Newsflash
OPINII

Există un „exod“ al medicilor din Bucureşti?

Există un „exod“ al medicilor din Bucureşti?
   În ianuarie 2015, preşedintele Colegiului Medicilor din România declara că sunt 39.000 de medici cu liberă practică în ţara noastră. Raportat la populaţia României (de 20 de milioane), înseamnă 1,95 medici la 1.000 de locuitori. Eurostat raportează însă 2,6/1.000 de locuitori în 2010; diferenţa apare prin faptul că statisticile internaţionale folosesc numărul total de medici, incluzând şi medicii rezidenţi. Aceasta înseamnă că România are circa 13.000 de rezidenţi. Dar în ţara noastră sunt şi medici stomatologi; dacă îi adăugăm şi pe aceştia, ajungem la 3,4 medici la 1.000 de locuitori. O medie rezonabilă.
  Numărul de medici din Bucureşti este prezentat într-un material recent (Ioan Lascăr în „Viaţa medicală“ nr. 4/2015), care furnizează date concrete (numărul total şi cel de rezidenţi, defalcate pe specialităţi). Astfel aflăm că în Bucureşti lucrează (medici non-stomatologi cu drept de practică) 27% din medicii din România, la o populaţie de numai 8% din populaţia României, adică 7,43 medici la 1.000 de locuitori sau dublul mediei naţionale (care îi include şi pe stomatologi!).
   Primele analize şi date despre bugetele şi contractele din medicina ambulatorie au fost realizate în anul 2003 (într-un raport CNAS/CASMB). În ţară, în 2003, evidenţele caselor de asigurări au totalizat 4.381 de unităţi ambulatorii de specialitate, localizate astfel: 4.262 (97,3%) în mediul urban şi 119 (2,7%) în rural. Cei mai mulţi medici specialişti au fost în Bucureşti, unde indicele de asigurare cu specialişti era de 10,7/10.000 de locuitori, urmat de zona de nord-vest (8,9/10.000) şi vest (8,2/10.000), în timp ce zona de sud-est rămânea cea mai deficitară (4,8 specialişti la 10.000 de locuitori).
  Aceste date arată că, în Bucureşti, existau în ambulatoriu, încă din 2003, de peste două ori mai mulţi medici decât media pe ţară. Acest lucru ar putea fi interpretat pozitiv dacă, în aceeaşi regiune, nu ar exista un număr suficient de mare de medici specialişti în spitale, adică nu ar exista spitale sau paturi de spitale. În aceste condiţii, numărul mare de specialişti din Bucureşti trebuie interpretat ca negativ.
   Ce mai constatăm? Starea de sănătate a cetăţeanului din Bucureşti este foarte bună, morbiditatea prin tuberculoză, hepatită, sifilis şi mortalitatea infantilă sunt mult mai mici ca în ţară şi, cu toate acestea, numărul de medici creşte constant. Interesant este că cele mai mari creşteri nu au legătură cu bolile cu cea mai mare morbiditate în Bucureşti şi nici cu bolile cele mai importante pentru sănătatea publică, ele fiind înregistrate în obstetrică-ginecologie şi psihiatrie. Aceasta sugerează că medicii aleg să lucreze în Bucureşti pentru a rămâne în mediul urban şi cosmopolit al oraşului-capitală. Cele mai mari creşteri au fost observate în specialităţile: pneumologie (de 5,83 ori), nefrologie (de 5 ori), hematologie (de 4 ori), chirurgie generală (de 3 ori, până în 2010, apoi scade), psihiatrie pediatrică (de 5,86 ori, în scădere de la 7 ori). Cele mai ample creşteri (2003–2014) au fost în: obstetrică-ginecologie (199 de medici), psihiatrie (118), chirurgie generală (66 medici, apoi scade la 22), diabetologie (76), cardiologie (61), ORL (65), medicină internă (83).
  Atunci când vorbim despre un exod, ne gândim că medicii plecaţi în număr mare nu sunt deloc înlocuiţi, astfel că apare un deficit. Fenomenul nu se întâmplă în Bucureşti. Datele consultate de noi sugerează că numărul de cereri de a pleca în străinătate nu este echivalent cu plecarea în străinătate, fapt reţinut şi de strategia Ministerului Sănătăţii, publicată în februarie 2014. În concluzie, există un exod al medicilor, dar nu din Bucureşti spre străinătate, ci din România spre Bucureşti!

 

Din lipsă de spaţiu, au fost eliminate o serie de pasaje cuprinzând în special date în format tabelar şi referinţele la acestea (n. red.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe