Newsflash
OPINII

Exodul medicilor poate fi diminuat

de Prof. dr. Mihai GHIUR - apr. 9 2015
Exodul medicilor poate fi diminuat
În ultimii ani, ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător – exodul medicilor şi asistenţilor medicali din România în ţările Uniunii Europene. Scăderea numărului de specialişti atrage disfuncţionalităţi grave în domeniile cele mai în suferinţă cum este anestezia şi terapia intensivă, cu impact major asupra întregului sistem.
De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul este axiomatic. Pentru că medicii nu sunt plătiţi. Cei care mai rămân să lucreze se confruntă cu un sistem de sănătate subvenţionat, cu aparate de radiologie vechi de 40–50 de ani şi cu un instrumentar chirurgical bun de dat la casare. Nu poţi să desfăşori o activitate normală dacă nu ai dotarea necesară, căci ai mereu în faţă riscul de a fi expus unui malpraxis.
Al doilea motiv este lipsa de continuitate în politica sanitară. De exem­plu, în timpul guvernării anterioare au fost desfiinţate o serie de unităţi spitaliceşti, dar următorul guvern instalat schimbă radical principiile de politică sanitară reînfiinţând aceleaşi spitale, fapt ce a creat instabilitate.
Anul trecut, mai mult de 2.000 de medici au plecat din România să lucreze în alte ţări. Colegiul Medicilor a dat cifre îngrijorătoare: din 2007 până în 2014, peste 25.000 de medici şi 15.000 de asistente medicale au părăsit România pentru contracte de muncă în afara graniţelor ţării.
Mai mult de 75% din tinerii absolvenţi declară că vor să plece peste hotare. Astfel, raportul dintre nevoia de medici şi formarea tinerilor absolvenţi a devenit deficitar. De curând am fost în Australia, unde am vizitat multe spitale şi facultăţi de medicină şi am asistat la şedinţele Parlamentului de la Canberra. Facultăţile de medicină de acolo încheie contracte cu toţi cei admişi la studii, prin care îi obligă să lucreze un număr de ani în Australia, pentru că şi-au făcut studiile plătite de statul australian. Dacă pleacă din metropolă înainte de achitarea studiilor, contractul prevede continuarea plăţilor din salariul lor până la stingerea datoriei făcută faţă de sistem. Aşa ar trebui să se procedeze şi în România, pentru că în caz contrar problema deficitului creat nu se pune imediat, ci pe termen lung.
SUA are un sistem care susţine financiar pregătirea unor medici care se obligă să lucreze în zone rurale deficitare. Aceşti medici trebuie să ştie de la început că vor înapoia sistemului care i-a finanţat serviciile medicale pentru care au fost pregătiţi.
Alte practici în păstrarea medicilor şi asistenţilor formaţi în sistemul public sunt trimiterea la supraspecializare, cu obligaţia contractuală de a se întoarce să lucreze în România. Oricum trebuie gândită o legislaţie şi create condiţii optime ca aceşti specialişti să se întoarcă în ţară. Factorii de decizie, ministerul, comisia parlamentară de sănătate, direcţiile de sănătate vor trebui să se autosesizeze şi să facă o analiză temeinică a acestui fenomen, pentru că pune în pericol starea de sănătate a populaţiei, indiferent de guvernul aflat la cârma ţării. Nu în ultimul rând, trebuie găsite şi alte criterii de salarizare proporţional cu dificultatea şi cantitatea de muncă investită în actul medical.
Desigur, motivele exodului de medici din România sunt multiple şi este greu ca toate să fie îndreptate într-un timp scurt, dar trebuie trecut la fapte şi nu la polemici fără sfârşit. Pentru îndreptarea lucrurilor trebuie intervenit în sistemul de formare a medicilor prin finanţare publică, legiferând nişte clauze obligatorii, neocolind stimulentele financiare şi condiţiile optime de lucru. Pe termen lung, această abordare trebuie să ia în calcul toate intervenţiile ce vin de la nivelul întregului sistem de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe