Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Formarea rezidenților și în cabinetele dentare private

Viața Medicală
Prof. dr. Radu Septimiu CÂMPIAN vineri, 17 ianuarie 2020

Medicina dentară s-a dezvoltat foarte mult în ultimele două decenii. Am ajuns să avem șapte specialități, respectiv șapte rezidențiate în stomatologie.

Dorința medicilor stomatologi de a aprofunda anumite ramuri ale medicinei dentare este tot mai vizibilă și accesul la o specializare este tot mai insistent cerut de medici. Specific stomatologiei este faptul că medicii intră în rezidențiat plecând temporar de la cabinetele lor și după obținerea specialității se întorc la cabinetele lor particulare. Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a făcut numeroase demersuri în scopul posibilității obținerii gradului profesional de medic specialist într-o specialitate a medicinei dentare.

cabinet-dentar

În acest context, facilitarea în sesiunea din decembrie 2019 a accesului medicilor stomatologi spre un rezidențiat, prin creșterea substanțială a numărului de locuri, este o măsură care corectează în parte situația discriminatorie care era înainte. Bucuria și mulțumirea medicilor pentru suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat sunt umbrite de nemulțumirea și bâlbâielile unor entități implicate în formarea rezidenților. În primul rând, universitățile sunt puse în situația de a rezolva urgent formarea rezidenților și practica lor de specialitate la cifra de școlarizare din acest an. Pe de o parte, universitățile medicale sunt instituții de învățământ; ele nu sunt furnizoare de servicii medicale. Pe de altă parte, rezidențiatul de stomatologie înseamnă practică medicală clinică pe pacient, la un furnizor de servicii medicale. Iar stomatologia se distinge prin privatizarea serviciilor medicale de specialitate în proporție de peste 90%.

În aceste condiții, este atât nedrept, cât și discriminatoriu ca învățământul universitar de stomatologie să utilizeze exclusiv cabinete stomatologice care funcționează ca unități de stat în spații publice. Excluderea cabinetelor private din acest circuit este greșită și ajunge să implice elemente de monopol. Universitățile medicale particulare acreditate și care funcționează în România sunt în deplină legalitate. Însă cabinetele dentare particulare nu sunt eligibile în acest moment pentru activități formative universitare și postuniversitare, deși ele dispun de toate condițiile necesare unei astfel de activități. Sunt foarte puține universități medicale în România care au fost preocupate de modernizarea și actualizarea infrastructurii și a dotărilor pentru medicina dentară și care au întreprins acțiuni concrete în acest sens. Oricum, capacitatea de cuprindere în sistemul de învățământ a generației de rezidenți din acest an este deficitară.

Ce este de făcut în aceste condiții? Să fie implicate și cabinetele private în sistemul de formare și pregătire practică a rezidenților în specialități de medicină dentară. Este necesară stabilirea urgentă a unor condiții de eligibilitate pentru cabinetele dentare. Normele de aplicare ale actelor normative în vigoare trebuie să includă reglementări și proceduri de instituire și derulare a unor relații contractuale ale cabinetelor dentare admise. Coordonatorii de rezidențiat trebuie să fie în continuare cadre universitare care îndeplinesc cerințele conform actelor normative actuale în vigoare. Dar calitatea de îndrumători de rezidențiat trebuie să fie acordată și pentru medici din sistemul privat care sunt medici specialiști în specialitatea rezidenților care le vor fi repartizați. În cabinetele dentare private, rezidenții trebuie să desfășoare partea practică clinică și cursurile să se desfășoare în cadrul universităților. Antrenarea efectivă a cabinetelor private de medicină dentară în formarea rezidenților din specialitățile de medicină dentară este imperios necesară și iminentă.

Foto: rawpixel.com

Etichete: medic rezident rezidentiat stomatologie medicina dentara Radu Campian


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.