Newsflash
OPINII

Evaluarea cazurilor cu COVID-19, îngrijirile la domiciliu și tratarea contacților

de Biroul executiv CMMB - apr. 17 2020
Evaluarea cazurilor cu COVID-19, îngrijirile la domiciliu și tratarea contacților

În contextul pandemiei actuale, medicii și personalul medical ar trebui ca, în activitatea de îngrijire la domiciliu a pacienților cu COVID-19, să țină cont de o serie de recomandări, pornind de la modul cum sunt evaluate cazurile.

evaluarea cazurilor covid
Foto: rawpixel

Colegiul Medicilor din Municipiul București vă oferă câteva sfaturi rapide adaptate recomandările publicate de Universitatea din Wuhan, inclusiv sfaturi pentru contacții pacientului.

În plin bombardament de știri oferite de mass-media și în lipsa unor instrucțiuni clare de la autorități, medicii și personalul medical, angajați într-o cursă contra-cronometru pentru realizarea sarcinilor de zi cu zi, nu au cum să trieze cantitatea masivă de informații generate de pandemia COVID-19. 

De aceea, în locul unor opinii sau luări de poziție, în rubrica alocată acestui editorial, am considerat mai util să selectăm informații de interes, din cele mai autorizate surse și să le împărtășim colegilor noștri: cum sunt evaluate cazurile conform definiției de caz, cum se acordă îngrijirile la domiciliu, care sunt sfaturile pentru contacții unui pacient cu COVID-19.

Cazuri suspecte

  1. Pacient cu infecție respiratorie acută, debut brusc a cel puțin uneia dintre următoarele simptome: tuse, febră, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) și fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic. Are istoric de călătorie internațională, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului;
  2. Pacient cu infecție respiratorie acută care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului;
  3. Pacient cu pneumonie fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic;
  4. Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) – febră sau istoric de febră și tuse, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii), care necesită spitalizare peste noapte –, fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Contactul apropiat este definit ca:

  • Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
  • Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri;
  • Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție. Personalul medical care a purtat echipamentul de protecție standard (mască, mănuși respectiv ochelari/vizieră pentru cei care efectuează manevre generatoare de aerosoli) nu este considerat contact apropiat;
  • Persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și a stat pe unul dintre cele două rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic(ă) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

 Cazul confirmat

O persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice

SFATURI ADAPTATE DUPĂ RECOMANDĂRILE PUBLICATE DE UNIVERSITATEA DIN WUHAN

Ghiduri pentru contacți apropiați și posibilă expunere

Contacții apropiați se vor autoizola la domiciliu, împreună cu ceilalți membri ai familiei care locuiesc la aceeași adresă, de preferat în camere diferite, și vor fi supravegheați clinico-epidemiologic timp de 14 zile, după caz, de la data celei mai recente expuneri la un caz suspect/confirmat cu COVID- 19, respectiv de la data ultimei expuneri într-o unitate sanitară în care erau tratați pacienți cu COVID-19, în care au lucrat sau s-au aflat. Respectați strict perioada de observație de 14 zile.

Dacă apar simptome precum febră sau tuse, mergeți la spital pentru diagnostic și tratament. Dacă este posibil, anunțați în prealabil spitalul și solicitați-l să aranjați transportul la spital. Acest lucru se realizează prin solicitarea transportului la numărul de urgență 112.

Purtarea măștilor N95 este strategia prioritară, strategia alternativă fiind o mască chirurgicală de unică folosință.

Transportul public trebuie evitat ca metodă de transport la spital; metodele prioritare sunt o ambulanță sau un vehicul privat acolo unde nu este posibil transportul cu ambulanța; geamurile vehiculului trebuie să fie deschise pentru a asigura ventilație.

În timp ce vă aflați în public (mergeți pe drum, așteptați la spital etc.), purtați o mască și încercați să stați la cel puțin 1 metru distanță de alte persoane.

Membrii familiei care însoțesc persoanele care merg la spital pentru examinare ar trebui să respecte imediat recomandările de monitorizare pentru contacte apropiate; în plus, ar trebui să practice igiena respiratorie adecvată și să se spele pe mâini în mod corespunzător.

Spitalul local sau comunitar trebuie notificat înainte de sosirea contactului suspectat la spital. Vehiculul utilizat pentru transportul contactului apropiat suspectat trebuie dezinfectat cu o soluție care conține clor (500 mg per litru) și geamurile vehiculului trebuie deschise pentru ventilație.

Izolarea și îngrijirea la domiciliu a celor cu simptome ușoare

  •  Strategia preferată este o cameră bine ventilată, cu un singur pat; alternativ, încercați să stați la cel puțin 1 metru distanță de pacient;
  • Articolele de uz casnic trebuie curățate și dezinfectate cu o soluție conținând clor (500 mg per litru) frecvent în fiecare zi;
  • Trebuie limitate vizitele rudelor și ale prietenilor;
  • Îngrijitorul trebuie să fie un membru sănătos al familiei care nu are boli subiacente. Activitatea pacientului ar trebui să fie restricționată;
  • Ferestrele în spații comune, (de exemplu, băi, bucătării), ar trebui să fie deschise pentru a asigura ventilație;
  • Nu împărțiți obiectele de uz casnic (periuță de dinți, prosop, tacâmuri, cearceafuri etc.) cu pacienții. Articolele utilizate de pacient pentru necesitățile zilnice trebuie să fie numai pentru o singură utilizare; acestea trebuie depozitate separat de cele folosite de membrii familiei;
  • Când pacientul tușește sau strănută trebuie să poarte o mască medicală sau să acopere gura cu un prosop de hârtie și cotul îndoit; mâinile acestuia trebuie curățate imediat după tuse și strănut;
  • Strategia preferată este ca îngrijitorii să poarte o mască N95 atunci când sunt în aceeași cameră cu pacientul; alternativ, se poate purta o mască chirurgicală de unică folosință.
  • Masca trebuie utilizată cu respectarea strictă a manualului de instrucțiuni;
  • După spălarea mâinilor, strategia preferată este să le usuci cu un prosop de hârtie; alternativ, se poate folosi un prosop, dar trebuie spălat și dezinfectat zilnic.

Îngrijirea la domiciliu

Mâinile trebuie curățate și dezinfectate în următoarele scenarii:

  • După contactul cu pacientul;
  • Înainte de a părăsi camera sau casa pacientului;
  • Înainte și după mâncare;
  • După utilizarea toaletei;
  • După intrarea în casă din afară;

Trebuie evitat contactul direct cu secrețiile sau descărcările pacientului, în special descărcările orale sau respiratorii. În plus, evitați contactul direct cu fecalele pacientului.

Mănușile de unică folosință cu un strat dublu trebuie purtate atunci când (1) se manipulează fecalele sau urina pacientului, (2) se oferă îngrijiri orale și respiratorii și (3) se curăță camera pacientului. Mâinile trebuie spălate înainte de a pune mănuși și după îndepărtarea mănușilor.

Hainele, lenjeria de pat, prosoapele de baie, prosoapele și alte articole ale pacientului pot fi spălate cu detergent obișnuit și apă sau pot fi spălate într-o mașină de spălat la 60-90° C (140-194° F) cu detergent obișnuit.

Nu se agită lenjeria de pat contaminată înainte de spălare; se pune direct în geanta de rufe și se evită contactul direct.

Puneți deșeurile generate de pacient în pungi de gunoi închise; înlocuiți-le frecvent!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe