Newsflash
OPINII

Evaluatori şi performeri

de Dr. Rodica PERCIUN - feb. 1 2012
Evaluatori şi performeri
   De zeci de ani tot adoptăm şi adaptăm, într-o reformă perpetuă, o „remuneraţie după buget“, dar nu am reuşit niciodată să o direcţionăm diferenţiat, adică după performanţă, slujbaşilor.
   Celor care efectuează transplantul de organe, care fac performanţă din cercetarea moleculară, clinică etc., cine le va judeca personalizat plata şi răsplata? Desigur că administraţia instituţiei (ea însăşi… o instituţie) va judeca. O instanţă-hibrid va judeca şi-şi va adjudeca o performanţă medicală.
   Medicii angrenaţi în activitatea de spital vor fi agreaţi şi plătiţi invers proporţional cu numărul de zile de spitalizare şi cu numărul medicamentelor prescrise? Vor fi şi mai valoroşi dacă nu vor solicita consulturi interdisciplinare sau dacă nu vor apela la serviciile auxiliare de transport inter-instituţii, spre exemplu? Desigur, dar încă şi mai bine ar fi dacă performanţa lor ar încăpea într-un număr mai mic de paturi, bineînţeles, justificat de metrii cub de aer necesar fiecărui pacient. Cine pe cine justifică?
   Medicii din departamentele ambulatorii vor fi cu atât mai performanţi cu cât numărul pacienţilor va fi mai mare pe aceeaşi unitate de timp? Prescripţiile vor conţine mai ales generice, indiferent de performanţa acestora şi de experienţa medicului? Concediile medicale vor fi mai scurte şi mai puţine, demonstrând astfel cu perfidie că a fost acoperită evoluţia entităţii morbide „la fix“? Iată ce eficient, dar încă şi mai bine ar fi dacă s-ar rări ritmul acestora sau al consulturilor interdisciplinare, al investigaţiilor de laborator sau imagistice.
   Vom mai îndrăzni să prescriem medicamente cărora să le deturnăm deliberat indicaţia iniţială, către o alta, chiar dacă este pertinentă, documentată, avem experienţa necesară şi este larg acceptată? Ar putea un medic experimentat să nu-şi amintească de indicaţia iniţială a carbamazepinei, a clonidinei, spre exemplu, şi să nege contribuţia lor la terapia antialgică şi împotriva durerii neuropate? Ne amintim cu toţii prima indicaţie a viagrei, dar şi boomul anilor 1999–2001 care a urmat avizului FDA din 1998, pentru actuala ei utilizare? Dar metilmorfina (codeina), a cărei utilizare este ca antitusiv, antidiareic, antialgic, ca să nu mai vorbim de combinaţiile farmacologice? Dar despre gabapentin, ce ştiam şi ce ştim? Nimeni nu a îndrăznit să vadă ştiinţele medicale, farmacodinamia şi farmacologia doar în alb şi negru. Nuanţele le-au transformat în artă, aşa cum diezii şi bemolii au condus la capodopere.
   „Vom fi plătiţi în funcţie de performanţă“, iată ce tot auzim. Performanţă este şi practicarea meseriei în condiţii din ce în ce mai precare (igienă, materiale, siguranţa personală, relaţii nefuncţionale pentru pacient şi neelegante între noi etc.). Performanţă este şi când îţi ameliorezi condiţiile de lucru prin mijloace proprii, nerecunoscute şi nedecontate vreodată. Performanţă a fost şi pentru cei cărora, desfiinţându-li-se unităţile de lucru pe care le-au întreţinut şi ameliorat în parte cu banii şi cu sufletul lor, nu s-au sinucis sau nu au părăsit ţara. Performanţă este să nu-ţi laşi un coleg să aştepte la uşă sau să-şi plătească, pensionar fiind, investigaţiile.
   Dacă ne vom putea evalua vreodată corect performanţa profesională, vom fi pe calea cea bună (evident, evaluatorii trebuie să fie cel puţin egalii evaluaţilor, profesional vorbind). Evaluarea însă a unităţii profesionalism – condiţie morală, pentru fiecare dintre noi, este improbabilă, din motive de evaluatori.
   A nega, a minimiza latura umană a actului medical (pacientul nefiind obiect numerotat de investigaţie) sau a o disocia de performanţa tehnică reprezintă o eroare incalculabilă.
   Deci… atenţie, evaluatori!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe