Newsflash
OPINII

Final de an cu greva medicală

de Dr. Valentin PANTEA - dec. 31 2022
Final de an cu greva medicală

Îmi amintesc cu plăcere că pe vremea când eram student în anul VI la medicină, dupa Revoluția din '89, când România s-a deschis spre Europa, la facultatea noastră a ajuns și un profesor de la o facultate de medicină din Europa.

Acesta ne-a vorbit despre sistemul medical european modern, cel care pune bază pe medicina de familie, iar la final am fost invitați să punem întrebări. Și cum și atunci eram curios să văd cum e în alte țări, eu am întrebat cum este văzut și apreciat medicul în Europa.

greva in franta

Răspunsul profesorului a fost fără echivoc:

„FIRST! Chiar dacă dpdv financiar medicul este după bancher și avocat, dpdv al presitigiului social medicul este FIRST”.

Mă uit la greva medicilor de familie din Franșa și mă întreb dacă s-a schimbat ceva în sistem..... Din păcate datele economice indică clar o scădere a veniturilor medicilor de familie, chiar dacă există declarații politicianiste de susținere a acestora și în ciuda faptului că bugetul alocat sănătății în Franța a crescut în ultimii 10 ani cu 17%.

Și această scădere a veniturilor medicilor de familie are loc pe fondul creșterii semnificative a timpului de lucru săptămânal și a creșterii complexității muncii medicului de familie.

Ca urmare, medicii de familie din Franța se întreabă dacă ar fi bine să-și schimbe specializarea sau să încerce să schimbe sistemul, cerând o dublare a plății serviciilor medicale acordate de ei.

Revenind la ideea prestigiului medicului în Europa, prin anii '70 medicul, inclusiv medicul de familie, era intradevăr bine plătit comparativ cu alte categorii sociale. De aceea nimeni nu-și punea problema unei greve, nici autoritățile și nici medicii.

Între timp, alte categorii sociale au făcut greve și au obținut din partea guvernanților venituri mai mari. Și așa s-a ajuns ca acum medicii să fie nemulțumiți și revoltați cu privire la statutul lor socio-economic. Așa că acum medicii de familie din Franța doresc să arate societății franceze importanța muncii lor și să-i facă pe guvernanți să înțeleagă ce economii face medicina de familie pentru sistemul medical național.

Nu pot să nu mă întreb dacă oare nu ar fi cazul ca și medicii de familie din România să se retragă câteva zile din activitate, dacă tot sunt plătiți atât de prost (cu doar 22 de lei/consult) și dacă tot există voci care spun că medicii de familie nu fac mai nimic.

Oare cum ar arăta sistemul medical românesc fără medicii de familie? Oare ar face față sistemul românesc unei greve a medicilor de familie? Sigur cei care vor resimți lipsa medicului de familie vor fi în primul rând pacienții (în special cei din rural), dar și medicii din celelalte sectoare medicale care se vor supraîncărca cu cazurile medicale nerezolvate de medicii de familie din teritoriu (așa cum va fi și în Franța pe timpul grevei medicilor de familie).

Și încă ceva: îmi permit să reamintesc guvernanților că medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri medicale cu cei mai puțini bani! Din păcate puțini știu asta și mai puțini acceptă acest adevăr.

La final vă urez tuturor colegilor, dar și guvernanților, să petreceți un An Nou fericit alături de cei dragi, iar anul care vine să ne aducă mai multe bucurii și împliniri decât în anul care tocmai se sfârșește!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe