Newsflash
OPINII

Excesul de fals dăunează grav societății

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mai 1 2020
Excesul de fals dăunează grav societății

Am trecut recent pe lângă cel mai mare hotel din Iași. Odinioară găzduia lumea cu dare de mână a României și pe oaspeţii străini ce voiau să fie în apropierea locului unde urma să aibă loc întâlnirea de afaceri pentru care veniseră în Estul Europei.

dr richard constantinescu

Până mai ieri, taxiuri și mașini de lux se vânzoleau în faţa intrării. Persoane bine îmbrăcate intrau și ieșeau pe ușa batantă. Dacă poposeai ceva vreme prin preajma schimbătorilor de politeţuri și zâmbete, nu mult de la slobozirea lor, atitudinile, comportamentele și limbajul se schimbau brusc. De multe ori am asistat la scurte schimburi de cuvinte și gesturi frumoase înainte de un eveniment, pentru ca după aceea să simt că am intrat într-un bazin cu celenterate dornice doar să agaţe, să înfășoare și să paralizeze prada, pe care s-o ducă apoi către orificiul buco-anal unde să înceapă a o digera. Sper ca suspendarea aceasta impusă de pandemie să aibă un efect benefic pentru hidre. Măștile reale pe care le vor purta în viitorul apropiat poate că le vor acoperi mai bine orificiul și le va fi mai greu să înșface hrana.

De mult fals ne-am înconjurat existenţa. Participam la evenimente la care știam că nu ne vom simţi confortabil, organizam conferinţe la care publicul venea forţat sau mânat de interese care mai de care mai ascunse, rosteam discursuri în faţa unor oameni pe care-i dispreţuiam, foloseam cuvinte în care nu credeam, eram însoţiţi de partenere doar pentru a fi văzuţi ca familii perfecte, coboram din mașini care ne depășeau cu mult bugetul și ne încărcam cărţile de vizită cu o sumedenie de titluri. Însă întorcându-ne acasă, reveneam la starea noastră cea adevărată, la singurătatea, tristeţea și disperarea care ne bântuiau de fapt. Îndărătul ușii locuinţei ni se topeau toţi ţurţurii și falsele ornamente cădeau cu zgomot în jur.

Ne-a protejat sau îndepărtat această pandemie de adâncirea în falsitate? Diminuarea autonomiei de mișcare a dus la sporirea autonomiei de conștiinţă? Nevoia de recunoaștere și de mărire a fost înlocuită cu nevoia de autentic și de viaţă adevărată? Vom continua să ne comandăm portrete false așa cum procedau bogaţii vremurilor trecute care le plăteau bani serioși pictorilor ca să pună chipurile lor și ale metreselor pe trupurile sfinţilor și sfintelor de pe pereţii bisericilor?

Lucrând la o revistă am asistat la o serie de discuţii aprinse între coordonatorul publicaţiei și unul dintre ziariști, care publicase un interviu cu un personaj important. Deși dialogul dintre jurnalist și interlocutorul său condusese la un material interesant, a existat o problemă. Fotografia care însoţise interviul era singura care avusese o calitate cât de cât rezonabilă pentru tipar. Însă, după opiniile hidrelor din subordinea
intervievatului, fotografia era prea mică. Și au stârnit un val de comentarii, care au dat buzna și în biroul șefului de redacţie. Și de acolo... mai sus.

Care era problema care necesita îndreptare? Hidrele au apreciat că și altceva era minuscul, dacă poza era miniaturală. Astfel că, a apărut la foarte scurtă vreme un alt text, care, de data aceasta avea o fotografie profesională, ce depășea cu mult suprafaţa scrisă. Și, nu departe de ziua apariţiei l-am auzit pe redactorul-șef: „Dacă ar fi după mine, aș face o revistă doar cu feţele ăstora! Că și așa doar la poze se uită toată lumea și nimeni nu dă un ochi peste ce e scris!”.

Suntem departe de timpurile lui Ludovic al XIV-lea și facem alte asocieri acum. Dar falsitatea s-a transmis transgeneraţional. Prinţesa de Monaco, amanta regelui Franţei, iritată de lectura unui distih, le-a spus celor apropiaţi că deși imaginea și forţa lui Ludovic erau mari, „sceptrul” nu era pe măsură, ci mult mai mic faţă de al vărului său mai în vârstă, de peste La Manche.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe