Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Ghemuiți în fața vieții

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU vineri, 12 iunie 2020

S-a dezbătut aprig chestiunea predării educaţiei sexuale sau pentru sănătate în sistemul educaţional românesc. Și „existenţa” și „predarea” mi se par cuvinte nepotrivite când ne gândim la educaţia sanitară ori sexuală.

Am postat pe o reţea de socializare o imagine a cărţii lui Tom Perrota, „Profesoara de abstinenţă” (Editura Trei, București, 2009). Ca și în alte rânduri, am vrut să testez reacţiile prietenilor virtuali. Nu m-am înșelat. Puţine aprecieri și niciun comentariu. Erau prietenii mei reticenţi la cărţi sau la titluri care propun o naraţiune ce are în miezul său un profesor? Nicidecum. Cuvântul „abstinenţă” i-a blocat. Abstinenţa digitală, pe care am observat-o de nenumărate ori, se manifestă și în dialogurile reale, nemediate tehnologic.

De fiecare dată când abordez problematicile corpului și intimităţii cu studenţii, rezidenţii sau cu invitaţii emisiunii tv pe care o realizez, observ cum se coboară brusc o cortină peste chipurile interlocutorilor. Fără să sugerez o anume direcţie, care să îi determine să vorbească despre sine ca persoane ce au un corp, în majoritatea întâlnirilor simt cum se chircesc îndărătul zidurilor pe care psihicul le ridică în astfel de situaţii.

De ce ne ghemuim așa când e vorba despre noi? Pentru că părinţii ne-au sădit acest comportament de fiinţă ghemuită în faţa vieţii, a vitalităţii. Tot ce presupune exprimarea corporală și orice experienţă senzorială au fost împiedicate din pruncie. Conștient sau nu, părinţii le sechestrează copiilor trupurile și le oferă creiere în care au instalat programele pe care ei le consideră necesare. Și nu e doar un episod iniţial și singular. E un proces continuu, prin care fiul sau fiica își încredinţează raţiunea și simţirea părinţilor-tehnicieni, care verifică constant dacă a apărut în sistem un program nou care ar intra în competiţie sau chiar ar șterge programele companiei producătoare.

Dindărătul unor dispozitive, parlamentarii au decis ca în școlile din România să existe ore de educaţie sanitară. S-a dezbătut aprig chestiunea predării educaţiei sexuale sau pentru sănătate în sistemul educaţional românesc. Și „existenţa” și „predarea” mi se par cuvinte nepotrivite când ne gândim la educaţia sanitară ori sexuală. Atât prezenţa unei materii în programa școlară, cât și datul în primire de informaţii sanitar-sexuale nu sunt decât modalităţi de a ne amăgi că elevii învaţă cum să pescuiască în apele vieţii.

Presupunând că ar exista o materie opţională care să aibă în denumirea ei cuvântul „sexual”, ce teme ar fi abordate și de cine? Sexualitatea presupune doar hormoni, evitarea unei sarcini, folosirea unui prezervativ ori modul de alegere a tampoanelor și absorbantelor? Dirigintele sau profesorul de biologie sunt dascălii consacraţi în a împărtăși cunoașterea a ceea ce îndeobște e numit în spaţiul românesc drept „parte rușinoasă”?

Cunoaștem și folosim în prezentări expresia „să practici ceea ce predici”. În zona medicală adesea discursul este antitetic practicii. Tocmai specialistul menit să educe pacientul înspre un comportament sanogen are un stil de viaţă potrivnic recomandărilor sale. Cum poate fi credibil un profesor când le va vorbi elevilor despre subiectele unor discipline la care a fost, cum ar zice Minulescu, „întâiul pe lista corigenţelor la două obiecte”. Un adult, purtând în interior un prichindel, tot așa de zgârcit de frică, asemenea elevilor pe care îi are în faţă, nevindecat de rănile psihice micro-traumatice acumulate de-a lungul vieţii.

Educaţia sanitar-sexuală, despre corp și intimitate, erotism și armonie, vitalitate relaţională, mângâiere și dragoste poate că e bine să fie predicate de cei care le trăiesc. Altfel, ora sau disciplina în cauză va fi doar succes electoral, corvoadă didactică, mulţumire parentală și plictis în bănci. O casă cu faţada aspectuoasă, dar cu scările și tavanele prăbușite la interior. Aparenţă fără esenţă.

Foto: pixabay.com

Etichete: educație sexuală educație sanitară

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC