Newsflash
OPINII

Farmacoistorie biografică

de L. V. - sept. 7 2012
Farmacoistorie biografică
   În ţara noastră, s-au tipărit, de-a lungul anilor, puţine cărţi cu biografii, însoţite de fotografii, ale unor farmacişti români din trecut, valoarea lor ştiinţifică depinzând atât de epoca în care au apărut, cât, mai ales, de cultura generală şi pregătirea profesională ca farmacoistorici a autorilor unor astfel de opere.
   La numai doi ani de la publicarea, de către dr. farm. Vasile I. Lipan, a vastei lucrări „Istoria farmaciei române în date“ (Bucureşti, 2009, 1.128 de pagini), au apărut, sub semnătura aceluiaşi autor şi tot în Editura Farmaceutică, primele două volume (dintr-o serie mai extinsă) de Dicţionar biografic de farmacişti români, cuprinzând biografiile a 223 de farmacişti ce au trăit şi activat pe teritoriul României. Aproximativ 70 din aceştia proveneau din fostele teritorii aparţinând monarhiei habsburgice, iar mai bine de 50 veneau din familii de limbă germană, unii dintre ei cu studiile absolvite la universităţi precum cele din Viena, München, Pesta ori Praga. Nenumăraţi farmacişti saşi transilvăneni au avut o activitate profesională remarcabilă, ei fiind cei ce au înfiinţat primele farmacii de pe actualul teritoriu al ţării noastre, motiv pentru care merită toată stima şi recunoştinţa, cinstindu-le astfel memoria cu prilejul editării acestor prime două volume.
   Asupra veridicităţii datelor şi, în general, valorii acestor biografii vor decide singuri cititorii. Fiind realizată pe baza documentelor autentice din arhive, o biografie nu este o creaţie literară, ci, mai degrabă, constituie un document istoric şi, astfel, poate fi folosită de cercetători ca izvor de documentare pentru elaborarea unor lucrări ştiinţifice de specialitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe