Newsflash
OPINII

Excelență în diabetologie la Cluj

de Demostene ŞOFRON - apr. 11 2017
Excelență în diabetologie la Cluj
     Centrul Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Cluj-Napoca a aniversat recent 25 de ani de activitate. Evenimentul a făcut recurs la memoria afectivă, evidențiind momentele-cheie ce au marcat evoluția și dezvoltarea diabetologiei clujene, dar și câteva planuri pentru viitorul instituției.
    Istoria Centrului Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice începe odată cu înființarea Centrului Antidiabetic de către prof. dr. doc. Viorel Gligore, deschis oficial la 3 iunie 1963. Doi ani mai târziu, în 1965, denumirea acestuia se schimbă, devenind Centrul Antidiabetic și Antiobezitate. Acesta funcționa ca secție distinctă în cadrul Clinicii Medicale II. În această perioadă, Centrul avea în evidență aproximativ 2.000 de persoane cu diabet zaharat, care erau îngrijite atât în secția cu paturi, cât și în ambulatoriul instituției.
   Activitatea Centrului nu a trecut neobservată, eforturile medicilor clujeni fiind remarcate atât în țară, cât și în străinătate: „Sunt încântat de modul în care este organizat acest Centru și de modul în care funcționează. Trebuie să recunosc că noi nu avem la Paris o asemenea unitate funcțională și nici în Europa nu cunosc ceva asemănător. Indiscutabil este și va fi din ce în ce mai util să se grupeze într-un singur corp de clădire tot ce interesează diabetologia, ca tratamentul și cercetarea, policlinica, staționarul, serviciile de urgență, serviciile sociale. […] Reușita profesorului Gligore este remarcabilă în acest domeniu. Centrul Antidiabetic din Cluj, după opinia mea, nu are egal în Europa, fiind un precursor pentru mulți”, a declarat la timpul respectiv prof. dr. Maurice Derot, unul dintre marii diabetologi ai Franței.
    Anii 1969–1992 marchează o perioadă de tranziție, cu modificările inerente în structura și funcționalitatea Centrului. Clădirea este preluată de o altă specialitate, iar odată cu mutarea secției de diabet în cadrul Policlinicii II, unitatea lăudată a dispărut. Cu toate greutățile perioadei respective, activitatea spitalicească și cea științifică nu au avut de suferit. Este perioada în care sunt publicate lucrări de calitate și ar fi de ajuns să amintesc doar primul tratat român de lipidologie clinică, publicat în două volume – în 1976 și în 1982 –, rezultat din colaborarea prof. dr. doc. Iulian Mincu și prof. dr. Nicolae Hâncu, primul volum obținând Premiul „Victor Babeș” al Academiei Române. Acestui tratat i se adaugă lucrări precum „Obezitatea, diabetul zaharat, colesterolul și ateroscleroza” (1977) și „Bolile metabolice în practica medicală” (1981), ambele semnate de aceiași iluștri autori.
    Perioada modernă a Centrului începe în anul 1992 – la 17 martie mai precis – prin reatribuirea clădirii actuale și restructurarea întregii activități pe principii moderne, realizări atribuite profesorului Nicolae Hâncu. Preocuparea majoră a Centrului s-a îndreptat în această perioadă spre asigurarea calității actului medical. Progresul s-a obținut prin dorința de cunoaștere, de perfecționare, de preluare a celor mai noi informații din practica internațională și de aplicare a acestora imediat, în folosul celor suferinzi.
   Este perioada în care se deschid noi cabinete, precum cabinetul de educație terapeutică, inaugurat în anul 1997, al cărui profil este de instruire a pacienților cu diabet zaharat, obezitate, dislipidemie. Cabinetul de obezitate și lipidologie clinică a fost inaugurat în 1996, având ca scop asigurarea managementului și monitorizării persoanelor cu obezitate și dislipidemie. Acesta a fost condus inițial de prof. dr. Nicolae Hâncu, apoi de prof. dr. Gabriela Roman și, ulterior, de dr. Anca Cerghizan. Din păcate, acum, când epidemia de obezitate este confirmată, cabinetul de obezitate și lipidologie clinică nu mai există în forma sa inițială. Un alt cabinet, dedicat complicațiilor piciorului, a fost deschis în 1998 și condus de conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu. În cadrul acestui cabinet, dr. Paula Pavel și asist. Sorina Cătană efectuează intervenții chirurgicale prin care se tratează complicațiile piciorului diabetic. Cabinetul destinat cazurilor noi de diabet zaharat (coordonat de dr. Anca Cerghizan), cabinetul de psihologie (coordonat de psiholog Ștefania Miclea) și cabinetul de acupunctură și andrologie clinică (condus de dr. Vasile Coca) se adaugă acestei lungi liste.
    Se pot scrie multe despre activitatea universitară – dezvoltarea Centrului s-a realizat în direcția formării unei puternice școli de diabetologie –, despre participarea diabetologilor clujeni la elaborarea „Ghidurilor naționale și internaționale de management clinic al diabetului”, despre activitatea în reviste și publicații de specialitate (indexate ISI), despre participările la manifestări științifice în țară și peste hotare, despre apartenența specialiștilor clujeni la diferite organisme științifice naționale și internaționale. La fel de importantă este și activitatea științifică și redacțională în domenii majore precum: managementul clinic al diabetului zaharat tip 2, managementul clinic al dislipidemiilor, riscul cardiovascular în bolile metabolice, educația terapeutică a persoanelor cu diabet zaharat și boli metabolice, managementul clinic al obezității, bolile cronice netransmisibile, nutriție, metabolomica în bolile metabolice. De asemenea, se pot scrie multe despre premierele naționale înregistrate în această perioadă în activitatea Centrului. Prima pompă de insulină a fost instalată la Cluj, la 30 august 2002, de către prof. dr. Gabriela Roman. Și tot aici a avut loc prima aplicare a sistemelor de monitorizare continuă a glucozelor. Trebuie menționată, de asemenea, importanța Programului EPIDIAB, lansat în 1999, cu scopul de a analiza noile cazuri de diabet din România din punct de vedere epidemiologic și al calității îngrijirii. Alte activități ale Centrului includ prezentarea și dezvoltarea conceptului de sindrom metabolic, risc cardiovascular și risc cardiometabolic, instruirea și implicarea medicilor rezidenți în screeningul retinopatiei diabetice, precum și elaborarea primului volum de recomandări clinice în managementul gravidei cu diabet zaharat.
    Ce va aduce viitorul? În primul rând, schimbarea numelui Centrului în Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Apoi, pe linie academică, se dorește dezvoltarea tuturor liniilor de studiu de licență și masterat și diversificarea ofertei de cursuri și aplicații practice din domeniul diabetului, nutriției și a bolilor metabolice. De aceea, cu prilejul aniversării a fost lansată „Rezoluția națională pentru suportul tinerilor diabetologi: Viitorul în Diabet”,pentru dezvoltarea unor acțiuni prin care nivelul de pregătire profesională inițială și continuă să crească, în beneficiul pacienților din toate regiunile țării. Se dorește, de asemenea, crearea unuiCentru de excelență în domeniul bolilor metabolice, cu dotări la standardele internaționale și un colectiv de înaltă expertiză.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe