Newsflash
OPINII

Fum peste România, sănătatea izolată

de Vlad MIXICH - iul. 1 2013
Fum peste România, sănătatea izolată
Astăzi, ministrul român al sănătăţii va prezenta în cadrul Consiliului miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană, care se desfăşoară la Luxemburg, punctul de vedere oficial al României în privinţa propunerii pentru noua Directivă europeană a tutunului. Rolul lui Eugen Nicolăescu este unul ingrat, deoarece guvernul din care face parte a decis să adopte o poziţie în favoarea intereselor industriei tutunului. Directiva în forma propusă de Comisia Europeană introduce măsuri cu scopul de a preveni fumatul în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Aceste măsuri sunt susţinute de comunitatea medicală din România.
În jocul negocierilor de la Bruxelles, poziţia pro-tutun a României a ajuns să fie foarte importantă. Pe traseul legislativ european, forma Directivei propusă de Comisia Europeană trebuie adoptată de Consiliul de Miniştri sub forma unei aşa-numite „abordări generale“. Acesta este documentul de compromis între cele 27 de state membre care dă mandat Preşedinţiei UE să negocieze cu Parla­mentul European forma finală a Directivei. Această „abordare generală“ poate fi însă respinsă dacă se adună 91 de voturi împotriva ei, fiecare ţară având un număr diferit de voturi în Consiliu (România are 14 voturi, Polonia 27 de voturi şi Germania 29). O eventuală respin­gere ar bloca procesul de adoptare a Directivei cu cel puţin doi ani.
În condiţiile în care Polonia, Bulgaria, Grecia, ţările baltice, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt împotriva formei propuse de Comisia Europeană, voturile României, şi ea împotrivă, ar putea duce la respingerea „abordării generale“ şi, prin urmare, la amânarea Directivei. Astfel, decizia guvernului de la Bucureşti de a se pronunţa împotrivă a adus o forţă de negociere considerabilă în tabăra pro-fumat. Din informaţiile „Viaţa medicală“, obţinute la închiderea ediţiei, documentul de compromis asupra căruia cele 27 de state membre ar putea conveni astăzi va elimina din Directivă propunerea iniţială de interzicere a ţigărilor slim, în timp ce suprafaţa pe care avertismentele de sănătate o vor ocupa pe ambalajul pachetului de ţigări va scădea de la 75% (propunerea Comisiei) la 70%. În chestiunea interzicerii ţigărilor cu mentol, negocierile par a fi încă indecise.
Argumentele economice pe care guvernul României şi-a bazat poziţia oficială pro-fumat sunt cel puţin dubitabile. Amintim aici doar declaraţia ministrului economiei, domnul Varujan Vosganian, care susţine că „industria tutunului este al doilea mare contributor la bugetul statului după Petrom“ şi, prin urmare, România nu poate avea o poziţie care să ştirbească interesele acestei industrii. Însă importanţa industriei tutunului în România este mult mai mică decât în alte ţări care s-au declarat şi ele împotriva acestei directive. Polonia, de pildă, are 75.100 de angajaţi în industria tutunului, Bulgaria peste 100.000 în timp ce România are doar 3.500. Grecia este al treilea producător de tutun din UE şi cultivă peste 15.000 de hectare cu tutun, în timp ce în România abia se mai cultivă 1.234 de hectare.
În ciuda acestor date şi a covârşitoarelor argumente de natură medicală (pe care le puteţi citi într-un articol din pagina patru), reprezentanţii industriei tutunului din România au găsit oficiali români foarte receptivi la Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe, acolo unde, „în cea mai mare parte, punctele noastre de vedere au fost luate în considerare“.
Punctele de vedere prezentate în memorandumul Ministerului Sănătăţii au fost ignorate complet de Guvern sau, în formularea ministrului economiei, Varujan Vosganian, „este adevărat că nu ne-am înţeles, fiecare are viziunea sa şi e normal acest lucru. Însă, mandatul s-a dat pe varianta înaintată de Ministerul Economiei“. Prevenţia, o prioritate clamată în repetate rânduri la Ministerul Sănătăţii, este aruncată la gunoi îndată ce banii încep să vorbească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe