Newsflash
OPINII

Fals tratat despre stigmă

de Dr. Vlad STROESCU - apr. 12 2019
Fals tratat despre stigmă

Ionel suferă de acea boală care îl face să creadă că gândurile sale pot influenţa lumea, nu prin cuvinte și acţiuni, ci nemijlocit. Nu e o boală foarte rară, dar ne speriem toţi de ea.
Când Platon a postulat lumea ideilor, toată lumea a răsuflat ușurată. E un lucru civilizat și igienic ca ideile să aibă lumea lor separată și să nu poată trece în a noastră decât printr-un travaliu complicat și chinuitor.
Desigur, convingerea lui Ionel este falsă, dar, pentru a preveni eventualitatea improbabilă în care ar avea dreptate, oamenii îi construiesc o cușcă. Ionel tot crede că i se aud gândurile, dar de fapt acum nimeni nu îi mai aude nici măcar vocea, fie că zice cuvinte, râde sau geme de durere. La un moment dat, Ionel își dă și el seama de asta și scrijelește cuvintele pe pereţii interiori ai coliviei sale. Nu ies bine cuvintele alea, nici măcar nu respectă linearitatea convenţională a rândului orizontal (sau vertical, la japonezi), ce să mai vorbim de sens. Iese un fel de salată explodată, ca și când Ionel și-ar fi amestecat discursul cu mixerul într-un vas, apoi ar fi aruncat cu lingura pe pereţi diverse porţii din el. Mai mult, cuvintele nu mai respectă nici măcar tradiţionala și străvechea relaţie semnificant-semnificat, cuvântul devine lucru-în-sine, nu se mai semnifică decât pe el însuși, un privitor ipotetic (dar nu e nimeni acolo) ar simţi imediat nevoia disperată de a găsi un alt cuvânt care să descrie cuvântul mutant pe care îl citește. De asemenea, cuvântul nu mai e alcătuit din litere adevărate, ci din ce are Ionel la îndemână, părţi din el însuși.
La ceva timp după moartea lui Ionel (se concluzionează că de moarte bună, căci nimeni nu se recunoaște responsabil), i se demontează colivia, iar pereţii ei sunt expuși într-un muzeu, să-i vadă toată lumea. Dintr-odată, toţi par a înţelege ce a vrut el să zică. E normal, la urma urmelor, Ionel nu a fost un extraterestru, ci doar un om cu gânduri și emoţii ca ale noastre.
Din rama aurie în care au fost puse, textele sale – să le numim așa – sunt acum în siguranţă civilizată, acolo unde trebuie. Pot fi imitate, recenzate, admirate, plagiate, participă la satisfacerea unei tânjiri colective, e sanogenic, igienic, decent. Dincolo de pereţii coliviei intuim o lume nouă și demnă de exploratori viteji, dar noi suntem închiși aici, între pereţii muzeului, scrisul pe pereţi e cu desăvârșire interzis și se pedepsește conform legii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe