În România, farmacologii, atâţia câţi există, sunt confundaţi adesea cu farmaciştii. Mai mult, când din dicţionare (chiar de specialitate) nu lipseşte definiţia acestui cuvânt, ea este tratată lapidar. Dl prof. dr. Ostin C. Mungiu încearcă să lămurească unele din confuziile care deturnează adesea, în ţara noastră, profesia de medic farmacolog.

 "> Farmacolog în România: quid prodest? - Viața Medicală
OPINII

Farmacolog în România: quid prodest?

de - mai 23 2012
Farmacolog în România: quid prodest?

În România, farmacologii, atâţia câţi există, sunt confundaţi adesea cu farmaciştii. Mai mult, când din dicţionare (chiar de specialitate) nu lipseşte definiţia acestui cuvânt, ea este tratată lapidar. Dl prof. dr. Ostin C. Mungiu încearcă să lămurească unele din confuziile care deturnează adesea, în ţara noastră, profesia de medic farmacolog.

 

     După aproape cinci decenii petrecute în domeniul farmacologiei, constat, cu un pesimism robust, că profesia de farmacolog la noi în ţară este încă o sursă de confuzie şi incertitudine.
     Definiţia farmacologului lipseşte atât din Dicţionarul Enciclopedic în şapte volume, cât şi din voluminosul Dicţionar Medical coordonat de colegul prof. dr. Valeriu Rusu. Nici Dicţionarul Larousse nu este prea generos, dar defineşte scurt farmacologul ca „specialist în farmacologie“. O căutare pe Google – limba română – nu dă prea multe rezultate pentru cuvântul farmacolog, în timp ce varianta în limba engleză oferă nu mai puţin de zece secţiuni în legătură cu acest termen. Iată câteva dintre definiţiile farmacologului de pe câteva site-uri: „Farmacologul este un om de ştiinţă, preocupat în special de cercetare, deşi şi învăţământul medical poate face parte din atribuţiile sale“ (Pharmikos, SUA); „Farmacologul este o persoană care face cercetări experimentale pentru a determina efectele medicamentelor, gazelor, pulberilor şi ale altor materiale asupra sănătăţii animalelor şi oamenilor. De asemenea, el studiază şi dezvoltă medicamente pentru tratamentul şi prevenirea bolilor“ (Virginia College, SUA); „Farmacologii sunt specialişti care dezvoltă şi testează substanţe pentru uz medical“ (Universitatea Florida, SUA); „Farmacologii sunt specialişti care evaluează originea, natura, chimia şi efectul substanţelor active şi le dezvoltă pentru utilizare la animal sau om“ (University of Queensland, Australia); „Farmacologii sunt cercetători din domeniul biomedical care investighează mecanismele efectelor medicamentelor sau ale altor substanţe chimice asupra sistemelor vii. Ei folosesc cunoştinţele dobândite pentru a proiecta şi evalua medicamente, folosite pentru prevenirea şi tratamentul bolilor“ (Universitatea Alberta, Canada).
     În 2008, numărul din 10 aprilie, ziarul Evenimentul zilei tipărea o ştire în premieră, cu titlul: „Spitalul «Sf. Spiridon» va avea farmacolog“. În ştire se menţiona numele subsemnatului, precum şi ce îşi închipuiau angajatorii despre rolul acestuia. Textul suna cam aşa: „Farmacologul va monitoriza consumul de medicamente, modul lor de administrare, reacţiile adverse ale pacienţilor“. Ţelul clar exprimat al angajatorului era ca farmacologul să eficientizeze consumul de medicamente din spital. Se poate observa uşor ce diferenţă există între definiţiile enunţate mai sus şi exigenţele angajatorilor din spitalele de la noi. De aceea, nu este de mirare că imensa majoritate a spitalelor noastre nu au în schemă posturi de farmacologie clinică…

O profesie complexă

     Dacă urmărim informaţiile legate de îndatoririle pe care le presupune profesia de farmacolog, atunci ele pot fi sintetizate după cum urmează:
     • descoperirea, dezvoltarea şi evaluarea substanţelor pentru utilizarea lor în tratamentul bolilor;
     • modificarea structurii chimice a unor medicamente, în vederea eliminării efectelor adverse;
     • efectuarea de experienţe în vederea determinării concentraţiei medicamentelor în sânge, în funcţie de momentul şi durata administrării;
     • urmărirea etapelor parcurse în organism după administrarea medicamentului (absorbţie, transport, distribuţie, metabolizare, eliminare);
     • investigarea medicamentelor pentru determinarea efectelor adverse sau periculoase şi stabilirea mecanismelor prin care acestea se produc;
     • studierea oricăror alte substanţe care pot afecta organismele vii, cum ar fi agenţii poluanţi, otrăvurile şi insecticidele;
     • elaborarea de rapoarte ştiinţifice asupra cercetărilor şi investigaţiilor efectuate şi oferirea de informaţii destinate mediului ştiinţific, managerial, politic, precum şi audienţei generale;
   • participarea la pregătirea medicilor, farmaciştilor, stomato­logi­lor, bioinginerilor şi a altor profesionişti în cadrul studiilor universitare sau postliceale;
     • oferirea de consultanţă managerilor, producătorilor de medicamente şi alte xenobiotice, precum şi factorilor de conducere din domeniul sănătăţii;
     • participarea ca expert în unele activităţi de medicină legală;
     • activitatea în agenţii guvernamentale care sunt în legătură cu înregistrarea, reglementarea şi supravegherea utilizării medicamen­telor sau a altor produse chimice sau paramedicale.
     Indubitabil, niciun farmacolog nu mai realizează integral sarcinile de mai sus, fapt care a determinat apariţia de specializări în domeniu. Astfel, s-au separat două mari specializări şi anume: farmacologul non-clinic, specializat în efectuarea de studii experimentale în primele stadii ale dezvoltării unui medicament, în vederea întocmirii dosarului preclinic, şi farmacologul clinician, un medic specialist implicat în efectuarea studiilor clinice în toate fazele evaluării farmacocinetice şi farmacoterapeutice la om. Cercetătorii care lucrează în domeniul farmacologiei fundamentale mai sunt numiţi şi farmacologi „preclinici“. În ultimele decenii, s-au profilat şi specialişti care studiază bolile farmacogenetice şi se preocupă de farmacogenomică (care studiază modul în care variaţiile genetice pot afecta răspunsul la un medicament, cu speranţa că farmacoterapia ar putea fi croită în funcţie de genotipul fiecărui pacient, ca exemplu de medicină „personalizată“).
     La rândul lor, mulţi farmacologi se orientează spre domenii speciale ale farmacologiei, cum ar fi: toxicologia, care studiază poten­ţialul toxic al xenobioticelor asupra omului, sau farmacologia mole­culară, care urmăreşte locul şi mecanismele prin care medicamentele acţionează la nivel molecular sau submolecular.
   Unii farmacologi se specializează pentru farmacologia anumitor sisteme şi organe. Astfel, există neurofarmacologi, care studiază medicamentele ce acţionează la nivelul sistemului nervos, psihofarmacologi, care studiază medicamentele ce influenţează procesele psihice şi comportamentale, farmacologi pentru domeniile cardiovascular, endocrin etc.
     Mai nou, au mai apărut (în ţările dezvoltate) şi farmacologii transla­ţionişti, care s-au specializat pe optimizarea şi facilitarea aplicării în clinică a noilor descoperiri realizate în farmacologia fundamentală.
    După cum se poate observa după o sumară investigaţie, în ţările dezvoltate, farmacologii funcţionează ca profesionişti în companii farmaceutice, institute de cercetări, companii alimentare şi agricole, în universităţi, spitale şi organisme guvernamentale din domeniul sănătăţii.
     Referitor la studiile necesare pentru a deveni farmacolog, acestea sunt uşor diferite de la ţară la ţară, dar peste tot se cer cunoş­tinţe solide de biologie, chimie, fizică şi matematică. Astfel, în Australia, pentru a deveni tehnician în farmacologie sau agent de vânzări pentru medicamente, este nevoie de patru ani de studiu şi de obţinerea diplomei în ştiinţe (B.Sc.). Pentru a deveni cercetători asociaţi, e necesar gradul de master în farmacologie (M.Sc.), iar pentru a fi investigator independent în universităţi sau industrie, e necesară obţinerea diplomei de doctor în farmacologie (Ph.D.), precum şi de unul sau doi ani de activitate postdoctorală într-o universitate. Aş dori să remarc că pentru a deveni farmacolog în domeniul farmacologiei non-clinice, nu este obligatorie pregătirea medicală, deşi este binevenită. Astfel, pot deveni farmacologi non-clinici farmaciştii, biologii, biochimiştii sau bioinginerii. Pentru farmacologia clinică însă, recomandarea este ca, pe lângă alte studii şi diplome, farmacologul să posede şi diploma de absolvire a unor studii medicale universitare.
    Pentru a deveni farmacolog, este necesară o gândire critică asupra literaturii din domeniu, capacitate organizatorică, posibilitatea de comunicare foarte bună în scris sau oral, cunoaşterea unor limbi străine, perseverenţă şi răbdare. De la un farmacolog care conduce o echipă de cercetare se aşteaptă să posede spirit de echipă, să respecte strict criteriile etice în cadrul experimentării la animal sau la om, să aibă capacitatea de a rezolva sarcinile de cercetare, precum şi pe aceea de a dezvolta soluţii inovative.

Varianta românească

     După ce am prezentat mai sus poziţia farmacologului în ţările dezvoltate, este cazul să facem şi o succintă apreciere privitoare la situaţia farmacologilor din ţara noastră. Deoarece în România (şi nu numai) farmacologii sunt confundaţi adesea cu farmaciştii, este cazul să subliniem că farmaciştii sunt profesionişti în domeniul sănătăţii a căror misiune este în special eliberarea (şi uneori prepararea) medicamentelor, în timp ce farmacologii sunt specialişti cu experienţă de laborator şi academică implicaţi în studii experimentale. În timp ce, în alte ţări, de regulă, medicii practică doar farmacologia clinică, în ţara noastră, majoritatea farmacologilor efectuează cercetări atât preclinice, cât şi clinice (în acest ultim domeniu existând şi numeroase controverse privind rolul farmacologului clinician faţă de cel al farmacistul de clinică). Există doar câteva excepţii în care cadre de vârf cu sarcini academice predau farmacologia fundamentală şi clinică fără a poseda şi titlul corespunzător în reţeaua medicală.
     Referitor la numărul de specialişti în domeniu, într-un material apărut în Medica Academica (2009), acad. Victor Voicu scria: „România are din ce în ce mai puţini cercetători în farmacologie (experimentală şi clinică) şi încă şi mai puţini specialişti în toxicologie clinică. După ’89, împreună cu alţi profesori de farmacologie (prof. dr. V. Stroescu, prof. dr. O. C. Mungiu, prof. dr. V. Sandor şi prof. dr. I. Fulga, n.a.) şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, am reuşit să impunem rezidenţiatul de farmacologie clinică, cu o durată de patru ani. Acum sunt deja vreo 80–90 de specialişti. Ce loc vor avea ei în sistemul de sănătate? Problema este că, la ora actuală, nu se formează farmacologi experimentatori în cercetare non-clinică, deoarece este nevoie de structuri specifice de cercetare organizată. În lipsa unor mentori şi a unui interes profesional şi instituţional, acest lucru este foarte dificil. Individul care se simte atras de un domeniu se formează, dacă are resurse, interes şi context. Consider că România are nevoie de un institut naţional de farmacologie, care să aibă ca obiectiv cercetarea şi dezvoltarea medicamentului. Este absolut necesar pentru nivelul acestei ţări şi al cetăţenilor ei“.
     La trei ani după această declaraţie de intenţie, tot nu avem un institut naţional de farmacologie, ci doar realizări răzleţe, cum ar fi Laboratorul Central pentru Testarea Medicamentelor, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, loc în care şi-au pregătit licenţa zeci de studenţi şi tezele de doctorat în farmacologie un număr de doctoranzi din Iaşi şi din alte centre universitare.
     Este o realitate faptul că specialiştii în domeniu din România, deşi puţini, dau dovadă de o solidaritate destul de şubredă şi din cauza unor orgolii greu de înţeles. Există şi o societate profesională (Societatea Română de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică), care reuneşte anual, sub egida ei, o parte dintre toxicologii şi farmacologii din România şi editează (împreună cu infecţioniştii) revista Therapeutics. Ca unul care, vremelnic, face parte din comitetul de conducere al acestei societăţi, consider (cu spirit autocritic) că ar trebui (mai ales cu ajutorul generaţiei care urmează) să intensificăm eforturile pentru ca şi la noi profesiunea de farmacolog să fie acceptată şi respectată.

Perspective?

     Am fost impresionat în urmă cu trei ani, când, cu prilejul manifestării anuale a Colegiului American de Farmacologie Clinică (la care am participat în calitate de membru), să aud de la tribună afirmându-se că „farmacologii sunt interfaţa necesară şi obligatorie între industria farmaceutică şi autorităţile guvernamentale (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente – FDA)“. Pe când ceva asemănător şi la noi!?!
     Un factor care nu trebuie ignorat când vorbim de raritatea farmacologilor este şi retribuţia acestor specialişti care, la noi, este extrem de modestă. Din acest motiv, medicii cu doctorat în farmacologie îşi câştigă existenţa, de regulă, din practicarea altor specialităţi medicale. Din cei 24 de doctori confirmaţi la care am fost conducător, patru lucrează în cercetarea farmacologică din România, doi în America de Nord, iar restul sunt anestezişti, internişti, reumatologi, obstetricieni, pediatri sau medici de familie…
     Farmacologii din învăţământul medical de la noi primesc, în funcţie de gradul didactic, un salariu cuprins între 350 şi 1.500 de dolari pe lună (adică un venit mediu anual de aproximativ 8.000 de dolari). Cei care lucrează în domeniul privat sunt ceva mai bine plătiţi, dar cifrele sunt confidenţiale.
     De pe internet, am cules o ofertă pentru un farmacolog de clinică, de la Universitatea Ostrava din Republica Cehă, în care se ofereau anual 20.000 euro (aproximativ 30.000 de dolari).
     Am reuşit să mă documentez minuţios şi în legătură cu salariul mediu anual al farmacologilor din SUA. Este de 117.000 de dolari (mini­mum 90.000 de dolari în Hawaii, maximum 142.000 de dolari în Mississippi). Nu este de mirare, deci, că trei dintre foştii mei doctoranzi lucrează acum în SUA, doi fiind deja ancoraţi definitiv acolo…
    Pentru informarea dumneavoastră, în cei doi ani cât am func­ţionat ca medic primar farmacolog clinician la Spitalul „Sf. Spiridon“, am fost retribuit (pentru jumătate de normă) cu suma de 900 de lei lunar (aproximativ 3.000 de dolari anual)!
     După cum se poate observa din cele de mai sus, sunt numeroase cauzele pentru care farmacologii din România nu au un statut bine definit, ceea ce conduce la confuzie şi la lipsa respectului cuvenit. Am arătat că, pentru a deveni farmacolog, este necesară o pregătire complexă şi îndelungată, care, de regulă, nu oferă satisfacţii materiale pe măsură. Au rămas în farmacologie, în general, numai persoane pasionate de cercetare sau de poziţii academice şi mai puţin de partea lucrativă a acestei specialităţi.
      Cât despre farmacologie, se afirmă că ea poate fi învăţată cu uşurinţă în trei lecţii. Numai că fiecare lecţie… durează zece ani!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe