Newsflash
OPINII

Examenul de rezidenţiat, emoţii pentru viitorii medici

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - nov. 23 2018
Examenul de rezidenţiat,  emoţii pentru viitorii medici
Nu știu dacă este un sentiment pe care l-au încercat toţi studenţii care au susţinut examenul de rezidenţiat anul acesta, dar merită exprimat. Tehnologia a evoluat atât de mult, însă este greu de acceptat ideea de a da un examen grilă în care, după ce rezolvi toate cele 200 de întrebări, să fii nevoit să le bifezi pe o coală albă. Nu e dificil, însă ia din timpul tău și favorizează greșelile. Ce poţi face cu un caiet de grile rezolvat corect în proporţie de 90%, dacă treci pe foaia finală doar 60%?
    În străinătate, până și examenele din timpul sesiunii se dau pe tabletă. Beneficiul este evident, observabil și în cazul simulărilor online care se pot susţine pe diferite site-uri cu grile. Ai șansa să corectezi răspunsul, să revii asupra unei grile și ai certitudinea că la final poţi apăsa pe butonul „finalizează” și tot ceea ce ai rezolvat până în acel moment este luat în considerare și punctat. Nu aceasta este situaţia întâlnită de studenţii din ţara noastră.
    Cum ar putea să se pregătească studenţii de anul 6 pentru examenul final? Foarte simplu: prin participarea la toate simulările pe care universitatea lor le va organiza, inclusiv cele care se organizează online. Ajută enorm. O absolventă chiar a sugerat că o simulare ar trebui să fie obligatorie. Nu contează că nu ai citit toată materia, că nu te simţi pregătit sau că ţi-e rușine că vor afla colegii ce notă ai luat. E doar o simulare, e doar o notă. Emoţiile sunt vizibil mai mici la cei care au participat deja la două simulări. Ei vor şti cum să își gestioneze timpul.
    Putem face o schimbare pentru generaţiile care se pregătesc acum să devină medici. Un student merită să se axeze mai mult pe întrebări, pe modul în care le rezolvă, nu pe completarea foii finale. Cred că nu e utopic să avem în fiecare centru în care se susţine rezidenţiatul câte o tabletă pentru fiecare student. Nu e necesar să fie performante, ci doar să îţi permită să rezolvi 200 de întrebări în timp util, apoi să apeși un buton pentru a finaliza examenul și a primi nota. Conștientizarea faptului că există și alte variante, în ton cu evoluţia tehnologiei, care să permită absolvenţilor să își demonstreze cunoștinţele, ar fi un lucru minunat.
    Cred că orice student ar trebui să știe că examenul de rezidenţiat nu este imposibil și că îi poate face faţă cu brio. Important e să aibă încredere în forţele proprii și în cunoștinţele pe care le-a acumulat pe parcursul celor șase ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe