea dovadă au atras numeroşi filantropi, precum şi doamne din înalte societate a Bucureştiului, care au sprijinit eforturile sale de ameliorare a situaţiei orbilor din ţară.
Bucureştenii începutului de sec. XX participau la ceaiuri artistice, concerte de cameră, proiecţii de filme, reprezentaţii teatrale, toate acestea fiind iniţiate şi organizate de profesorul Stănculeanu, care, şi prin aceste evenimente, „strecura publicului, în mod abil, câteva sugestii din sfera neşlefuitului refren al prevenii orbirii“.
Donaţiilor pe care le-a făcut Spitalului Colţea, ridicând o aripă, care o vreme i-a purtat numele, ori înfiinţării magazinelor şi cabinetelor medicale pentru sprijinirea orbilor, le-a mai adăugat un fond pentru Universitatea Bucureşti –  „Legatul Profesor Dr. Stănculeanu“ – din care să se acorde recompense pentru cercetări originale în oftalmologie. Dincolo de aceste minunate fapte, G. Stănculeanu i-a sprijinit financiar pe mulţi studenţi săraci ori pe tineri artişti – pictori sau scriitori – aflaţi la început de drum.
Dr. Emil Gheorghiu, în broşura „Societatea Amicii Orbilor“, publicată în 1918, îl caracteriza pe G. Stănculeanu ca fiind, „înainte de toate, un om de bine“ şi „un mare idealist“ ce a „înjghebat o operă socială cunoscută de toată ţara“, un om „devotat, cu suflet, slăvit de atâţia nenorociţi şi sincer regretat“.     

Spion în America?

Declanşarea Primului Război Mondial i-a tulburat existenţa. Se văzu nevoit să părăsească Bucureştiul şi să se deplaseze la Iaşi. Suferea că nu putea fi util. Ideea evacuării în Rusia îl determină să ia hotărârea de a merge în Statele Unite să pledeze pentru cauza ţării sale. Înaintea plecării, îl vizitează pe prietenul său, prof. dr. Thoma Ionescu şi îi spune: „Crezi că voi putea fi util ţării, cu mijloacele mele, în susţinerea cauzei noastre sfinte până în America? Acolo, graţie numeroşilor mei amici şi elevi, voi putea ţine conferinţe şi arăta acestui mare popor dreptatea idealului nostru spre a-l determina să ne sprijine, dându-şi obolul pentru răniţii noştri. Cum soţia mea şi cu mine cunoaştem la perfecţie limba, cred că noi doi vom putea servi patria noastră mai mult decât rămânând aici“ (L’independence roumaine, 30 sept./13 oct. 1917). Fără ajutor din partea statului, din fonduri personale, întreprinde călătoria spre SUA, trecând prin Rusia şi Japonia. În San Francisco a fost bine primit de colegii oftalmologi şi a ţinut o prelegere în cadrul unei şedinţe solemne, organizate în onoarea sa, la Societatea de Oftalmologie. A mai susţinut alte conferinţe şi la Societatea Medicală şi la unul din cele mai mari cluburi din oraşul californian, expunând suferinţele românilor şi pledând pentru cauza României. Cei prezenţi la expunerile sale i-au promis sprijin în medicamente pentru spitalele româneşti. Apelul primit de a se reîntoarce în ţară îl face să se deplaseze spre New York. Contractează o pneumonie, dar, cu toate progresele medicinii de peste ocean, nu poate fi salvat, aşa încât, după aproape o săptămână de suferinţă, îşi sfârşeşte viaţa pământească. Trupul i-a fost îmbălsămat şi depus într-o criptă, unde a fost ţinut până în anul 1921, când a fost adus în ţară. Joi, 5 ianuarie 1922, a fost înhumat în cavoul familiei, din locurile natale. 
    Numeroase publicaţii internaţionale au evocat figura profesorului Gheorghe Stănculeanu. The Ophtalmic Record („Obituary“, vol. XXVI, no. 11, November 1917, Chicago, p. 598) scria: „G. Stănculeanu, profesor de oftalmologie la Universitatea din Bucureşti, până la invazia germană, fost lector în această ţară, în interesul guvernului român, a murit recent la un sanatoriu la Stamford, Connecticut, de pneumonie. Dr. Stănculeanu a sosit la New York în urmă cu două sau trei luni şi a suferit o cădere nervoasă. Când germanii au invadat România, el şi soţia sa au fugit, lăsând în urmă toate bunurile, cu excepţia a ceea ce au putut duce într-o geantă de mână. Mai târziu, au fost trimişi în America într-o misiune de către Guvernul român“. În numărul 12 al aceleiaşi reviste, Howard Forde Hansell (1855–1934), profesor emerit de oftalmologie la The Jefferson Medical College, Philadelphia, semnează un lung necrolog: „Professor George Stanculeanu. A Tribute“. În paginile revistei citim că medicul „a fost delegat de guvernul său pentru a merge în Statele Unite spre a solicita ajutor pentru Crucea Roşie română, Armata română şi românii fără adăpost şi oamenii săraci. (…) A ajuns în San Francisco la sfârşitul lunii aprilie 1917 şi a fost bine primit. (…) În timp ce în acest oraş a primit o telegramă de la autorităţile române prin care-i solicitau să se întoarcă imediat în ţară pentru remobilizare. La una din bănci a prezentat o poliţă pentru 1000 $ şi i-a fost refuzată plata. Nedumerit şi speriat de telegramă şi de acţiunea băncii a fost nehotărât cu privire la datoria lui, s-a gândit că poate strânge bani şi să se întoarcă pe ruta New York–Liverpool. Din San Francisco a plecat la Chicago să se consulte cu domnul Vopicka (Charles Joseph Vopicka [1857–1935], şef de misiune pentru România între 27 nov. 1913 şi 10 iul. 1920), care l-a primit cu amabilitate, a telegrafiat băncii din San Francisco garantând pentru loialitatea sa. Din Chicago a ajuns la Philadelphia. Când l-am văzut, era o epavă fizică şi mentală. Epuizat de lunga călătorie pe continent, obsedat de părerea că fiecare străin e un spion, starea lui era jalnică. El credea că un spion rus a raportat că el, dr. Stănculeanu, a ţinut discursuri de revoltă în timp ce era la Moscova şi că dacă s-ar întoarce va fi împuşcat. Două zile de odihnă în Spitalul Jefferson nu au dus la nicio îmbunătăţire. Asigurările noastre constante că el se află în siguranţă şi fără a fi suspectat de spionaj nu au avut niciun efect. Sfătuită, soţia s-a consultat cu Comisia română din New York, care i-a recomandat ca dr. Stănculeanu ar trebui să fie dus într-un sanatoriu. Tulburarea sa mintală s-a agravat. A refuzat să vorbească chiar şi cu soţia sa şi, timp de cinci zile, a refuzat să mănânce. El a contractat pneumonie şi a murit pe 15 august în vârstă de 45 de ani“. În continuare, prof. dr. Hansell face o caracterizare a activităţii de oftalmolog şi organizator sanitar, accentuând asupra „volumului enorm de muncă de care profesorul Stănculeanu a fost capabil“. Oftalmologul american, menţionând că mulţi din colegii săi au frecventat clinica bucureşteană pentru a învăţa tehnica de operare a cataractei şi alte manevre, îşi încheie materialul scriind despre generozitatea dr. Stănculeanu, care şi-a „împărţit întreg salariul primit ca profesor de oftalmologie cu asistenţii săi, fiecare primind o sumă proporţională cu poziţia şi vechimea lui“.

Aprecierea şi recunoştinţa colaboratorilor

   G. Stănculeanu era „o personalitate de un altruism admirabil, un profesor cu suflet de apostol şi un om de ştiinţă remarcabil“. „Bolnavilor, elevilor şi numeroşilor săi prieteni din toate colţurile lumii le-a deschis totdeauna cu căldură sufletul său sincer iubitor de oameni“, scria prof. Dimitrie Michail, în Clujul Medical, nr. 1–2/1922 despre maestrul său „de nepreţuit“, care, pentru idealul său, „nu a cruţat nici odihna, nici avutul său“ şi „a adus cu el de pe meleagurile străine: dragostea pentru ştiinţă şi pasiunea neînfrântă pentru cercetările ştiinţifice“. „Om de o erudiţie pe cât de vastă pe atât de plină de modestie, însufleţit de o fire puternic vibrantă la toate manifestările artei, poliglot distins, filosof mânat de o energie practică nesecată, de o curtuoazie plină de afecţiune, fericit când putea să aducă cuiva un serviciu fără a cere nimic în schimb“. Aşa a rămas în amintirea colegilor.
   Este considerat „părintele real al oftalmologiei ştiinţifice româneşti“. „Tuturor celor pe care i-a crezut capabili, i-a rugat, le-a cerut şi chiar cerşit ajutorul, dar mereu pentru folosul semenilor, niciodată pentru interesul său“, spunea Thoma Ionescu. Iar Dimitrie Michail nota cu recunoştinţă: „Graţie lui am învăţat plăcerea studiilor microscopice, el m-a iniţiat în tehnica cititului ştiinţific fructuos şi tot lui îi datorez tehnica publicaţiunilor ştiinţifice. El m-a învăţat să birui dificultăţile ce par de neînvins, m-a luminat prin exemplul său că misterul succesului constă în persistenţa în muncă şi mi-a dovedit cu strălucire că nimic nu este imposibil unei voinţe tari şi luminate“.
    În încheiere, câteva gânduri ale celui evocat: „Generaţia care ne-a precedat a făcut România de azi; nouă ne incumbă să facem o Românie mai umană, mai generoasă, mai altruistă, care să fie România de mâine.“ „Noi credem că ideile trebuesc propagate, iar nu trebue tămâiată persoana care le-a avut.”

 

Fotografiile provin din arhiva Compartimentului Istoria medicinii – Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe