Newsflash
OPINII

Fonduri europene pentru instituțiile medicale

de Sorina IUGA - iun. 6 2016
Fonduri europene pentru instituțiile medicale
     În cei opt ani de când colaborăm cu instituții medicale din România ca ele să își poată susține inițiativele de dezvoltare prin accesarea de fonduri europene, am observat că este nevoie de informare și consiliere pentru a accesa finanțările disponibile. Instituțiile medicale din România nu cunosc cadrul programatic și instituțional de accesare a fondurilor europene și nici care sunt programele naționale și europene la care pot aplica pentru finanțări.
     Considerăm că sectorul medical din România are resursele umane necesare pentru a  crește rata de absorbție a fondurilor europene și a dezvolta proiectele de cercetare și medicale din fondurile disponibile, doar că nu a existat o campanie de informare integrată în acest sens.
     În perioada următoare se preconizează lansarea unor apeluri de proiecte pentru construirea, extinderea și modernizarea spațiilor de prestare de servicii medicale, modernizarea infrastructurilor de sănătate, achiziționarea de echipamente, mobilier, sisteme informatice și software. În plus, sunt deja lansate apeluri de proiecte pentru granturi de cercetare și burse individuale. Totodată, se va deschide o linie de finanțare pentru formarea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate.
     Astfel, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor publici și privați care vor să se informeze cu privire la finanțările pe care le pot accesa, am inițiat proiectul Fonduri-Sanatate.ro și, sub auspiciile Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, Asociației de Neonatologie din România, Asociației Medicilor Rezidenți și Asociației Dental Office Managers, vom organiza, în iunie 2016, seria de conferințe „Surse de finanțare pentru sectorul medical“.
     Conferințele vor avea loc la București (Hotel Capitol, 9 iunie 2016), Iași (Grand Hotel Traian, 22 iunie 2016) și Constanța (Hotel Ibis, 30 iunie 2016). Cu acest prilej, vor fi prezentate sursele de finanțare a sănătății din fondurile europene structurale și de investiții în exercițiul bugetar 2014–2020, printre care: programele naționale care susțin finanțarea sectorului medical din fonduri structurale; programul Orizont 2020, de finanțare pentru cercetare și inovare la nivelul UE; alte programe la nivelul UE care susțin finanțarea sectorului medical; programe de finanțare pentru susținerea planurilor de investiții ale IMM-urilor din sănătate (clinici medicale și stomatologice, cabinete medicale individuale); programe de finanțare pentru consolidarea competențelor, formarea și dezvoltarea carierei cercetătorilor în domeniul medical. Pentru un program detaliat, vă rugăm să accesați: www.fonduri-sanatate.ro.
     Credem că prioritară, în anii care au mai rămas din perioada de programare 2014–2020, este susținerea dezvoltării infrastructurilor de furnizare a serviciilor medicale și investițiilor în domeniul prevenției, pentru creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către screening, diagnostic și tratament precoce, domeniu în care România performează sub­optimal, conform datelor OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe