Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Gărzile plătite ale rezidenţilor

Viața Medicală
Dr. Mircea ALEXA joi, 12 decembrie 2013
  În ultima perioadă, se discută şi se deplânge soarta medicilor rezidenţi din România. Pot să spun că situaţia lor nu este nici mai bună, nici mai rea decât starea generală a ţării. Şi eu am fost medic rezident, în anii ’90, şi eram revoltat de faptul că asistentele medicale aveau salariul de încadrare mai mare decât mine. Ce am făcut? Am muncit mai mult, am făcut 10–15 gărzi pe lună şi am câştigat suficient pentru mine şi familia mea (aveam doi copii la şcoală).
   Între timp, nişte birocraţi „inventivi“ au decis şi au emis un ordin de ministru, prin care s-a interzis participarea medicilor rezidenţi la gărzi plătite, în primii trei ani de rezidenţiat. Aceasta este piedica reală în calea creşterii veniturilor medicilor rezidenţi. Ei efectuează gărzi neplătite, ceea ce, în opinia mea, este incorect, ilegal şi ar putea fi considerat o formă de exploatare, discriminare, chiar sclavie. Orice muncă ar trebui plătită.
   Rezidenţiatul nu poate fi considerat o prelungire a studenţiei. Medicul rezident, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea sub supraveghere şi îndrumare, acumulând cunoştinţe şi experienţă în specialitate, trebuie să fie plătit din prima zi de activitate. Astfel, veniturile medicilor rezidenţi ar creşte corelat cu munca suplimentară efectuată şi s-ar evita o mărire globală, egalitaristă, a salariilor, nesustenabilă din bugetul actual şi uneori nejustificată, la cei care nu sunt dispuşi la mai multă muncă. O simplă vizită pe holurile spitalelor publice din ţară – şi în special ale celor universitare – ne arată pletora de medici tăietori de frunze la câini. Ca model educaţional pentru tinerii medici, este util şi înţelept să se facă o corelaţie directă între volumul de muncă şi câştigul salarial. Majorările uniforme nu fac decât să demobilizeze şi să stimuleze competiţia în chiul.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC